València

En busca de la neutralitat climàtica: València s'uneix a un projecte europeu per a reduir les emissions abans de 2030

El programa començarà el pròxim 2023 i tindrà una durada d'entre 4 i 5 anys

1 minut

Ayuntamiento de València

València participarà en el Programa Just Climateneutral impulsat per la Unió Europea per a aconseguir ser una ciutat climàticament neutra abans de l'any 2030. Així va informar divendres passat el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València Carlos Galiana. L'anunci es va produir després de la votació en la junta de govern local en la qual l'entrada en aquest programa europeu va aconseguir un ampli consens de la majoria de forces polítiques municipals.

Aquest programa s'iniciarà el pròxim 2023 i tindrà una durada d'entre quatre i cinc anys. Així, la ciutat de València participarà al costat d'altres ciutats europees com Umea (Suècia) —qui serà la ciutat coordinadora del projecte—, Parma (Itàlia), Utrecht (Països Baixos) i Brno (República Txeca).

En aquest sentit, la ciutat del Túria es convertirà en una de les cinc urbs europees de demostració en la qual s'implantaran diferents mesures amb un clar objectiu en l'horitzó: arribar a ser una ciutat climàticament neutra abans de l'any 2030. Per a això, almenys tres dels barris de la ciutat hauran de reduir les emissions de gas d'efecte hivernacle.

L'edil Carlos Galiana ha justificat l'entrada de València en aquest programa advertint que "el marge de temps per a actuar s'està reduint". Per aquest motiu, ha destacat "la necessitat d'accelerar les transformacions per a donar resposta a l'emergència climàtica" que ha qualificat com "un dels principals reptes per a la humanitat".

El regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana 

Programa Just Climateneutral

Aquesta iniciativa europea, que forma part d'HORIZON MISS 2021, pretén planificar i dissenyar urbanísticament les ciutats per a convertir-les en justes, sostenibles, resilients i climàticament neutres. Tot això en el termini de set anys, és a dir abans de l'arribada de la nova dècada en 2030.

Per a això, una de les mesures serà la creació d'un laboratori de transició que treballarà en les àrees de mobilitat i transport; i energia i indústria. D'altra banda, també centrarà la seua línia d'actuació en altres àmbits com la naturalesa i la biodiversitat. I dins del plànol urbanístic, es proposaran mesures per a millorar els habitatges i edificacions de les ciutats.

Un total de 850.000 euros de finançament

Amb l'objectiu de complir les línies de treball fixades, la Unió Europea ha pressupostat un total de dotze milions d'euros al Programa Just Climateneutral dels quals 850.000 euros aniran destinats a València.

D'aquesta manera, els més de 800.000 euros es distribuiran en diferents entitats valencianes que operen en la ciutat com són el centre d'innovació de Las Naves, el consistori municipal, la Universitat Politècnica de València; la fundació València Clima i Energia; i les empreses d'artquitectura Arqueha i Carpe.