València

'0 Responsables': L'Audiència Provincial reobri el cas de l'accident de metro de València

Se citarà a declarar a l’exgerent de FGV, Marisa Gracia, i a exdirectius com investigats

1 minut

metro-valencia

L'Audiència Provincial de València ha sol·licitat al jutge instructor que es reòbriga, novament, la causa de l'accident de metro de València que, el 3 de juliol de 2006, es va cobrar la vida de 43 persones, i altres 47 van resultar ferides. Una vegada més, els magistrats tornen a contradir a la magistrada Nieves Molina, que sempre ha mantingut que la responsabilitat penal sobre un dels pitjors accidents de metro d'Espanya es va esfumar amb la mort del maquinista, Joaquín Pardo.

D'aquesta manera, l'Audiència ordena que es cride a declarar als investigats en la causa, entre els quals es troba l'exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Marisa Gracia, així com exdirectivos de FGV - Juan José Gimeno Barberá, Vicente Antonio Contreras Bornez, Manuel Sansano Muñoz, Francisco García Sigüenza, Sebastián Argente Cuesta, Luis Miguel Domingo Alepuz i Salvador Orts Pardo - i que, si no són necessàries noves diligències, es procedisca al judici. Així, aquest acte ha deixat sense efecte el que es va dictar en juny de 2017 pel qual es va sobreseure la causa.

La recerca per l'accident de metro de València es va arxivar al desembre de 2007, per petició de la Fiscalia. No obstant això, i gràcies a la incansable lluita de les víctimes de l'accident de metro per trobar als vertaders responsables de la tragèdia, així com al nou Govern valencià que va col·laborar, des del principi, no solament per a reconéixer l'error, sinó també perquè aquest cas no quedara impune, al gener de 2014, la secció segona de l'Audiència Provincial reobria el cas.

No obstant això, al juny de 2017 tornava a ser sobreseguda la causa. La Fiscalia i l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Julio van recórrer la decisió, i ara l'Audiència ha admés els recursos presentats. Així, per tercera vegada, es reobri el cas de l'accident de metro, i s'ha acceptat la petició de citar a declarar com investigats, tant a Marisa Gracia, com a altres quatre exdirectius, que no van ser interrogats durant l'última instrucció. València Extra els seguirà informant dels nous avanços.

L'accident de metro de València

El 3 de juliol de 2006, a les 13.10 hores, València vivia l’accident de metro més tràgic d’Espanya. 43 persones morien, i altres 47 van resultar ferides. Un tràgic succés que, durant anys, va caure en un oblit més que programat. I és que, en aquell mateix instant, va començar, per part de les institucions valencianes que governaven llavors, una autèntica estratègia del silenci no solament per a fer desaparéixer l’accident de metro, sinó per a no reconéixer qui havia sigut el responsable.

No obstant això, el 6 de juliol de 2006, també va començar la lluita incansable d’un grup de famílies que van començar a cercar justícia per a les víctimes. Un grup de gent, que va començar a créixer fins a formar l’Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol. Anys més tard, el Parlament Europeu va atendre les seues reivindicacions.