El projecte que donarà pas a la nova avinguda Pérez Galdós no inclourà l'eliminació del túnel situat en esta cèntrica via de la ciutat de València. Així ho han anunciat en roda de premsa Jesús Carbonell, regidor de Mobilitat, i Juan Giner, edil d'Urbanisme, després de rebre els informes elaborats per tècnics de la Universitat Politècnica de València (UPV) en els quals s'al·lega que suprimir el túnel per on cada dia circulen centenars de vehicles suposaria un "sobrecost que quasi duplicarà" el pressupost d'esta actuació, segons han explicat els edils durant la compareixença.
Esta decisió contrasta amb el plantejament anunciat al novembre de 2023 quan el mateix Ajuntament de València va comunicar que el full de ruta per a millorar l'avinguda Pérez Galdós sí contemplava l'eliminació d'este túnel. No obstant això, després de l'adjudicació a l'equip redactor i elaborar-se el projecte, l'empresa va sol·licitar l'assessorament especialitzat a enginyers de la UPV que van advertir que hi havia una falta d'informació i que era "necessari realitzar una campanya intensa d'assajos per a determinar unes conclusions vàlides en la intervenció del conjunt de l'estructura".
Un estudi del que es van derivar dues conclusions principals: en primer lloc, la necessitat de realitzar tastos, estudis i anàlisis estructurals per a determinar quina era la millor solució per a eliminar el túnel; i, en segon lloc, establir una solució estructural alternativa no condicionada per les característiques del terreny que comportaria un augment del cost de la intervenció de 19 milions d'euros.
Dues alternatives que, segons han explicat, "allargarien els terminis d'execució de l'obra", per la qual cosa el consistori perdria els fons europeus Next Generation amb els quals es preveu finançar part d'esta actuació. A la llum d'estes dades, el consistori ha decidit "posposar" l'eliminació del túnel. "És a dir, no renunciem a eliminar-ho, però ha d'emmarcar-se en un altre projecte viable, al marge del finançament d'aquests fons Next Generation", ha apuntat Giner.
Així, l'actual full de ruta que pretén dur a terme l'Executiu local deixaria una planta viària amb dos carrils per sentit que compartiran el vehicle privat i el transport públic i els taxis. A més, també es plantegen crear voreres més amples de fins a 6 metres (un poc més estretes en aquelles zones on hi haja carril bici), la renaturalització de l'avinguda i s'introduiran millores acústiques per a minimitzar l'impacte sonor que provoca el pas inferior. D'esta manera, el regidor de Mobilitat ha assegurat que es "complix amb totes les reivindicacions" dels veïns residents en l'avinguda a excepció de la supressió del túnel.
Sobre este tema, el regidor ha reconegut que, ja que la via té entorn de 2.000 metres de longitud i el pas inferior uns 700 metres, "hi haurà veïns que efectivament es vegen perjudicats per la no eliminació del túnel, però hi ha molts altres, tots aquells que visquen al llarg dels restants 1.300 metres, que es van a beneficiats amb una reurbanització i renaturalització de la via molt important que va a cobrir les expectatives de tots ells".
Una actuació pressupostada en 21 milions d'euros
El pressupost total de l'obra està estimat en uns 21,7 milions d'euros, dels quals 11,8 estaran finançats pels fons europeus tal com es va concebre des de l'origen del projecte. La resta, uns 9,9 milions, corresponen al "sobrecost" que els edils de Mobilitat i Urbanisme han denunciat que ha d'assumir ara el consistori, ja que d'acord als informes de la UPV i del redactor del projecte, hi ha una sèrie de "necessitats addicionals vinculades a la seguretat" que han d'abordar-se, ha assegurat Carbonell.
Entre elles, la substitució de la llosa sobre el col·lector de tancament —amb un cost de 2 milions— o l'actuació en el clavegueram per import de 2,6 milions, més l'IVA corresponent, al voltant de 1,7 milions; així com una "infraestimació" dels costos d'urbanització de 3,6 milions. Tot això suma al voltant de 9,9 milions d'euros que cal afegir als 11,8 milions d'euros inicialment contemplats.
En eixa línia, els regidors han asseverat que estes modificacions no posen en perill l'arribada dels fons europeus perquè estan "absolutament justificades des del punt de vista tècnic". I han avançat que per a dur endavant l'actuació en Pérez Galdós s'estan ultimant els treballs de l'equip redactor i, posteriorment, es traurà a licitació l'execució material de les obres. Unes obres que hauran d'estar acabades abans del 31 de desembre de 2025.
Així, el sobrecost de 9,9 milions és, segons Carbonell, resultat de la "irresponsabilitat, incompetència i insensatesa majúscula" de l'anterior equip de govern municipal (format per Compromís i PSPV), que va sol·licitar fons europeus sols amb una idea. En eixe sentit, l'edil de Mobilitat ha titllat d'"improvisació" la presentació d'un projecte "immadur" de la nova avinguda per part de l'anterior govern del Rialto, ja que "quan es trasllada eixa idea als estudis tècnics, és quan pots veure l'envergadura, el pressupost, l'abast i el valor".
El grup socialista lamenta que no s'elimine el túnel i demana detalls del sobrecost
Després de l'anunci del nou plantejament municipal per a l'avinguda Pérez Galdós, la regidora del PSOE, María Pérez, ha lamentat la modificació d'un projecte que ha qualificat com "bo per a tota la ciutat i que a més havia sigut elaborat en col·laboració amb els veïns". Al mateix temps, ha assegurat que la no consecució de l'anterior plantejament "per falta de fons és una irresponsabilitat".
"Ens sorprén que un projecte en el qual no s'elimina el túnel tinga un cost tan alt i volem conéixer detalladament els informes que apunten a eixe sobrecost", ha declarat respecte a l'augment del pressupost del projecte. Així mateix, Pérez ha demanat tindre tots els detalls sobre com quedarà la planta viària i han sol·licitat a l'Executiu local "una explicació als veïns sobre per què no es va a complir la seua principal reivindicació".