25n
25N
25N

València se suma a la lluita contra el canvi climàtic

El 14 de novembre, La Rambleta albergarà una conferència enfocada als efectes del consum actual

València se suma a la lluita contra el canvi climàtic
13/11/2019 -

Els efectes del canvi climàtic pot ser que siguen latents, però existeixen. Fa uns mesos, el Parlament britànic declarava l’estat d’emergència climàtica a causa de les conseqüències dràstiques que estan tenint les accions humanes en el medi ambient i a la falta de mesures adequades per a la seua reversió. A aquesta declaració d’emergència simbòlica, se sumava Espanya el passat 17 de setembre després que el Ple del Congrés dels Diputats l’acceptara.

Aquesta proposta, que va ser aprovada per 311 vots a favor i 24 en contra, reconeix que Espanya es troba també en aquesta situació d’emergència i serveix de propulsor de mesures de prevenció i reversió que aborden canvis en matèria climàtica.

En el camp valencià, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, encapçalada per Mireia Mollà, ha determinat invertir més quantitat de diners a la lluita contra el canvi climàtic en els pressupostos de 2020. Dels 690.000 euros dedicats a aquest apartat l’any passat, es passarà als 3,5 milions.

D’aquesta forma, la meitat del pressupost de Canvi Climàtic, 1,7 milions d’euros, es dedicarà a fomentar la participació de les entitats locals en el desenvolupament de nous projectes. Un altre programa nou del departament de Mireia Mollà, Transició Ecològica, requerirà 4,07 milions d’euros, dels quals 2,17 milions són per a fomentar les energies renovables en els sectors econòmics i ajuntaments de la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, l’Ajuntament de València contempla entre les seues accions una part dedicada a reduir els efectes de la mala praxi mediambiental. Compta amb el Pla d’Acció Mediambiental del Municipi de València, creat en el si de la regidoria de Qualitat Mediambiental, Energies Renovables, Canvi Climàtic i Cicle Integral de l’Aigua.

Aquest pla contempla diverses línies estratègiques dedicades a pal·liar els efectes de la contaminació. Entre elles es troben: millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació; millorar la gestió del soroll; optimitzar la gestió i ús eficient de l’aigua; millorar la gestió de residus; fomentar l’ús de les energies renovables, l’estalvi i l’eficiència energètica; promoure la mobilitat sostenible; aconseguir una planificació urbanística sostenible; i la reducció de la petjada ecològica municipal, entre altres.

MESURES A lA CIUTAT DE VALÈNCIA

Els habitants de la ciutat de València estan obligats a dur a terme una sèrie d’accions amb l’objectiu de pal·liar la contaminació a la ciutat i, d’aquesta forma, reduir els efectes del canvi climàtic. Recentment, el vicealcalde de València, Sergi Campillo, va anunciar una modificació de l’Ordenança de Neteja, en la qual s’especifica que els amos dels gossos hauran de netejar els orines dels animals amb aigua.

En aquest sentit, la modificació de l’Ordenança també inclou la posada en marxa d’una campanya nova i específica per a promoure la neteja dels excrements dels gossos als carrers. Encara que l’obligatorietat ja estava, i es multava a tot aquell que l’eludia, molts no recollien els excrements, embrutant i causant molèsties a la ciutadania.

A aquestes iniciatives, se sumen altres com l’extensió del contenidor marró de residus orgànics a tota la ciutat l’any que ve, complint així amb el Pla Integral de Residus de la Generalitat, a la qual se suma la inclusió de cartells informatius al voltant dels contenidors per a assegurar el seu correcte ús. “Anirem avançant de la mà per a millorar la neteja urbana de la nostra ciutat i per a augmentar els índexs de reciclatge perquè València estiga en l’avantguarda en aquestes matèries”, va manifestar Campillo.

Finalment, una de les accions que s’estan duent a terme són activitats de conscienciació per a donar a conéixer a la gent els vertaders efectes del canvi climàtic. Entre aquestes activitats, es troben tallers, xarrades i conferències. El dijous 14 de novembre, l’espai La Rambleta organitza una conferència enfocada a l’efecte del model de consum en el medi ambient.

CONFERÈNCIA PER A CONSCIENCIAR SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC

La conferència ‘Huellas: Una conversación sobre el clima’ s’impartirà el dijous 14 de novembre en l’espai La Rambleta de València. En aquesta xarrada, s’abordarà el tema del canvi climàtic des del prisma del consumisme, sota la premissa “És sostenible per al planeta l’actual model de consum humà?”.

Aquest fòrum naix de la mà de La Rambleta i Caixa Popular, i tractarà d’exposar les principals preocupacions entorn d’aquest tema i explicarà els motius pels quals l’actual estructura de consum no és viable per a garantir el futur del planeta.

En aquesta conferència es farà una combinació entre anàlisi i exposició de projectes, i contemplarà dues parts diferenciades. La primera part, que començarà a les 19.30 hores, estarà impartida per José Antonio Sobrino, catedràtic de Física de la Terra de la Universitat de València, i per Andreu Escrivà, doctor en Biodiversitat i autor del llibre ‘Aún no es tarde’, que explica el repte que planteja la transformació del planeta.

La segona part tindrà lloc a les 20.30 hores i es durà a terme per un equip d’estudiants de la Universitat Politècnica de València que conformen el projecte Azalea. En La Rambleta, explicaran en què consisteix aquest projecte, ja que contempla la construcció d’un nou model d’habitatge intel·ligent i sostenible basat en la barraca valenciana.

L’entrada és gratuïta, però es requereix invitació. En el seu web trobaràs més informació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 + 3 =