València

L'acampada per l'habitatge de València es dissol

La protesta abandona la plaça de l'Ajuntament després d'una setmana i trasllada la seua activitat als barris a través de "grans accions"

1 minut

Desconvoquen l'acampada per la vivenda en València (Foto: Europa Press)

El moviment en defensa del dret a l'habitatge i contra la turistificación que ocupava la Plaça de l'Ajuntament de València des de dissabte passat 19 d'octubre ha conclòs la seua acampada després de "aconseguir els objectius plantejats" a l'inici de la protesta. Així l'han anunciat este diumenge els organitzadors, que han assenyalat que es tracta de l'inici d'una estratègia més àmplia amb la intenció de traslladar els seus esforços als barris de la ciutat i continuar amb noves accions si no s'atenen les seues demandes.

L'acampada va començar immediatament després de la manifestació convocada sota el lema 'València s'ofega', organitzada pel moviment València no està en bena. Al llarg de més d'una setmana, desenes de persones s'han unit per a visibilitzar les seues exigències d'accés a l'habitatge, protecció del territori i un fre a la creixent turistificación que, segons consideren des de la plataforma, està afectant negativament a València.

Tal com han reconegut els portaveus durant la lectura del manifest que anunciava la desconvocatoria de la protesta, l'acampada ha aconseguit visibilitzar les seues demandes i "donar continuïtat a les mobilitzacions anteriors", ampliant l'abast mediàtic de les seues reivindicacions. En este sentit, la protesta ha servit per a "reforçar el moviment popular i comunitari a València, i, sobretot, per a enfortir la xarxa de suport veïnal".

Els integrants de l'acampada han recordat que al llarg de les diferents jornades s'han dut a terme diverses activitats com a concerts, xarrades, assemblees obertes i actes "culturals, sindicals i de convivència igualitària", en els quals, segons comenten, van participar "milers de persones". Així mateix, els representants del moviment han expressat amb rotunditat que "l'acampada ha deixat clar que la ciutadania vol una ciutat habitable, amb habitatge accessible i sense la pressió del turisme massiu".

Preparant el futur en els barris

Un dels eixos centrals de l'acampada, segons els propis organitzadors, ha sigut la creació i enfortiment de xarxes populars a la ciutat i l'àrea metropolitana. D'esta forma, els activistes planegen ampliar la seua activitat en els pròxims mesos a aquells barris i localitats que encara no compten amb espais organitzatius similars, amb l'objectiu de continuar consolidant un moviment "social, comunitari ampli i participatiu".

Acampada a favor del dret a l'habitatge en la Plaça de l'Ajuntament de València

Així mateix, han apuntat que "s'han creat diferents grups de treball", alguna cosa que, han assegurat, s'ha aconseguit "gràcies a la solidaritat, les cures oferides pel teixit veïnal i el suport de tants col·lectius i organitzacions que de manera germanada han treballat amb nosaltres braç a braç".

De la mateixa manera, han advertit que "continuarem treballant en mobilitzacions i en l'ocupació de l'espai públic", al mateix temps que enaltixen que les xarxes assembleàries han demostrat tindre la "força suficient" per a portar el conflicte i les seues demandes fins a les portes de l'Ajuntament. En este sentit, han proclamat que la protesta en la plaça ha sigut només una primera fase d'un pla més ampli: "Ara anem un pas més enllà. Si no tenim casa, ja no ens val només la plaça, ho volem tot i ho lluitarem tot".

A partir d'este 27 d'octubre, han anunciat que comença un "compte arrere" fins a la pròxima primavera. D'esta forma, expliquen que si en eixa data no s'han aconseguit "avanços significatius" en les seues demandes, tornaran a prendre els carrers i no descarten intensificar les seues accions i ocupar la ciutat amb noves protestes. Entre les mesures que estan considerant, i que plantegen dialogar amb altres entitats, esmenten la possibilitat de vagues generals, tant de consum com de lloguer.

“Disposades a negociar” amb les institucions

Este dilluns 28 el col·lectiu ‘València no està en bena’ mantindrà una reunió amb la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, i ha indicat que "estan disposades a negociar, a posar-los el treball que han fet sobre la taula i a poder continuar treballant en conjunt". En esta línia, una de les participants en l'acampada ha afegit que les seues demandes "ja s'han entregat en les diferents institucions a qui haurien de ser dirigides en cada cas: Ajuntament, Generalitat i Delegació de Govern".

D'altra banda, ha apuntat que "el diàleg serà en funció del que es propose des de les administracions, però la nostra estratègia no és el diàleg amb la institució, sinó el treball des dels barris", al que ha afegit que la seua actitud serà "oberta a això, com sempre, en la mesura en la qual —estes institucions— vulguen dialogar i segons les condicions i l'estratègia" que es plantege des dels barris.

Més enllà de la dificultat de l'accés a la vivenda, un dels temes centrals de la protesta és la preocupació per la “turistificació descontrolada” que, segons exposa la plataforma, està expulsant als residents dels seus barris i encarint el cost de la vida. També han expressat la seua oposició a l'ampliació del port, que consideren una amenaça per a l'entorn natural i el benestar ciutadà.

En este sentit, lamenten que les obres en el port de la ciutat ja hagen començat, malgrat l'oposició ciutadana, i advertixen que donaran suport a la lluita en marxa iniciada per altres col·lectius i associacions. Finalment, el col·lectiu insta la ciutadania a “mantindre's alerta” i a participar en les pròximes mobilitzacions que organitzaran en defensa d'un model de ciutat més “just i sostenible”.