25n
25N
25N

València reconeix al xef José Andrés com a ambaixador de la paella

València reconeix al xef José Andrés com a ambaixador de la paella
11/11/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha lliurat hui el reconeixement com a Ambaixador Internacional de la Paella al cuiner asturià José Andrés. L’Ajuntament ha acollit l’acte d’homenatge al xef, conegut mundialment tant per la seua tasca creativa en els fogons com per la seua labor en pro de la reforma de la immigració i de suport a les comunitats en dificultats. L’acte ha comptat també amb la presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el regidor de Turisme, Emiliano García, i el diputat provincial de Turisme, Jordi Major.

La distinció de José Andrés com a Ambaixador Internacional de la Paella ha estat promoguda per la Fundació Visit València i s’emmarca en les accions del World Paella Day. L’alcalde Joan Ribó ha agraït la dedicació del xef a la difusió del plat estrela de la gastronomia valenciana i la seua recepta pròpia de la dieta mediterrània, «perquè la paella és un plat humil, de la terra», ha subratllat Ribó «però que s’ha convertit, gràcies a contribucions com la teua, en un motor econòmic d’exportació dels nostres productes i de foment del turisme a València».

L’alcalde ha dit de la paella que és «molt més que un plat: és la nostra manera de ser valencians i valencianes, i forma part de la nostra cultura i de les nostres tradicions més arrelades». «És la nostra recepta més internacional i alhora més popular, que forma part de la nostra convivència i de la manera de relacionar-nos. Per tant és un motiu d’orgull que xefs tan internacionals com José Andrés posen en valor aquest plat tan nostre». A més, l’alcalde ha destacat el compromís del cuiner «per a erradicar la fam i la pobresa al món a través de l’organització de la World Central Kitchen, impulsada per ell, que dóna ajuda i formació a nombroses persones perquè ningú es quede sense un plat calent que portar-se a la boca. La seua lluita per a alimentar les persones que passen fam ha valgut per a la seua candidatura a Premi Nobel de la Pau», ha recordat el primer edil.

Ribó ha subratllat la coincidència entre aquests objectius de sostenibilitat i els del Centre Mundial de l’Alimentació Urbana Sostenible, CEMAS, impulsat per l’Ajuntament, «que treballa en la promoció de sistemes alimentaris sostenibles que cuiden de les persones, del territori i del planeta».

En la mateixa línia han intervingut el regidor de Turisme, Emiliano García, que ha definit la gastronomia com «un element essencial en l’estratègia dirigida a aconseguir la sostenibilitat», i ha assegurat que l’homenatge al xef José Andrés «ho és també a les persones dedicades a l’agricultura, producció, ramaderia i pesca, així com als nostres pares, mares i avantpassats». Per part seua, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha subratllat «la transcendència de José Andrés com a fenomen global i persona influent més enllà de la gastronomia, des de la seua labor com a cuiner i impulsor d’accions socials i cíviques als Estats Units».

PROMOCIÓ CULTURAL I OPORTUNITAT ECONÒMICA

El xef ha agraït totes les mostres de reconeixement i s’ha definit com «una persona que he sigut emigrant tota la meua vida». Durant la seua intervenció ha evocat els seus inicis en la cuina en l’entorn familiar i ha assegurat que «per a un poble, entendre qui és també gràcies al que menja i als valors de la seua gastronomia és molt important». «Qui m’havia de dir, a mi, de menut», ha assenyalat, «que al voltant d’una paella aprendria una de les lliçons més importants de la meua vida: que sempre cal saber qui eres i quines són les teues bases».

Andrés ha relatat com va començar a cuinar paella als Estats Units, junt amb el cuiner valencià Rafael Vidal, «i com aquest plat es va convertir en el cor d’un restaurant; i nosaltres, en una xicoteta ambaixada de la terra valenciana en la meitat de Nevada, a Las Vegas, i fa poc, a Nova York».

El reconegut xef ha conclòs la seua intervenció subratllant que l’oportunitat de donar a conéixer un plat o una gastronomia en l’àmbit internacional «no es pot quedar solament en la promoció cultural, sinó que també ha de ser una oportunitat econòmica: vendre foguers i paelles, exportar arròs, pollastre, conill i garrofó, i ajudar a donar eixida als xicotets productors, que també puguen aprofitar l’impacte de la cuina espanyola internacional».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − set =

caixaontinyent
paterna
ruta massamagrell