València

El 68% dels autobusos d'EMT València seran elèctrics o híbrids a finals de 2024

En total, EMT comptarà amb 285 autobusos híbrids i 48 elèctrics quan acabe l'any

1 minut

Un autobús de la línia C1 de l'EMT

EMT València aposta per la sostenibilitat amb importants inversions dirigides a la modernització de la flota, incorporant vehicles menys contaminants. I és que l'objectiu final és aconseguir el 100% en eficiència mediambiental. Per a això, explica el regidor de Mobilitat i president de l'EMT, Jesús Carbonell, "serà necessari nombroses inversions en els futurs exercicis per a renovar els prop de 500 autobusos. No serà ràpid, però és la nostra aposta i la mantindrem durant els pròxims anys".

Fa tan sols unes setmanes, EMT València anunciava la compra de 26 autobusos elèctrics i 31 híbrids articulats per un valor de 29.489.354 milions d'euros. D'esta manera, a finals de 2024, un 68% de la flota seran autobusos elèctrics o híbrids, mentre que tan sols un 32% seran autobusos de dièsel o biodièsel. Uns percentatges que es traduïxen en un total de 48 autobusos elèctrics i 285 híbrids.

D'esta manera es reduirà considerablement l'edat mitjana de la flota d'autobusos d'EMT València, que passarà dels 9'16 anys actuals als 8'2. Així, el 60% de la flota tindrà una edat mitjana menor a 5 anys. Unes dades més que positives si es té en compte que l'edat mitjana dels autobusos en ciutats com Barcelona, Sevilla o Sant Sebastià se situa en el 6,5, 9,8 i 8.

Imatge d'un autobús d'EMT València

"La nostra intenció és convertir a l'EMT en la referència més sòlida en el transport de viatgers a la ciutat. Apostem pel tren del futur i ens situarem clarament al capdavant dels patrons del transport públic més sostenible i més respectuós amb el medi ambient", ha apuntat Carbonell.

Altres accions

I a més de la renovació de la flota, cal recordar que EMT València va posar en marxa l'experiència pilot Repartiment Última Milla en col·laboració amb Encicle, l'empresa valenciana de repartiment i missatgeria pionera en logística urbana a zero emissions en els seus enviaments.

D'esta manera, la companyia municipal ha convertit part de la primera planta de l'aparcament de la plaça Ciutat de Bruges – destinat a logística – en el punt de distribució de l'empresa al fet que acudixen les bicicletes i motos elèctriques per a carregar tots els productes de repartiment i distribuir-los després per diferents punts de la ciutat de la manera més sostenible possible, a zero emissions.

Gràcies a este acord, es deixa de realitzar cada dia 500 expedicions diàries amb vehicles que utilitzen combustibles fòssils. Això es traduïx en una reducció de 9 tones a l'any en emissions de CO₂ a l'atmosfera.

Etiquetes: