València

Així avança la reurbanització de la plaça de Bruges que recuperarà 20.000 m² de sòl urbà

Es preveu que la reurbanització de la Plaça de Bruges i l'entorn del Mercat i la Llotja estiga finalitzada l'abril de 2022

1 minut

Obres Plaça de Bruges de València - Xisco Navarro València Extra

Es tracta d'una de les actuacions de major transcendència per a la ciutat de València. I és que la reurbanització de la plaça de Bruges i l'entorn de la Llotja, el Mercat Central i l'Església dels Sants Joans no només recupera espai públic per a la ciutadania, sinó que posa en valor una de les zones de major valor patrimonial històric i arquitectònic de la ciutat. Una intervenció de gran envergadura, que arrancava el passat 22 d'abril, i que finalitzarà, segons les previsions, a l'abril de l'any que ve.

L'actuació s'està executant en quatre fases, amb l'objectiu de garantir, en tot moment, l'accés al Mercat Central i als comerços de la zona. Així, la primera d'elles va afectar la plaça Ciutat de Bruges i adjacents; la segona, es va actuar en la zona nord de la plaça del Mercat; mentre que la tercera fase, que va començar el mes d'agost, tenia el seu àmbit d'actuació en la zona sud de la mateixa plaça. Finalment, en la quarta i última fase s'actua als carrers Maria Cristina i Carabasses.

Després d'aquesta última fase, la ciutat de València guanyarà 20.000 m² de sòl urbà i dignificarà l'entorn de tres Béns d'Interés Cultural. Tal és la importància d'aquesta actuació que Europa finançarà prop del 40% de la reforma, permetent un estalvi de més de 3,2 milions d'euros a les arques municipals, dels 8,3 que costarà la intervenció.

Obres Plaça de Bruges de València - Xisco Navarro (València Extra)

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ressaltava, sobre aquest tema, el motiu de la concessió d'aquesta subvenció: "És un dels primers projectes que rep eixos fons europeus perquè s'ha considerat que ajuda a combatre el canvi climàtic i mitiga la petjada de carboni, ja que promou la conversió en zona de vianants, elimina el trànsit privat, a més en un entorn tan important i tan històric a nivell patrimonial com és aquest".

La proposta 'Confluència', presentada per la UTE Quintana-Peñín, va ser la guanyadora del concurs d'idees que es va impulsar des de l'Ajuntament de València per a la reurbanització de l'entorn. El projecte aspira a unir l'entorn patrimonial de la ciutat inspirant-se en l'aigua, la millora de la percepció i la integració dels monuments existents en l'espai urbà que es regenerarà. A més, aquest projecte recull les iniciatives plantejades per entitats i veïns, incorporant criteris com la perspectiva de gènere per a generar espais accessibles.

Així i tot, les obres tampoc han estat exemptes de polèmica. Les causants? Unes pèrgoles que s'estan instal·lant a la plaça de Bruges, i que proporcionaran ombra a l'entorn. Tant el PSPV, com Compromís han rebutjat revisar el projecte tal com sol·licitaven PP i Ciutadans en una moció. I és que encara que alguns arquitectes les han titllades de "pegats", com va apuntar l'alcalde de València, Joan Ribó, "es treballa a partir d'una proposta elaborada per la Generalitat en la qual totes les qüestions de Patrimoni estan contemplades".

L'actuació

Per a començar, s'ha apostat per diferents tipus de paviments en funció de l'espai en el qual ens trobem, que simularan a més els camins de l'aigua. "València és una ciutat fluvial que naix entre dos braços d'un mateix riu i per on passa la séquia mare Rovella". D'aquesta manera, es col·locarà, al voltant de la Llotja, un paviment de pedra natural, similar al de la seua façana, i que contrast amb el dels escalons, ja que "es tracta d'un dels paviments més antics de la ciutat".

Per a l'entorn de l'Església dels Sants Joans, s'emprarà la mateixa pedra de la seua façana però en format més xicotet i, el més destacat, es pavimentarà amb llamborda recuperada l'entorn del Mercat.

Així mateix, s'ampliaran els espais verds amb la incorporació de més arbrat i, especialment, en la plaça del Mercat, se substituirà l'arbratge actual per palmeres datileres, tan pròpies del paisatge urbà de València.

Obres Plaça de Bruges de València - Xisco Navarro (València Extra)

Per zones

En la plaça de Bruges, un dels elements clau ha sigut resoldre el final de l'avinguda de l'Oest. Però, a més, s'afegirà un reticle de palmeres seguint els eixos de l'estructura del mercat, així com la instal·lació d'un sistema de pèrgoles que no només dotaran d'ombres aquest espai, sinó que serviran per a camuflar del paisatge els elements de l'actual pàrquing, com els ascensors i l'escala.

La zona de càrrega i descàrrega queda ja resolta amb l'espai destinat dins del pàrquing del Mercat Central, i s'instal·laran xicotetes zones d'aparcament de bicicletes.

Respecte a la plaça del Mercat, es netejarà el paisatge urbà amb la retirada dels actuals elements de senyalització de peatonalització blana per a projectar un espai obert, unificat i per als vianants. Així mateix, cal destacar que es crearà una espècie de graderia, de quatre escalons, amb la qual s'aconseguirà recuperar la cota original d'accés a Les Covetes i dotar-les de més valor.

Finalment, en la coneguda com a Plaça Taula de Canvis, es preveu la seua conversió en zona de vianants i la ubicació d'una zona de jocs.