Totes les activitats gratuïtes del 9 d'Octubre a València

La programació del 9 d'Octubre 2024 de València arranca ja este cap de setmana amb activitats gratuïtes

Guardar

Entrada Moros i Cristians de València en el 9 d'Octubre
Entrada Moros i Cristians de València en el 9 d'Octubre

La programació del 9 d'Octubre de València 2024 arranca ja este cap de setmana amb una infinitat d'activitats que inundarà els carrers de la capital del Túria de pólvora, tradició i identitat valenciana. I és que València acull actes tan significatius com el Mercat Medieval, l'Entrada de Moros i Cristians, pirotècnia i activitats infantils en diferents punts de la ciutat. Així, descobrix les activitats gratuïtes del 9 d'Octubre a València.

Fires Medievals

Per a començar, del 5 al 12 d'octubre, els Jardins del Túria – entre el pont de l'Exposició i el de les Flors – acollirà una gran Fira Medieval que transportarà al visitant a l'autèntica edat mitjana. Així, no sols hi haurà espai per a la recreació d'oficis antics; sinó també per a la instal·lació d'una granja medieval, un campament ambientat en l'època, atraccions infantils i jocs tradicionals, així com actuacions en directe, exhibicions de falconeria i representacions clau del 9 d'Octubre, com l'entrada de Jaume I de València.

A més, el dissabte, dia 5 d'octubre, s'instal·larà una Fira Medieval, dirigida a públic infantil, al carrer Cavallers de València, on a més hi haurà una gastroneta en la qual degustar els dolços típics de Sant Dionís.

I molt prop d'allí, en la plaça Manises de València, hi haurà un mercat d'oficis i activitats medievals que es podrà visitar els dies 4, 5 i 6 d'octubre en horari de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 21.00 hores, excepte el divendres 4 que només estarà en horari de vesprada.

Mercado Medieval Valencia / Foto: Balconet
Mercado Medieval Valencia / Foto: Balconet

Pirotècnia

La primera cita amb la pólvora arribarà la nit del 8 d'octubre amb el tradicional tret del castell de focs artificials a les 23.59 hores des del pont de Montolivet de la mà de la pirotècnia Hermanos Caballer. A més, en la matinada del 8 al 9 d'octubre, hi haurà un altre castell de focs artificials des del Campus de Tarongers de València.

Un dia després, el mateix 9 d'Octubre, la plaça de l'Ajuntament de València tornarà a ser l'epicentre del tret d'una mascletà, que es dispararà quan finalitze la Processó Cívica (entre les 13.30 i les 14.00 hores).

En este punt, cal destacar que, encara que no es tracte d'un espectacle pirotècnic, la Marina de València serà l'escenari, este divendres 4 d'octubre, a les 21.30 hores, d'un espectacle de drons que no deixarà a ningú indiferent.

Mascleà a la plaça de l'Ajuntament de València
Mascleà a la plaça de l'Ajuntament de València

Moros i Cristians

Sens dubte, unes altres de les activitats més esperades en la celebració del 9 d'Octubre són les organitzades per la Federació Valenciana de Moros i Cristians de València. D'esta manera, el diumenge, dia 6 d'octubre, a les 12.00 hores, se celebrarà un alardo d'arcabusseria amb desfilada per la plaça del Mercat, l'avinguda de Maria Cristina i la plaça de l'Ajuntament.

Ja el mateix dia 9 d'Octubre, a les 17.00 hores, serà el torn de la Gran Entrada de Moros i Cristians de València en el següent recorregut: Glorieta, carrer de la Pau, Poeta Querol, Barques, plaça de l'Ajuntament i Marqués de Sotelo. Prèviament, a les 16.30 hores, s'haurà celebrat la Baixada de Glòria, en el qual les esquadres recorreran el mateix itinerari però en sentit contrari.

Trabucà Valencia. Foto: Federación Moros y Cristianos Valencia
Trabucà Valencia. Foto: Federación Moros y Cristianos Valencia

Processó Cívica

Respecte als actes més solemnes del Dia de la Comunitat Valenciana es troba, sens dubte, la Processó Cívica, moment en el qual la Senyera baixarà pel balcó de l'Ajuntament de València, a les 12.00 hores, per a donar principi a la tradicional Processó Cívica.

L'itinerari serà el següent: plaça de l'Ajuntament, el carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina i la Catedral de València, on hi haurà un tedèum. En acabar l'acte religiós, la processó continuarà per la plaça de l'Almoina, el carrer de la Barchilla, la plaça de la Reina, el carrer de la Pau i la plaça d'Alfons el Magnànim fins a arribar a l'estàtua de Jaume I. Finalitzada l'ofrena floral al rei, la Senyera tornarà pel carrer del Pintor Sorolla, carrer de les Barques i, de nou, la plaça de l'Ajuntament. Acompanyaran a la Senyera l'Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa, la policia de gala muntada a cavall i els timbalers de la ciutat.

En finalitzar la Processó Cívica, la pirotècnia Turís dispararà una mascletà en la plaça de l'Ajuntament.

Baixada de la Senyera durant la celebració del 9 d'Octubre en 2023
Baixada de la Senyera durant la celebració del 9 d'Octubre en 2023

Activitats cultuals

Finalment, la música i la cultura jugaran un paper més que destacat. Així, de l'1 al 7 d'octubre, el Palau de la Generalitat oferix una experiència immersiva única en horari d'11.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores.

La vespra del 9 d'Octubre, el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València no sols acollirà, de 10.00 a 21.00 hores, l'exposició de la Senyera; sinó que a les 19.00 h, 19.30 h. i 20.00 h. la Coral Polifònica Valentina interpretarà el Cant a la Senyera d'Agustí Alaman i Carles Salvador. També a les 19.30 hores, la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana oferirà en la plaça de l'Ajuntament una exhibició de balls, músiques i cançons populars valencianes. Està prevista la participació de l'Associació Cultural Vamos de Ronda de Navaixes, el Grup de Danses El Portitxol de Xàbia i el Grup de Danses El Forcat de València. L'acte es tancarà a les 21.00 hores amb una dansà popular.

Les bandes de música també seran presents amb un concert en la plaça de la Verge a càrrec del Centre Instructiu Musical Santa Cecilia de Iàtova, que començarà a les 12.00 hores del diumenge, 6 d'octubre; així com en la Cercavila de les Comarques, el dia 8 d'octubre a les 18.00 hores, que discorrerà entre el carrer Serrans i la plaça Manises.

Finalment, entre el 3 i el 14 del present mes, estarà oberta l'exposició 'El 9 d'Octubre, la nostra festa' a la Sala de Reines de la Diputació de València; i la Real Senyera de Blasco Ibáñez, l'ensenya que va cobrir el fèretre del cèlebre escriptor en el seu trasllat des de França, podrà visitar-se entre el 4 i el 13 d'octubre (10.00-14.00 i 16.00-20.00, menys els matins del 8 i 9 d'octubre) en el Saló de Plens de la Diputació de València.

Arxivat a:

Destacats