València

L'Ajuntament de València anuncia la millora de l'accessibilitat de la Ruta del Riu Verd

Cayetano Manchón

1 minut

'Renaturalización Valencia' creará una ciudad con más zonas verdes y biodiversidad antes de finalizar 2025

L'Ajuntament de València ha anunciat que està treballant per a millorar l'accessibilitat de la Ruta del Riu Verd, que recorre l'antic llit del riu Túria, a través de la Fundació Visit València. Amb esta acció es pretén garantir que l'espai complix amb els criteris d'accessibilitat universal, a més de localitzar els punts de millora.

Així ho ha anunciat la regidora de Turisme Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, qui assegura que esta mesura suposa "una primera inversió de més de 60.000 euros" en una de les peces clau del "nou model turístic sostenible que està impulsant l'Ajuntament de València”.

Així, la regidora ha avançat algunes de les accions que s'estan posant en marxa des de la Fundació i, entre altres, destaca la licitació d'un diagnòstic d'accessibilitat universal de tot el recorregut dels 9 quilòmetres que té la Ruta del Riu Verd. “Amb això, s'obtindrà un informe complet de l'accessibilitat de la ruta i un altre de recomanacions per a corregir els punts en els quals no es complix amb algun criteri d'accessibilitat. A més, es tindran en compte les places per a mobilitat reduïda (PMR) i les parades de transport públic pròximes”, ha explicat.

La Fundació Visit València impulsa la Ruta del Riu Verd amb motiu de la Capitalitat Verda Europea 2024, “perquè, a més, és un reclam de ciutat sostenible i, per a això, ha de ser un referent en accessibilitat”, ha destacat l'edil.

En este sentit, Paula Llobet ha indicat que l'objectiu “és aconseguir que qualsevol persona interessada a gaudir dels enclavaments recomanats en este itinerari puga fer-lo sense cap tipus de problema. Amb esta actuació s'estan identificant les mancances existents i l'avaluació de la seua adequació a les normatives d'accessibilitat universal actuals, esmenant aquelles que no complisquen amb els criteris d'accessibilitat universal”.

D'esta manera, la Fundació ha actualitzat el seu pla del Jardí del Túria amb pictogrames incorporant al mateix la tecnologia Mapsvoice que, mitjançant un codi QR, brinda accés a la informació de cada ruta verda en lectura fàcil i en format d'àudio, facilitant així la seua comprensió per a totes les persones. En el QR també es mostren els recursos geolocalitzats situats en cada ruta.
 

Accessibilitat digital

D'altra banda, la Fundació Visit València també ha licitat l'actualització de la seua guia digital d'accessibilitat. Amb esta acció s'ampliarà el nombre d'establiments que s'arrepleguen i que formen part de la cadena d'accessibilitat turística. Entre ells, es troben espais culturals, restaurants, botigues, allotjaments o teatres. Actualment, compta amb més de 140 establiments i l'objectiu és superar els 300.

Segons ha apuntat la titular de Turisme, “iniciatives com esta ajuden a millorar la competitivitat del destí, ja que s'oferix informació detallada dels diferents recursos dels quals disposa la ciutat per a persones amb alguna mena de discapacitat durant totes les etapes del viatge, des de la seua planificació fins a la seua finalització”. També es facilita l'elecció del destí en posar a la disposició dels viatgers informació detallada i fiable sobre les condicions d'accessibilitat de l'oferta turística de València, és a dir, s'oferixen múltiples recursos perquè estos col·lectius puguen orientar-se i guiar-se per la ciutat.

Finalment, també s'ha millorat l'atenció al públic en les oficines de turisme mitjançant la incorporació de ferramentes que faciliten als professionals fer recomanacions personalitzades per a cada visitant, amb independència de les seues diferents necessitats d'accessibilitat.