El 8 de març es commemora, en la majoria dels països, el Dia Internacional de la Dona. Un dia que, amb el pas del temps, ha anat canviant de data i ha perdut la paraula 'treballadora' de la seua capçalera. Així i tot, aquest dia se segueix celebrant amb diferents propostes per a reivindicar el paper de la dona en la societat.
El 5 de març de 1908, un grup de dones de Nova York es van tancar en una fàbrica de Sirtwoot Cotton per a reclamar la igualtat salarial, la disminució de la jornada laboral a 10 hores i un temps per a alletar als seus fills. Una protesta revolucionaria per a aquells temps que va posar fi a la vida de més d'un centenar de dones, que van morir cremades després de l'incendi de la fàbrica. Un incendi que es va atribuir a l'amo com a resposta a la vaga.
Arran d'aquest succés, que va generar grans mobilitzacions, es van produir altres accidents que van revelar les pèssimes condicions laborals dels treballadors. Primer, es va declarar el Dia Nacional de la Dona, en el qual 15.000 dones van eixir al carrer per a reivindicar millores salarials, reduccions de jornada i el dret al vot.
En 1910, la Internacional Socialista va proclamar el Dia Internacional de la Dona per a lluitar pels drets fonamentals per a les dones, com la no discriminació, l'accés a l'educació o el sufragi femení, entre altres. Amb el pas del temps, altres països es van anar incorporant a la commemoració d'aquest dia.
I com cada any, la ciutat de València també se suma a la celebració d'aquest dia amb diferents propostes. Així, la mascletà de hui, que serà a càrrec de la pirotècnia Caballer FX, serà disparada per una dona. I des de la Conselleria d'Educació també han instat als col·legis al fet que participen en la campanya 'Dones admirables', que consisteix a enviar una imatge amb el text 'La dona que admire és... perquè...'.
Des del Moviment Feminista Valencià també han organitzat diferents actes, com la vaga de treball, de 12.00 a 12.30 hores, per a fer una crida a l'atur internacional de dones. A més, com cada any, a les 19.30 hores, diferents organitzacions participaran en la manifestació, que començarà en els Jardins del Parterre, i acabarà en la Plaça de la Mare de Déu amb la lectura del manifest unitari. Finalment, també han convocat, de 00.00 a 01.00 hores, una concentració-vigília, on es demana als assistents portar veles, en la Plaça de la Mare de Déu de València.
I la Filmoteca valenciana també s'ha unit a la celebració de Dia Internacional de la Dona amb la projecció de diferents pel·lícules, al llarg de la setmana, que pretenen generar una reflexió al voltant de la desigualtat de gènere. Les pel·lícules seran: 'La estación de las mujeres' i 'Les amigues de l'Àgata'.