València proposa incorporar part del lloguer vacacional al programa Reviure

Guardar

Un habitatge públic
Un habitatge públic

La regidora de Vivenda, Isabel Lozano, creu que la pandèmia és "una oportunitat per tal que els habitatges de lloguer vacacional puguen passar a residencial i es produïsca un equilibri entre els dos models". La regidora ha encetat els contactes per tal que "habitatges sense ús per manca de turisme s'incorporen al programa Reviure de l'Ajuntament". Lozano ha fet aquestes declaracions arran de l'informe sobre lloguer turístic a València elaborat per la Càtedra d'Economia Col·laborativa de la Universitat de València amb el suport de Las Naves. L'informe, que es presenta demà 18 de novembre a les 10 hores del matí, i que es podrà seguir en l'adreça https://go.uv.es/5fJ0SDD, és fruit d'un taller celebrat a aquest centre cultural.

Isabel Lozano creu que la "manca de turisme causat per la pandèmia és una oportunitat per a equilibrar el mercat del lloguer residencial i el del lloguer turístic". En aquest sentit, Lozano creu que "hi ha gent amb dificultats per accedir al lloguer residencial i a tindre una vivenda en condicions dignes". La covid-19 és, per a la regidora, una "oportunitat per a replantejar el model".

Lozano ha encetat els contactes per "mirar de reconduir part del lloguer vacacional cap al programa Reviure de l'ajuntament, que preveu ajudes per a vivendes privades destinades al lloguer. Per a la regidora, és una "opció viable" perquè "garanteix l'estabilitat".

L'informe sobre el lloguer vacacional que es presenta demà està elaborat pels investigadors Javier Gil, Andrea Kruithof i José Miguel Sánchez i estableix que València disposa de 7.203 anuncis d'hospedatge actius. És, per tant, la tercera ciutat d'Espanya amb més oferta, per darrere de Barcelona i Madrid. Mitjançant aquest sistema s'ofereixen 27.490 places, que poden comportar cada any més d'un milió dues-centes mil pernoctacions. El 68'3% de les ofertes corresponen a habitatges complets i la resta, a habitacions soltes.

El fenomen del lloguer turístic no afecta per igual tots els districtes de València. Així, Ciutat Vella concentra el 12% dels apartaments turístics de la ciutat amb un total de 905 habitatges mentre que els Poblats Marítims disposen de 510 vivendes i el 10% del total. Per contra, als Poblats del Nord i als Poblats de l'Oest, el fenomen del lloguer turístic resulta pràcticament residual.

El 98'6% de les estades són inferiors a 30 dies i el preu mitjà per habitació és de 88'56 euros als Poblats del Nord i de 54'52 euros en Benicalap, que constitueixen la forqueta de preus més alta i més barata de València.

Segons l'informe, el fenomen dels apartaments turístics corre en paral·lel a l'increment dels preus del lloguer residencial. A major increment de preus del lloguer convencional, major increment del lloguer d'apartaments turístics. L'informe assenyala també una forta professionalització del sector en València, que es correspon amb un increment dels guanys en uns pocs multigestors.

La presentació demà de l'informe, elaborat per la Universitat de València amb el suport de Las Naves, anirà acompanyada d'una intervenció del catedràtic de Geografia Humana, Joan Romero, que comentarà les dificultats de regular aquest fenomen.

Destacats