L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat al govern central, per mitjà del Ministeri de Ciència, la candidatura de València a la capitalitat europea de la innovació. Joan Ribó, acompanyat del regidor d'Innovació, Carlos Galiana, ha rebut aquest migdia a l'alcaldia la secretària general d'Innovació del Ministeri de Ciència, Teresa Riesgo, a qui ha traslladat els detalls de la candidatura de la ciutat. L'alcalde ha agraït la visita de la representant ministerial i ha assegurat que "la reunió s'emmarca en el reforçament de l'aliança amb altres administracions i, més concretament, de la implicació del Ministeri en la nostra candidatura".
Els premis Capital Europea de la Innovació 2022 tenen com a objectiu donar suport a les bones pràctiques en innovació implementades per les ciutats europees en matèria de governança, experimentació, impuls de la innovació i tecnologia. La ciutat guanyadora rebrà un premi d'un milió d'euros i les ciutats que queden en segon i tercer lloc, un premi de 100.000 euros cadascuna.
València és, en aquests moments, una de les sis ciutats semifinalistes, juntament amb Madrid, Varsòvia (Polònia), Aix-Marsella (França), Basaksehir (Turquia) i Espoo (Finlàndia). El pròxim 26 d'octubre es realitzarà virtualment la defensa tècnica de la ciutat, en la primera setmana de novembre es coneixeran les tres ciutats finalistes i el 7 desembre se sabrà la ciutat guanyadora, en un acte que se celebrarà a Brussel·les.
La presentació de la candidatura de València és el resultat d'una moció presentada el passat 1 d'abril conjuntament per les Regidories d'Emprenedoria i Innovació Econòmica, la d'Innovació i Gestió del Coneixement, i la Regidoria d'Agenda Digital i Administració Electrònica. Amb ella proposaven aprovar l'elaboració i presentació de la candidatura de l'Ajuntament de València als iCapital Awards 2022.
València té moltes fortaleses per postular-se com a capital europea de la innovació, entre les quals l'ecosistema emprenedor més fort d'Espanya, amb una taxa de noves empreses que triplica la de la següent ciutat, que és Madrid; 150 entitats de la societat civil ambaixadores de les Missions València 2030; un conjunt de projectes innovadors ja en marxa (com Rèquiem in Power o l'Hyperloop per la mobilitat sostenible), la infraestructura verda per a la resiliència (com els tancs de tempestes) o la consideració de la Marina com a pol innovador, entre d'altres.
Els criteris d'avaluació de la Capital Europea de la Innovació de 2022 són: experimentar conceptes, processos, eines i models de governança que demostren el compromís de la ciutat d'actuar com a banc de proves per a pràctiques innovadores; escalar i accelerar el creixement d'empreses altament innovadores, joves empreses i pimes mitjançant l'establiment d'un marc jurídic favorable a la innovació; construir ecosistema; expandir i actuar com a model donant suport a la difusió i reproducció de solucions provades que impulsen l'ecosistema d'innovació local; i, finalment, les candidatures han de demostrar la seua visió estratègica a llarg termini, destacant les iniciatives innovadores que han contribuït positivament a la transformació de la ciutat.