L'Ajuntament de València premia a qui visibiliza i ofereix oportunitats laborals a persones amb discapacitat intel·lectual

L'alcalde ha participat en el lliurament dels "Premis Implíca't 2022" que enguany han destacat el treball d'Ausolan, la Fundació Visibles, Azafat@as, el Grup Saona i la Diputació de València

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, als Premis Implica't 2022
L'alcalde de València, Joan Ribó, als Premis Implica't 2022

L'Ajuntament ha reconegut, hui, per cinqué any consecutiu, el treball que desenvolupen empreses i entitats a favor de la inclusió laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual empadronades a la ciutat de València, "perquè disposar d'un treball és fonamental, tant per a la integració social del subjecte com per al desenvolupament de la personalitat", segons ha afirmat l'alcalde de València, Joan Ribó, durant el lliurament dels "Premis Implica't 2022" que s'ha celebrat a l'Hemicicle Municipal en el marc del Dia Internacional de la Discapacitat.

Enguany les guardonades han sigut la Cooperativa Ausolan, la Fundació Visibles, l'entitat sense ànim de lucre Integra Azafat@as, l'empresa privada Grup Saona i la Diputació de València, com a administració pública. A totes eles dobles, l'alcalde els ha agraït "la seua intervenció per a millorar la vida de moltes persones i contribuir a la construcció d'una societat més justa, més diversa i més inclusiva", "amb accions que –segons han explicat els protagonistes- fan visible allò que és invisible i normalitzen la discapacitat perquè en un futur no calga parlar d'inclusió sinó de convivència laboral".

En la seua intervenció, l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha estat acompanyat de la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, i d'altres membres de la corporació, ha recordat que "el treball constitueix una important via d'incorporació plena a la societat i de dret personal, i així està reconegut per la Constitució Espanyola i es recull en la Va convéncer de l'ONU sobre drets de les persones amb discapacitat". I ha declarat que els esmentats premis, "són un reconeixement públic a qui contracta persones amb discapacitat intel·lectual".

Joan Ribó ha afirmat que "el treball està directament relacionat amb la subsistència humana, però cal no oblidar que també ens brinda riquesa intel·lectual i social, ens permet interactuar amb altres persones, ens fa sentir útils i ens permet descobrir noves capacitats i habilitats". "A més –ha continuat- en les societats actuals el treball ens garanteix l'accés a drets i prestacions i, per això, és una de les principals eines per a poder fer realitat el projecte de vida de qualsevol persona".

En el cas de les persones amb discapacitat, Joan Ribó ha assegurat que "el desenvolupament d'un treball productiu té una major significació, ja que a més de garantir-ne la subsistència els permet adquirir una imatge més útil de si mateixos, per a sentir-se reconeguts socialment i part del seu grup social; conéixer el potencial de les seues capacitats, i avançar en l'autonomia personal i l'autoconfiança, així com augmentar la qualitat de les interaccions socials, ja que en l'entorn laboral no compten amb l'ajuda o la presència de familiars".

L'alcalde ha assegurat que "les persones amb discapacitat intel·lectual es troben en una clara situació de desigualtat d'oportunitats per a accedir al mercat laboral, i de fet és el grup de treballadores i treballadors amb les taxes d'activitat més baixes, amb les majors xifres de desocupació i amb la bretxa salarial més important, i, concretament, les dones integren un dels col·lectius amb major risc d'exclusió social". Per això, ha argumentat que, "a banda de la precària situació econòmica, que ja de per si és molt complicada, aquest col·lectiu s'ha d'enfrontar a infinitat de prejudicis socials, estereotips i temors".

"Amb tot, l'experiència, demostra que les persones amb discapacitat intel·lectual són treballadores i treballadors exemplars, amb capacitat de superació, acostumades a remuntar barreres i a esforçar-se", ha afegit en fer-se ressò de què la contractació de persones amb discapacitat també implica altra sèrie d'avantatges. I és que, per exemple, es considera en l'adjudicació de contractes del sector públic, i comporta bonificacions en la quota de la Seguretat Social i altres avantatges fiscals.

Finalment, l'alcalde hi ha subratllat sobre els avantatges que implica per a una empresa el fet de reforçar la seua política de discapacitat, "que dona com a resultat una cultura corporativa oberta, sense prejudicis, en sintonia amb la societat i, per tant, més competitiva". "Aquestes contractacions milloren el clima laboral, i enriqueixen el capital humà, n'incrementen la competitivitat, i valoren la política de responsabilitat social corporativa (RSC), a més de reforçar la imatge i reconeixement social, alhora que es converteix en un model per a altres empreses".

"A pesar que en els darrers anys les persones amb discapacitat i, especialment, les persones amb discapacitat intel·lectual, s'estan incorporant al mercat laboral, encara queda molt per fer, especialment pel que fa a la seua visibilització al món laboral. I en aquest camí teniu especial rellevància les empreses i les entitats que contracten persones amb discapacitat intel·lectual, atés que amb la vostra intervenció podeu millorar la vida de moltes persones i contribuir a la construcció d'una societat més justa, més diversa i més inclusiva", ha conclòs Joan Ribó.

Per la seua part, la regidora Isabel Lozano ha ressaltat que els Premis Implica't, que enguany s'han atorgat en zinc categories, destaquen aquelles entitats que "són exemple per altres empreses a estimular un model empresarial que assumisca com a valors la inclusió, la diversitat, el respecte i la no discriminació".

Concurs de targetes de Nadal

Després de l'acte també s'han concedit els XXVII premis del Certamen de targetes de Nadal elaborades pels usuaris i usuàries de 15 centres d'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual localitzats a València. Els treballs guanyadors s'utilitzaran per felicitar Nadal dones de la Regidoria de Servicis Socials.

Arxivat a:

Destacats