Així serà el nou centre per a animals abandonats del nord de València

La regidora Glòria Tello ha presentat el projecte d'un nou refugi prop de Tavernes Blanques

Guardar

Centro Acogida Animales Tavernes Blanques
Centro Acogida Animales Tavernes Blanques

L'Ajuntament de València ha presentat aquest matí el projecte arquitectònic per al nou centre d'animals abandonats que es construirà en una parcel·la al costat del terme municipal de Tavernes Blanques. Aquest serà el segon centre d'aquestes característiques, amb el que es troba en Benimàmet, que ja no pot acollir a tots els animals que el necessiten.

Durant la present legislatura, s'ha volgut donar major importància al benestar animal, amb diferents campanyes com "No sóc el teu joguet" o "Adopta'l", fins i tot la nova normativa que entrarà en vigor en febrer de 2019 que prohibeix l'ús d'animals en els circs de la Comunitat.

Aquest projecte de creació del nou refugi per a animals domèstics que hagen sigut abandonats ha tirat avant gràcies a la compra d'una parcel·la en la Ronda Nord, en un enclavament aïllat, envoltat de paisatges naturals de l'horta i que compleix amb tots els requisits necessaris per a la seua construcció. S'està duent a terme a través d'un consorci amb l'Ajuntament de Torrent, en un projecte metropolità compartit entre les dues ciutats.

El benestar dels animals és la prioritat

El projecte que es presenta gira al voltant de quatre propòsits. En primer lloc, la necessitat de descongestionar el centre de Benimàmet. El nou centre comptarà amb espai per a un mínim de 115 gossos, amb possibilitat d'acollir a més, i 104 gats, tenint en compte la necessitat de dues zones diferenciades per als animals malalts i els sans.

En segon lloc, és vital promocionar l'adopció i conscienciar a la ciutadania, sobretot als més joves. Per a això, el centre serà completament visitable (a excepció de les zones d'aïllament i quarantena) per a totes aquelles persones que vulguen adoptar. A més, l'edifici comptarà amb una sala per a reunions i xarrades, que a més acollirà excursions de centres d'ensenyament.

D'altra banda, s'ha tingut en compte la integració amb l'entorn, i la proposta finalment triada està en perfecta consonància amb la zona. La part sud amb la zona canina, jardins i espai per a córrer; i la zona nord comptarà amb un edifici de tres altures, on s'allotjaran els gats. S'utilitzaran elements materials absorbents i aïllants, que a més concorden amb l'arquitectura tradicional valenciana.

Però evidentment, l'objectiu principal ha de ser garantir el benestar dels animals. Per a això, no solament comptarà amb allotjament per a tots ells, sinó també instal·lacions mèdiques i una separació clara entre gossos i gats, cada lloc perfectament aclimatat per a cada animal. Amb grans espais i jardins per als cans en la planta baixa, i una zona especialitzada per als felins en la segona planta, des de la qual podran observar el paisatge i comptarà amb tots els estímuls visuals i sensorials que puguen necessitar. L'arquitectura del lloc està especialment dissenyada per a crear el mínim estrés als animals, tenint en compte no solament la seua salut física, sinó també mental. També era crucial que l'edifici comptara amb aïllament tèrmic i acústic, encara que estarà allunyat dels nuclis urbans.

Encara no hi ha data per a la seua obertura

Hui dia, 10 de gener, s'ha encarregat el projecte arquitectònic i el refugi pot començar a fer-se realitat, no obstant això, encara no hi ha terminis establits, però Glòria Tello garanteix que s'intentarà dur a terme en la menor brevetat possible. Els arquitectes responsables calculen que seran al voltant de 15 o 20 mesos.

El projecte, a les mans de l'estudi Mallar, es troba en uns 1,4 milions d'euros de valor de construcció, per a un espai de més de 2000 m², major que la superfície que ocupa el centre en Benimàmet. El centre aspira a convertir-se en un espai de referència, digne i segur per als animals que l'habiten.

Arxivat a:

Destacats