L'Ajuntament de València restaura la façana de la Casa dels Dracs

Guardar

Façana de la Casa dels Dracs de València
Façana de la Casa dels Dracs de València

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Urbanisme, ha aprovat la restauració de la façana de la Casa dels Dracs, un conjunt arquitectònic catalogat amb el nivell 1, tipus integral, i Bé de Rellevància Local (BRL). Es tracta d'una curiosa casa dissenyada per l'arquitecte valencià José Manuel Cortina Pérez que molts i moltes coneixen del carrer Sorní número 4.

L'objecte del projecte és la rehabilitació de les façanes que donen a la via pública. Les obres previstes consistiran en la reparació de les fissures i clivelles en els fronts de forjats de balcons i en la resta de façana, amb acabat del morter llis, la pintura de la façana amb el mateix color que l'actual, i l'aplicació d'un tractament superficial de protecció hidròfuga en la zona de les façanes que presenten rajola caravista. Així mateix, es preveu restaurar les baranes metàl·liques de balcons, que s'escataran i es netejaran per a, posteriorment, pintar-les en color negre setinat. Finalment, s'escometrà la neteja del sòcol, deixant la pedra vista, i la restauració de la porta gran d'accés de fusta amb acabat de vernís transparent.

L'obra es realitzarà mitjançant treballs verticals amb una marquesina de protecció en planta baixa, com a element auxiliar. En total, s'ocuparan 76,42 metres quadrats de vorera durant un període d'execució previst de quatre mesos, tal com es va plantejar el mes de gener passat en el projecte tècnic d'intervenció.

L'edifici, de quatre altures, dedicat a habitatges i amb baixos dedicats a l'activitat comercial, és fàcilment recognoscible, i un dels immobles exemple de l'estil modernista del barri de l'eixample, propi de principis del segle XX. La singular decoració de les façanes (en un estil que ha sigut definit com a 'medievalisme fantàstic') dota la finca d'una personalitat pròpia, que inclou, a més de les figures dels dracs, un conjunt d'elements neogòtics, com ara columnes, ornaments florals i fins i tot una locomotora amb ales, al·legoria de la modernitat i el progrés.

L'edifici està situat en la confluència dels carrers Sorní i Jorge Juan, dissenyat amb front en xamfrà. La façana seguix, en la composició arquitectònica, els cànons del classicisme, encara que els elements ornamentals es basen en els pressupostos decoratius del Modernisme.

Destacats