L'Ajuntament detecta alts nivells d'àcid sulfhídric procedents del clavegueram del Port de València

Guardar

Dàrsena del Port de València
Dàrsena del Port de València

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València, Elisa Valía, ha explicat aquest dijous que s'han detectat nivells d'àcid sulfhídric "per damunt de la norma" procedents del clavegueram del Port i ha demanat a l'Autoritat Portuària (APV), davant la "reincidència" del problema, que depure les aigües en les seues pròpies instal·lacions.

Valía ha indicat que ha procedit aquest mateix dijous a traslladar a l'Autoritat Portuària que prenga mesures per a garantir "totes les garanties de seguretat" en la xarxa, després que l'Associació de Veïns de Natzaret haja denunciat els "alts" valors d'emanacions d'àcid sulfhídric en el clavegueram del port i haja criticat, en un comunicat, "la ineficàcia de les mesures preses per l'Autoritat Portuària, l'Ajuntament i la mateixa Generalitat".

Els veïns han alertat d'olors de gas en el pont de Drassanes i han assenyalat que aquest dimecres el laboratori d'Acciona contractat pel consistori va detectar valors alts d'àcid sulfhídric en la connexió del clavegueram portuari amb el municipal.

L'associació veïnal ha lamentat que aquest problema es produeix "periòdicament davant la negativa del port a construir la seua pròpia depuradora", ha demanat explicacions de l'ocorregut i ha reclamat "mesures que tallen d'arrel el problema, que s'agreujarà si finalment el port duplica les seues instal·lacions".

Preguntada sobre aquest tema, la regidora Elisa Valía ha confirmat que s'han detectat nivells "per damunt dels valors que marca la norma" en diverses ocasions, pel que es manté una "vigilància" des de fa mesos, i ha afirmat que l'Ajuntament proposa mesures però "en tot cas són responsabilitat exclusiva del port, perquè el problema està en la instal·lació interior del port i no en la xarxa".

Encara que reconeix que "el port ha fet algunes coses, sobretot de neteja i manteniment", des de l'Ajuntament han "tornat a trobar abocaments per damunt dels valors que marca la norma". "Davant ja la reincidència i la impossibilitat de garantir que sempre tots els abocaments es produeixen com marca la norma", s'ha posat en contacte aquest dijous amb l'Autoritat Portuària de València per a demanar dues mesures concretes.

En primer lloc, ha assenyalat que "de moment haurien d'acumular els residus dins de la instal·lació de l'APV i amb cubes anar traient-los per a depuració". En segon lloc, "a mig-llarg termini", Valía ha defensat que "la solució seria depurar dins del port les aigües", com per exemple fa Mercavalencia, encara que ha reconegut que en el cas del port no està obligat per llei. "Si no són capaços de garantir que els abocaments es produeixen de manera correcta, el que han de fer és depurar-los abans", ha sostingut.

APV EXPLICA QUE VA SER UNA "FALLADA DE VENTILACIÓ"

Per part seua, fonts de l'Autoritat Portuària de València han indicat a Europa Press que es tracta d'una "fallada de ventilació en el clavegueram per trencament o fallada del compressor que ventilava", i que va provocar que l'estancament d'abocaments en les canonades generara eixa acumulació de gasos, però han assegurat que els nivells d'àcid sulfhídric van tornar a la normalitat després d'una reparació.

En concret, des del port de València han precisat que aquest dimecres, entre les 07.30 i les 10 hores del matí, es van detectar valors superiors a 20 partícules per milió (PPM), que és el màxim que marca la norma, al voltant del clavegueram, perquè "es va trencar un compressor que l'APV va posar en eixes canonades per a generar ventilació forçada i que oxigenara allò, atés que la falta de ventilació i estancament dels residus és el que genera l'àcid sulfhídric". Segons l'APV, "va coincidir que durant eixa paralització del compressor estava efectuant-se un mesurament oficial".

Davant aquest problema, l'APV va canviar el compressor i "immediatament els índexs de percentatge de partícules per milió van baixar a valors dins de la normativa", ha remarcat.

En qualsevol cas, l'Autoritat Portuària ha assegurat que "està treballant en una solució definitiva". Una de les alternatives que es remenen és "canviar alguns trams de canonada i clavegueram que són molt amples i generen estancament d'aigües i abocaments, que és el que provoca l'àcid sulfhídric, per altres més estretes perquè hi haja sempre un flux".

D'igual manera, també està estudiant la col·locació de bombes que estiguen permanentment en marxa per a assegurar la ventilació, així com la possibilitat d'additivació amb nitrat càlcic, que neutralitza l'àcid sulfhídric.

Sobre si remenen l'habilitació d'una depuradora pròpia, des de l'APV han recalcat que les tres opcions esmentades són les que s'estan analitzant.

Destacats