València treballa amb FAO la repercussió de la pandèmia sobre l’abastiment i la seguretat alimentària en les ciutats del planeta

Joan Ribó ha expressat al Director General de FAO, Qu Dongyu, la necessitat de “potenciar aliances i reforçar xarxes” entre les ciutats i amb els organismes internacionals.

Guardar

Ribó
Ribó

El Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS) ha establit un contacte permanent i específic amb l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) per tal d’abordar les necessitats de les ciutats en matèria d’alimentació en el context actual de pandèmia global a causa del coronavirus, així com possibles vies de solució davant els problemes que la crisi sanitària ha generat en diverses urbs. Segons ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, la línia específica de treball que el CEMAS ha establit amb FAO treballa sobre dos aspectes, fonamentalment: d’una banda, la prioritat de l’abastiment a les ciutats –tant d’aliments com d’aigua-, i de l’altra, la seguretat alimentària dels productes que arriben a la ciutadania.

En una comunicació formal amb el director general de FAO, Qu Dongyu, Joan Ribó ha expressat que "és moment de potenciar aliances, reforçar xarxes i estructures col·laboratives exemplars" entre les pròpies ciutats, que ja hui dia alberguen la majoria de població mundial. En este sentit, ha dit, "no queda més camí que el del multilateralisme, que el del reconeixement a les persones que, junt amb nosaltres, conformem la ciutadania, visquem on visquem. No queda més camí que la consciència i la fraternitat. És a la mà dels alcaldes i alcaldesses del món una justa administració pública de les nostres ciutats i els seus entorns, de sistemes alimentaris sans, sostenibles i respectuosos amb tot el grup humà que és una urbs".

Pel que fa a la seguretat d’abastiment i de la seguretat alimentària, l’alcalde de València ha volgut expressar "el sentit de gratitud a milers de persones que estan permetent que milions de ciutadans mantinguen assegurada la més essencial de les necessitats: l'alimentació. Una alimentació que siga segura sanitàriament, saludable i socialment accessible i inclusiva. Ha quedat demostrat que per garantir el proveïment, és de crucial importància un sistema alimentari urbà robust i actiu".

L’alcalde de València ha posat en valor totes aquelles persones i sectors que contribueixen a alimentar la població: "des de la producció, la transformació, el transport o la venda; en venda directa, mitjançant cooperatives, en mercats o en tendes... En definitiva, les persones que, a través de qualsevol dels elements que conforma el nostre sistema valuós alimentari local, mantenen el pols constant que permet una ciutadania sana".

Finalment, l’alcalde ha fet una reflexió compartida amb altres alcaldes d’arreu del món, en el sentit que "vivim en un nou espai de ciutadania global en el qual allò que afecta a qualsevol urbs pot afectar, com s’ha comprovat, a totes les urbs. Un nou espai d'acció pública que potencia la interacció d’allò local amb allò global com mai abans s'havia produït".

Arxivat a:

Destacats