El pròxim diumenge, 15 de maig, es compleixen 15 anys de l'explosió registrada en la subestació de Patraix, que va deixar sense servei a quasi 50.000 clients d'Iberdrola. Un succés que va deslligar les protestes veïnals. Manifestacions, casserolades o cançons protesta van ser algunes de les accions dutes a terme pels veïns i veïnes d'aquest barri de València que, tres lustres després, continuen reivindicant que la subestació es trasllade fora de les zones residencials.
"No estem demanant que ens la lleven a nosaltres perquè li la posen a un altre barri, sinó que la traslladen al nou llit del riu Túria, com ja s'ha plantejat per les administracions locals, perquè a més de poder cobrir la seua funció en la transformació de l'energia, se situaria a una distància suficient dels habitatges per a garantir la seguretat", explica el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla, a aquest diari.
A Espanya, existeixen sentències que han obligat al trasllat de transformadors, de potència inferior a la de la subestació, a zones més allunyades dels habitatges. Per això, Pla demana que "es porte avant el compromís que sabem que existeix en l'administració local".
A principis de setmana, l'alcalde de València, Joan Ribó, apostava per fer efectiu el trasllat de la subestació elèctrica de Patraix a un terreny situat a l'entorn del nou llit del riu Túria i el cementeri general de València: "és un tema complex, que s'ha quedat una mica adormit, però que m'agradaria que es realitzara. Iberdrola té recursos suficients per a portar avant eixe canvi d'ubicació. Si mirem els seus rendiments econòmics, veiem que són molt elevats i que, per tant, pot permetre-li-ho".
Després de l'explosió que es va produir en la subestació fa 15 anys, el govern de Rita Barberà va decidir frenar el seu funcionament. Així i tot, i a pesar que una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) deixarà sense efecte la llicència d'activitat per considerar-la perillosa, la subestació va tornar a ser encesa. Els anys següents es van passar entre recursos d'Iberdrola i Xarxa Elèctrica contra la sentència del TSJ, fins que, en 2016, el Tribunal Superior anul·lava, definitivament, la llicència d'activitat.
Recuperació de l'entorn
La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha manifestat que es duran a terme actuacions per a la recuperació de tot l'entorn. "Ja està projectada una plaça en els solars confrontants i hem arribat a un acord amb Iberdrola per a la cessió d'uns vials que estava pendent des de feia dècades".
Urbanisme disposa de tres milions d'euros per a iniciar l'expropiació de diversos solars que permetran disposar del sòl necessari per a desenvolupar una nova plaça per als vianants al barri de Favara. La nova plaça se situarà sobre els actuals solars entre el carrer Campos Crespo i la subestació de Patraix, i inclourà la remodelació dels carrers Ramón Perellós i Folch Cardona.
Concentracions a Patraix
D'altra banda, des de l'Associació Veïnal de Patraix han convocat aquest divendres, 13 de maig, una concentració, a les 19.00 hores, a la plaça Patraix per a reivindicar que "som un barri divers, solidari i obert", ha apuntat Toni Pla. Així, amb la presència de diferents col·lectius, es llegirà un manifest contra l'odi, l'homofòbia i la xenofòbia a conseqüència de les pintades d'odi que es van realitzar sobre un mural que abordava el tema de la diversitat. "Estem a més plantejant-nos presentar una denúncia per delicte d'odi".
Així mateix, i aprofitant la convocatòria, Patraix commemorarà el 40 aniversari de l'annexió de la ciutat de València amb la ciutat ucraïnesa d'Odessa com a mostra del seu suport a les persones refugiades per la guerra a Ucraïna. Des de l'associació veïnal es demana a la ciutadania que col·labore amb el lliurament d'un quilo d'aliments no peribles.