València se situa com un referent nacional i internacional en mobilitat sostenible

Recàrrega gratuïta de patinets i bicis o l'ampliació de l'anell ciclista: València continua avançant cap a la sostenibilitat

Guardar

tramo corril bici colón EP
tramo corril bici colón EP

L'impuls a la bici i al nou model de mobilitat sostenible continua rebent el reconeixement nacional i internacional. Després que València rebera el premi Bikefriendly 2019 a la millor infraestructura ciclista, ara, el regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, formarà part de la directiva de la Xarxa de Ciutats per la Bici, exercint el càrrec de vicepresident.

És la primera vegada que València entra a formar part d'una xarxa que compta amb 123 socis de més de 550 municipis. "Es tracta d'una mostra més que València s'ha convertit en un referent en tota Espanya, i també fora de les seues fronteres", explicava Grezzi. I és que el palmarés de l'anell ciclista i de les polítiques de mobilitat continua sumant reconeixements,

De fet, València ja ha rebut el Primer Premi de la Setmana Europea de la Mobilitat, atorgat per la Generalitat Valenciana el setembre de 2017; el Tercer Premi de la Setmana de la Mobilitat Espanyola, concedit pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient l'octubre de 2017, i també els XV Premis Ciutat Sostenible atorgats per la Fundació Fòrum Ambiental el juny de 2017.

Així mateix, Europa també centra la seua mirada a la nostra ciutat. Així, no només el programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) va seleccionar, en 2018, huit projectes de València en matèria de mobilitat sostenible per als quals va destinar un total d'1.443.000 euros, sinó que Mikael Colville-Andersen, l'expert internacional en mobilitat urbana, que assessora 115 ciutats de tot el món, va definir la nostra ciutat com "una ciutat moderna per la construcció d'una infraestructura per a bicicletes, que segueix la tendència internacional", en la línia de Vancouver i Toronto (el Canadà) o Melbourne (Austràlia).

Els carrils bici arriben a les grans avingudes

A més de les obres, que ja han començat, per a la construcció dels carrils bici tant de Primado Reig, com de l'avinguda del Port, divendres passat es va traure a licitació els carrils bici de les Grans Vies Ramón y Cajal – Ferran el Catòlic i l'Institut Obrer. Un total de mig milió d'euros es destinaran a la construcció d'aquests carrils bici, que estaran llestos per a principis de l'any que ve.

Així, mentre que l'Institut Obrer recorrerà 1.100 metres des d'Amado Granell Mesado fins a l'Albereda, passant pel pont de Montolivet, el de les grans vies, que va sorgir dels pressupostos participatius Decidim de 2018, consistirà en un carril bici compartit amb el carril EMT- Taxi, encara que ben delimitat per a garantir la seguretat.

D'aquesta manera, el carril bici serà d'1,20 metres d'ample, mentre que el carril EMT-Taxi serà de 3,15 metres. A més, s'habilitaran dos carrils unidireccionals, un per sentit, que connectaran, d'una banda, Pius XII amb el carril bici del carrer Conca i, per un altre, el carril bici sentit Nuevo Centro connectarà amb el del carrer Sant Vicent, entre Plaça Espanya i Sant Agustí.

Palmera de recàrrega elèctrica mitjançant l'energia de l'aigua

La ciutat continua avançant en sostenibilitat. L'últim, una xarxa de Palmeres de recàrrega que des de la regidoria del Cicle de l'Aigua estan plantejant estendre a tota la ciutat. De moment, s'ha instal·lat una en la zona de la Rambleta, i una altra en l'avinguda Alfauir.

palmera- wifi

Es tracta d'una palmera on la ciutadania pot recarregar patinets, bicis i, fins i tot, mòbils mitjançant l'energia del sol i de l'aigua de les canonades de la ciutat. Per a això, s'ha instal·lat una turbina i pantalles solars, amb l'objectiu d'assegurar el circuit. A més, també es té accés a una xarxa Wifi gratuïta.

Destacats