La Junta de Govern Local ha aprovat una actualització del coeficient de la plusvàlua que grava la compravenda especulativa d'habitatges. En concret, l'Ajuntament de València ha revisat el coeficient de la plusvàlua per a la compravenda ràpida d'aquells habitatges que s'embenen en el primer any des de la seua compra. Per contra, el coeficient d'aquest impost municipal baixarà per a les persones i les famílies que venguen un habitatge que tenien des de fa catorze anys o més. La vicealcaldessa, regidora de Desenvolupament Urbà i alcaldessa en funcions, Sandra Gómez, ha afirmat que "aquesta mesura ens ajudarà a lluitar contra els fons voltor, els especuladors i els que veuen l'habitatge com un bé amb el qual especular, enriquir-se i no com un dret fonamental dels nostres veïns i veïnes".
Per a Sandra Gómez, aquesta mesura s'emmarca en "el desenvolupament i l'impuls del pla de mesures contra l'especulació de l'habitatge i de defensa del veïnat que vol tindre una llar pròpia, en el qual viure i sentir-se segur". Així, segons la vicealcaldessa, "actualitzem el coeficient de la plusvàlua per a les compravendes ràpides, per a aquelles compravendes que es produeixen en el període d'any, és a dir, quan una persona adquireix un habitatge i la revén en menys d'un any duplicant o triplicant el preu". Gómez ha explicat que "volem desincentivar aqueixa especulació o, si es produeix, que estiga gravada tributàriament".
Per part seua, el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha explicat que, "per exemple, una empresa que compra i ven un immoble que té un valor cadastral de 50.000 euros a València pagarà un 13% més de l'impost de plusvàlua i, en canvi, una família que compra o ven un habitatge del mateix valor i que tenia des de fa catorze o quinze o setze anys pagarà una mitjana d'un 43% menys". En paraules de Sanjuán, "reduïm un 43% la plusvàlua de la majoria de famílies que no compra o ven l'habitatge d'una forma tan ràpida perquè l'entén com un lloc per a viure i pugem la plusvàlua un 13% a aquelles empreses que estan emprant el mercat d'habitatge com un lloc on invertir". El regidor considera que "és una configuració molt més justa del tribut i l'hem portat fins al màxim que ens permetia la llei perquè hi ha un compromís molt ferm d'acabar amb l'especulació d'habitatge a la ciutat de València o, com a mínim, posar-li'l molt difícil a aquelles persones que volen guanyar molts diners i que la gent el passe molt malament a l'hora de buscar un habitatge".
València és la primera gran ciutat que grava la tinença especulativa d'habitatge. L'actualització de l'impost de la plusvàlua produirà un minvament de la recaptació del 0'23% per a les arques públiques municipals i una disminució dels ingressos de 121.204'16 euros, segons càlculs de la Regidoria d'Hisenda.
El govern municipal també ha donat hui el vistiplau a la modificació del calendari tributari de l'Ajuntament de València. En concret, el període de pagament voluntari de tributs municipals es prorroga de manera permanent fins a l'11 de juliol. La mesura ja estava en vigor des de fa tres anys com a fet excepcional durant la pandèmia per a facilitar i dilatar el pagament dels impostos municipals a les persones i les famílies. La decisió de la Junta de Govern Local de hui converteix en duradora aquesta mesura, que romandrà en el calendari de tributs.
L'Ajuntament de València puja la plusvàlua de la compravenda especulativa d'habitatge
Per contra, la plusvàlua baixarà per a les famílies que venguen un habitatge que van comprar fa més de catorze anys
Comentaris
Guardar
Destacats