Es van coneixent més detalls del nou projecte d'urbanització que es va escometre en la zona d'El Grau de València i que suposarà una modificació important d'una zona que ha estat condicionada diversos anys pels plans fallits que s'han realitzat, com el cas del circuit de Fórmula 1, i que ara quedaran substituïts. Sandra Gómez, vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, ha explicat hui en què consisteix aquesta idea, la justificació de per què és vital per a l'Ajuntament de València dur-ho a terme, així com els criteris que han dut a terme a l'hora de dissenyar-ho.
Gómez comença la roda de premsa parlant de com és una zona que venia condicionada i llastrada pel "fracassat" circuit de Fórmula 1, al que considera que va ser un niu de problemes. En aquesta línia, comenta que era clau desenvolupar aquest nou pla en una "zona molt important de la ciutat urbanísticament parlant". Considera que és prioritari per aspectes com la seua proximitat amb la Marina, amb tota la façana marítima o, per exemple, amb la zona de Natzaret, Moreres. Per això, parla que era un sector que " havia de desenvolupar-se sí o sí en el curt termini" . Destaca que han fet falta molts esforços a l'hora d'emprendre un pla que va necessitar arribar a un acord amb la majoria dels propietaris dels terrenys de l'espai d'El Grau en referència als costos que anaven a ser repercutibles. En segon lloc, ixe acercament amb qui va tindre encarregat el disseny d'espai El Grau que era Jose María Tomás i, finalment, però no menys important, treballar sobre un projecte d'urbanització que tenia implícit un procediment judicial que s'havia arribat a fiscalitzar amb el PP.
La vicealcaldessa fa referència al consens o mà esquerra per a solucionar totes les qüestions que impedien el desenvolupament. En aquest sentit, prioritza que era primordial que aquest projecte amb el model de ciutat sostenible que "volem per a València". Així, comenta que la cicatriu del circuit de Fórmula 1 condicionava molt aquesta idea pels costos de reurbanització que suposava o el mateix disseny físic. També, destaca altres aspectes com l'anterior cementeri o altres edificacions que s'havien quedat aïllades. No obstant això, constata que el disseny que s'ha plantejat actualment sí que està concorde al model de ciutat a escala humana, mediterrània, amb prioritat per als vianants i connectat que es pretén construir a València.
Els criteris que s'han dut a terme
Per a començar, Gómez parla de la prolongació de l'Albereda i de com aquesta era una autovia urbana que suposava, a més, reduir tot el marge enjardinat del llit del riu Túria. En efecte, "la qual cosa fem és totalment el contrari, és a dir, portar el jardí del riu Túria, tot el Delta Verd al sector d'El Grau perquè el riu, d'alguna forma, desborde dins del que és el sector o nou barri del Grau", apunta la vicealcaldessa. Amb això, pretenen augmentar la zona verda, l'antic llit del riu i, per tant, afavorir un disseny d'identitat més sostenible, humà i d'acord amb la seua idea de València ciutat. A més, puntualitza que és una gran infraestructura que vertebra tota la ciutat pel que aspiren a aconseguir que el riu siga verd des del principi fins al final. En to irònic, assenyala que el mateix Partit Popular va utilitzar la connexió de l'Albereda a través d'una xarxa de carretera, idea amb la qual xoquen totalment.
D'aquesta forma, desenvolupa que no significa que la façana marítima estiga desconnectada del vehicle privat. És més, Gómez anota que "per als quals volen arribar des de l'est fins a la façana litoral en vehicle privat hi ha fins a 5 vies de connexió de sud a nord". Al seu torn, parla de com en el camí de les Moreres, a través del pont de Drassanes, també es pot arribar directament a la Marina o, per exemple, des de l'Avinguda França arribar a aquesta mateixa zona. Així mateix, marca al carrer de Francisco Cubells, l'avinguda Mediterrani o l'avinguda del Port com a vies d'accés a aquesta zona.
El "fracàs" circuit de Fórmula 1
La regidora de Desenvolupament Urbà tampoc va perdre l'oportunitat d'assenyalar com se substitueix el circuit de Fórmula 1 per un circuit bio saludable, amb carril bici, zona per als vianants o zones enjardinades. En aquest sentit, comenta que és "l'única fórmula" que tenen d'aprofitar la infraestructura del "fallit" circuit de Fórmula 1 que es va fer en el seu moment. Per tant, expliquen que serà un projecte concorde a València i que complisca amb totes les directrius de perspectiva de gènere. Arribat a aquest punt, parla que és important que ho facen d'aquesta forma perquè anteriorment el disseny d'unes torres barrades generava una falta de comerç, continuïtat dels carrers. És més, assenyala que en l'avinguda Corts Valencianes no podia complir amb un teixit de barris.
En definitiva, parla que es pretén "transformar" València en una ciutat dirigida per i per a les persones. "Hem substituït el model de torres disperses per una tipologia edificatòria que, en primer lloc, va ser més flexible, que hi ha de, a més, complir i emplenar tot el que és la façana de l'Avinguda França i a més en lloc d'estar aparcelat o ple de tanques serà una zona contínua en les quals les zones comunes es portarà a dalt de les socalades comercials perquè el que volem és que tots aquests edificis vinguen units per una socalada comercial que genere activitat comercial", exposa. En aquest sentit, dona prioritat a una socalada comercial que deixe pas a la flexibilitat edificatòria ( altures màximes que van entre 18 i 25 altures), però que permetrà que on abans era necessari que es construïra una única petjada edificatòria en una mateixa finca, ara es puga redistribuir en dos o tres blocs d'edificis.
Destaca també que serà una oportunitat fantàstica per a atraure inversions, ja que aquest projecte està situat en una de les zones més preuades de la ciutat com és la Marina de València. Puntualitza que han establit que un 27% del total de l'edificabilitat siga per a usos comercials i, així, es contribuïsca a diverses cultures d'usos, treballar, realitzar oci. "El que sí que volem és que en aquests barris sí que es genere eixes Valències duals en el qual les persones tinguen importància", explica. Gómez parla que volen que faça un barri unificat, únic i que per aqueixa mateixa raó han posat un important augment d'habitatges públics amb 750. Comenta que en els més de 45000 m² hi haurà 8 parcel·les dotacionals per a serveis públics i que el projecte comptarà amb 193000 m² de zones verdes.
Pel que fa al transport, explica que tant el nou llit com l'antic, donen continuïtat al camí del canal de Natzaret, però, això sí, no és la prolongació del carrer Major de Natzaret, sinó que se situarà en el Camí del Canal. D'aquesta forma, la vicealcaldessa esmenta l'aposta per la prolongació d'un circuit bio saludable, amb zones verdes, que afavorisca un barri de cara a les persones "que va ser la referència en sostenibilitat i qualitat de vida i que connectarà, per fi, l'antic llit del riu Túria amb el mar", conclou.