36 tones d'espècies vegetals exòtiques es retiren de l'Albufera

Guardar

plantas
plantas

Personal de la Regidoria de Devesa-Albufera ha retirat un total de 36,11 tones de material vegetal contaminant i espècies al·lòctones (invasores) del Parc Natural de l'Albufera durant l'any 2018, volum recollit principalment a la primavera. Així ho ha explicat hui el regidor delegat, Sergi Campillo, qui realitzat una crida a la ciutadania, especialment a les persones residents en la zona, perquè no planten aquest tipus d'espècies invasives als seus jardins.

«El control de la vegetació al·lòctona, les espècies que són estranyes al Parc Natural, és una de les labors més importants que es realitzen des del Servei Municipal Devesa-Albufera», ha assenyalat el regidor, qui ha lamentat els enormes danys que produeix la dispersió d'exemplars com l'ungla de gat (Carpobrotus edulis) sobre les dunes, «perquè destrueixen completament la vegetació autòctona», ha explicat. Per això, ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania, «sobretot als qui viuen en l'àmbit de la Devesa, perquè no planten espècies invasives i siguen conscients del seu efecte».

La major part d'espècies exòtiques retirades estaven situades a la Devesa. Són exemplars invasores de varietats com la pitera (Atzavara americana), la iuca (Yucca sp.), l'aloe (Àloe), el Mirabilis jalapa, el senecio (Senecio angulatus), l'aranto (Kalanchoe daigremontiana), l'oca (Oxalis sp.), el nopal (Opuntia sp.) i el cotilèdon (Cotyledon macrantha). A més, destaca l'ungla de gat (Carpobrotus edulis) a la regió dunar i la canya (Arundo donax) en les vores del llac.

El delegat Sergi Campillo ha subratllat el compromís de la Regidoria i de l'Ajuntament amb la descontaminació biològica en el Parc Natural de L'Albufera i la seua implicació en l'eliminació de flora al·lòctona. Cal tindre en compte que aquest parc natural, emblema de la ciutat, és un entorn de gran biodiversitat, i està protegit en l'àmbit internacional, europeu, nacional, autonòmic i local. «Però actualment –ha advertit l'edil- la seua integritat està amenaçada per la presència de plantes al·lòctones i invasores».

AMENAÇA PER A LA BIODIVERSITAT NATIVA

Les espècies exòtiques o al·lòctones són les que es troben de manera total o parcial fora de la seua àrea de distribució natural a causa de la introducció o atenció humana. Algunes d'aquestes poden considerar-se espècies invasores, quan suposen una amenaça per a la biodiversitat nativa i l'equilibri de l'ecosistema. Per això, les plantes invasores es consideren contaminació biològica.

En el Parc Natural de l'Albufera les diferents plantes al·lòctones es diferencien segons els seus ecosistemes: la platja, el llac i el bosc de la Devesa. Tal com ha explicat el personal tècnic de la Regidoria, l'origen fonamental de la contaminació biològica de la devesa són els jardins dels enclavats urbans, producte del frustrat projecte urbanístic en la dècada dels 70 per la iniciativa popular El Saler per al Poble.

La dispersió de les zones urbanes a les naturals es deu principalment al transport eòlic de les llavors o a la deposició de restes vegetals directament sobre el sòl del parc. Això explica que la quantitat més gran d'espècies al·lòctones es troben al voltant dels enclavats urbans, fonamentalment les Urbanitzacions de Gavines I i III, l'avinguda de la Gola de Pujol, la Casbah, i les platges de la Garrofera i de la Creu.

Des del Servici Municipal de la Devesa-Albufera se subratlla que aquesta degradació del Parc Natural constitueix una vulneració de diferents drets recollits en legislacions internacionals, nacionals i autonòmiques, com el Conveni de Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica, el Reglament Europeu 1143/2014, la Constitució Espanyola (article 45) i diferents lleis espanyoles, com ara la de Responsabilitat Mediambiental, i la de Patrimoni Natural i la Biodiversitat, així com legislació autonòmica del mateix Parc Natural.

De fet, encara que l'eliminació és necessària, la legislació nacional afirma que són els contaminadors qui han de pagar els costos de remediació. A més, el manteniment dels focus principals de dispersió suposa una solució parcial i un sosteniment del problema.

Com a mesures de correcció, des de fa anys l'Ajuntament de València està realitzant labors d'eliminació de les varietats al·lòctones en l'espai públic de la Devesa a través de la contracta municipal, així com amb el suport de personal contractat a través del programa d'incentius a la contractació de persones joves professionals per entitats locals en el marc del sistema nacional de Garantia Juvenil (Programa EMPUJU). També, algunes organitzacions, com les fundacions Global Nature i Fundació per al Foment i el Desenvolupament en la Integració (Fundació FDI), han realitzat voluntariats d'eliminació d'al·lòctones en les àrees naturals, principalment Carpobrotus edulis a la regió dunar.

Des de la Regidoria, es recomana l'ús de les espècies de plantes autòctones, citades en l'obra 'Jardineria mediterrània sense espècies invasores', editada per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme, i Habitatge: https://bit.ly/2muiwd5.

Destacats