La millora del ramal de connexió entre les autovies V-11 i A-3 provocarà talls en l'eixida de València, en direcció Madrid, des del pròxim 28 d'octubre fins a principis del mes d'agost de 2025. Així ho ha anunciat el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, qui ja va anunciar fa unes setmanes una sèrie d'afeccions en la V-31, una altra de les eixides principals de la ciutat, amb motiu de les obres de rehabilitació del ferm del tram de carretera que s'estén entre Silla i Albal.
Des del Ministeri de Transports s'ha estimat una inversió de 3,84 milions d'euros destinats a este conjunt d'obres complementàries que milloraran l'enllaç de les autovies V-11 i A-3, una de les principals zones de pas del trànsit de la ciutat de València cap a l'interior.
Estos treballs provocaran talls que afectaran el trànsit de l'àrea metropolitana de la ciutat. En primer lloc, des del dilluns 28 d'octubre fins a mitjan novembre, es tallarà el ramal d'eixida de l'enllaç a la A-3 en direcció Madrid. Des del Ministeri de Transports suggerixen un itinerari alternatiu que comporta el pas per la via de servei paral·lela a l'aeroport i, posteriorment, per la CV-410, fins a la incorporació a la A-3.
En segon lloc, des de mitjan octubre fins a principis d'agost de 2025, esta connexió per l'àrea de servei paral·lela a l'aeroport també serà intransitable en tots dos sentits. El trajecte alternatiu s'establirà de nou a través de la carretera CV-410 i l'enllaç d'Aldaia mitjançant la connexió de la CV-33 amb l'A-3.
Tant en el primer com en el segon període, els talls establits es produiran durant les 24 hores del dia, per la qual cosa no serà possible el trànsit normal per esta zona en cap moment, durant els mesos que duren els treballs.
Afeccions per obres a la Pista de Silla
A principis del mes d'octubre, el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible va començar a executar les obres de rehabilitació superficial del ferm dels primers 13 quilòmetres de l'autovia V-31, coneguda comunament com la Pista de Silla. Estes obres estaran actives, en principi, fins al dia 31 d'octubre. D'altra banda, a diferència de les de l'enllaç de la V-11 amb l'A-3, estos treballs es realitzen en horari de nit, per la qual cosa els talls de trànsit es produïxen únicament entre les deu de la nit i les sis del matí en les nits de diumenge a dijous de cadascuna de les setmanes que dure el projecte.
Concretament, les obres que van arrancar a l'octubre estan destinades a la rehabilitació del ferm de la calçada esquerra, en sentit Alacant. D'esta manera, s'ha establit un itinerari alternatiu que comença una vegada depassada l'Eixida 6, a l'altura del quilòmetre 6 de l'autovia.
En este cas, també existixen una sèrie d'itineraris alternatius que busquen normalitzar tot el possible el trànsit de la zona. A més de quedar afectat esta part de l'autovia entre València i Alacant/Albacete, actualment no es pot accedir a Beniparrell des de l'Eixida 5, tampoc a Alcàsser, Picassent o Silla des de l'Eixida 3, ja que estos desviaments queden dins del tram que roman tancat al trànsit.
El conjunt de treballs que busca renovar el ferm de la calçada esquerra de l'autovia V-31 suposen el 25% dels 7,1 milions d'euros que es pretenen invertir en el conjunt de les obres. La resta d'este pressupost està destinat a les actuacions ja executades en l'autopista AP-7 i a l'obra en la calçada dreta de l'autovia V-31, que es durà a terme en 2025.
Durant els mesos d'abril i juliol, es van realitzar una sèrie de treballs previs als anunciats este mes d'octubre. Concretament, es va renovar la capa de rodament en tot l'ample de la calçada de la V-31, inclosos els vorals. També es va ajustar la rasant de la part de l'autovia que unix les localitats de Silla i Beniparrell.
Anteriorment a estes actuacions, també en la V-31, es va dur a terme la retirada dels baladres de la mitjana de l'autovia. Esta acció es va dur a terme per a evitar que esta vegetació penetre davall de les capes del ferm de la carretera, clivellant-la i deformant-la. A més, l'eliminació d'esta planta evita les operacions de poda, les quals són un perill per als treballadors i els conductors. Tant la renovació del rodament com la retirada dels baladres estaven emmarcades en un pla de rehabilitació el pressupost de la qual és de 2,3 milions d'euros.
El conjunt de totes estes accions busca millorar l'estat d'alguns dels trams més transitats de l'àrea metropolitana de València, pels quals cada dia circulen milers de vehicles en les dos direccions.