25n
25N
25N

València ha sigut seu de la celebració del Dia Mundial de l'Alimentació

L’alcalde ha presidit l’acte commemoratiu en les instal·lacions del CEMAS

València ha sigut seu de la celebració del Dia Mundial de l'Alimentació
16/10/2019 -

Les recentment obertes instal·lacions del CEMAS (Centre Mundial per a l’Alimentació Sostenible) de València han acollit aquest matí els actes commemoratius del Dia Mundial de l’Alimentació que, per primera vegada, s’han celebrat a la nostra ciutat. L’alcalde, Joan Ribó, ha participat en la sessió, junt amb el director de l’Oficina de la FAO a Espanya, Enrique Yeves, la presidenta ixent de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Maria Fernanda Espinosa, l’alta comissionada per a l’Agenda 2030 del Govern d’Espanya. Cristina Gallach, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

El director gerent del CEMAS, Vicent Domingo, ha conduït l’acte, al qual han assistit també nombrosos membres de la Corporació. L’alcalde ha donat la benvinguda a tots els assistents a València, una ciutat que, ha destacat, «des de 2015, ha iniciat el camí cap a un sistema alimentari més just, sostenible i resilient mitjançant l’impuls de processos de relocalització del sistema alimentari i des dels principis inspirats en la Sobirania Alimentària, l’Agroecologia i l’Economia Social i Solidària».

La principal fita d’aquest nou rumb de la política municipal afavorida pel Govern local ha sigut la creació del CEMAS, amb el suport directe de la FAO i de l’ONU, després de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació que València va exercir en 2017. A conseqüència d’això, recentment ha sigut creat també el Consell Alimentari Municipal, «que està cridat a ser l’instrument polític municipal per al desenvolupament dels principals objectius alimentaris», ha recordat l’alcalde. De manera paral·lela, des de la Regidoria de Servicis Socials s’ha anunciat el projecte immediat d’elaboració d’un Diagnòstic sobre la pobresa alimentària a la ciutat de València.

Tant el director de l’Oficina de la FAO a Espanya, Enrique Yeves, com la presidenta de la 73a sessió de l’Assemblea Genera de les Nacions Unides, Maria Fernanda Espinosa, l’alta comissionada per a l’Agenda 2030 del Govern d’Espanya, Cristina Gallach, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà han elogiat la iniciativa del municipi de València de crear el CEMAS i la seua aposta per la sostenibilitat i l’alimentació urbana sostenible i solidària.

L’alcalde ha detallat les conseqüències positives de la col·laboració entre la FAO i l’Ajuntament en els últims anys, en sectors com ara cultius, nutrició, distribució, consum o erradicació de plagues. Ribó, a més, ha subratllat el fet que, actualment, més de la meitat de la població mundial viu en un entorn urbà, percentatge que es preveu creixent, «i en eixe nou espai d’acció, la ciutat de València ha d’exercir un paper protagonista en l’estudi i planificació de polítiques dirigides a sistemes alimentaris urbans sostenibles de la mà de FAO», ha afirmat.

LES DADES DEL PRESENT

Durant la jornada, els experts en alimentació han dibuixat el panorama actual de l’alimentació en el món, i la seua evolució en els últims anys, així com la projecció de cara al futur. I, tal com ha assegurat el director de l’Oficina de la FAO a Espanya, Enrique Yeves, «no estem anant pel bon camí». Lluny d’acostar-nos a l’objectiu Fam Zero, en els últims anys s’està registrant una nova tendència a l’alça en tot el planeta, especialment a Àsia, l’Àfrica, Hispanoamèrica i el Carib, malgrat que la producció planetària d’aliments duplica les necessitats. I, de manera paradoxal, el nombre de persones amb sobrepés i obesitat creix també en tots els països, amb el seu conseqüent increment de malalties de diferent tipologia. Actualment, 890 milions de persones passen fam en el món, mentre que 672 milions d’adults i 124 milions de xiquets pateixen obesitat.

A tot això se sumen els efectes que els processos de cultiu, processament, distribució i consum tenen sobre la sostenibilitat i l’equilibri ambiental, i sobre el canvi climàtic, que han sigut també assenyalats en la jornada. Tal com s’ha exposat, hui dia només nou espècies de plantes representen el 66% de la producció total de cultius, mentre que al llarg de la història, han sigut més de 6.000 les espècies que s’han cultivat per a obtenir aliments.

Per això, Ribó ha instat la ciutadania a prendre consciència «del que suposa la posada en marxa d’un centre com el CEMAS, que compta amb el suport tècnic de FAO i d’altres socis al més alt nivell». «Sentim-nos orgullosos i orgulloses d’aquesta finestra de València a les ciutats del món i de les ciutats del món a València. Recollir, gestionar i difondre el coneixement per la sostenibilitat de sistemes alimentaris urbans és una tasca titànica que hem acceptat complir amb solvència i professionalitat. Aquest és, sens dubte, un dels reptes més bells que ens podria ocórrer. Siguem tots i totes responsables i formem, juntament amb la FAO i altres agències de Nacions Unides, un espai de coherència i valors que ens situe en el bon àmbit del multilateralisme, del comú i de la justícia. Que ens situe en el món que dia a dia hem de construir pel bé de la fraternitat i la pau».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 1 =

museo prehistoria
museo prehistoria