València

L'Ajuntament de València garantirà la continuïtat de l'activitat en la Marina

Després de la liquidació del Consorci València 2007, s'ha constituït una comissió de dissolució integrada per l'Ajuntament i la Generalitat

1 minut

Imatge d'arxiu de part de la Marina de València

Dia històric per a la Marina de València. Ahir, el Consell Rector del Consorci València 2007 acordava la liquidació de l'organisme i constituïa una comissió de dissolució integrada per l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, deixant oberta la possible incorporació d'una representació de l'Estat. Una acció que ha pogut realitzar-se després de la condonació del deute per part de l'Executiu central.

I és que com ha destacat la vicealcaldessa de la ciutat, Sandra Gómez, "el consorci es va crear per a gestionar el monstruós deute que ens va deixar en herència el Partit Popular i que era una llosa que impedia avançar a la Marina. Ara, el futur passa per una societat entre Ajuntament i Generalitat que permeta traure tot el potencial de la Marina".

Per part seua, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que "l'Ajuntament garantirà la continuïtat de l'activitat empresarial de la Marina mentre dure tot el procés". En aquest sentit, ha avançat que, hui mateix, demanarà una reunió amb el president de l'Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, per a "estudiar les vies de col·laboració". En aquests moments, el consistori gestiona tota la zona Nord, però és necessari un "treball en comú per a mantenir l'activitat pels i les treballadores, les empreses i els milers de visitants que rep".

Cal destacar que, l'any passat, malgrat estar marcat per la pandèmia de la COVID-19, per la Marina de València van passar més de 4 milions de persones, entre locals i turistes, mentre que en els anys anteriors, aquesta xifra va arribar a aconseguir els 7 milions de persones. "Es tracta del pol d'innovació més important que té la ciutat de València, al costat de les universitats i Las Naves. Per això, és estratègic que el treball que s'està realitzant en la Marina continue i es desenvolupe".

I mentre l'Ajuntament de València treballarà per la continuïtat de l'activitat de l'espai, la Generalitat ja estudia la possibilitat de convertir la Marina en un port de la xarxa autonòmica. Com ja explicat la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, "compleix amb tots els requisits, ja que té una bocana d'accés pròpia i està completament separada de l'activitat comercial que es desenvolupa en ValenciaPort".

Després que en març de 2021, el Govern d'Espanya anunciara el pagament del préstec ICO sol·licitat pel Consorci per a escometre les obres necessàries a la ciutat amb motiu de la celebració de les regates per valor de més de 300 milions d'euros, tal com havia sol·licitat la Generalitat en reiterades ocasions, el passat 31 de desembre, el Consell abonava a la Marina de València el pagament dels 12 milions d'euros corresponents a l'anualitat 2021 que li corresponen a l'Administració autonòmica per a cancel·lar l'últim deute pendent del Consorci València 2007.

Amb aquest pagament, realitzat també per part de l'Administració central (12 milions d'euros) i l'Ajuntament de València (6 milions d'euros) s'iniciava el procés per a cancel·lar el conjunt del deute que mantenia actiu el Consorci València 2007 amb el Tresor Públic des de la celebració de la 32 Copa Amèrica, i que ascendia a prop de 400 milions d'euros. Un procés de dissolució de l'organisme que, finalment, s'ha materialitzat.