25n
25N
25N

València demana una Plaça de l'Ajuntament peatonal

La proposta per a convertir en zona de vianants la plaça ha sigut una de les més votades en el procés participatiu #DecidimVLC però de moment és només un projecte que ja ha sigut modificat

València demana una Plaça de l'Ajuntament peatonal
26/12/2017 -

València estava convocada a decidir en què es gastaven els set milions d’euros que el consistori havia reservat per al procés participatiu #DecidimVLC. I València ha parlat. Una de les propostes que més suport va rebre va ser la peatonalització permanent de la Plaça de l’Ajuntament. Més de 3.800 persones van votar aquesta opció, per darrere de la proposta guanyadora de crear estacions d’energia solar, que va recaptar més de 4.000 vots.

L’Ajuntament sempre ha mostrat una postura favorable davant la idea d’una Plaça per als vianants, i entrava en els seus plans. De fet, ja va posar en marxa una campanya de peatonalització de l’espai l’últim diumenge de cada mes. I sense anar més lluny, el regidor de Mobilitat Giuseppe Grezzi, fa dos mesos va anunciar que la zona nord seria per als vianants l’abril de 2018 de forma temporal, aprofitant que les obres en la Plaça de la Reina bloquejarien el tràfic pel carrer Sant Vicent Màrtir.

Ara, el suport d’aquesta votació legitima la proposta. I la incògnita que es planteja a continuació és com es va a dur a terme i en quins terminis, ja que un projecte d’aquest calat exigeix ser reflexionat. De moment, l’opció que va presentar un ciutadà a #DecidimVLC ja ha sigut modificada. Al principi, la idea era “recuperar l’antic mercat de flors sota terra i peatonalitzar tota la plaça, amb tota la seua ornamentació original”. És a dir, recuperar la morfologia que l’esplanada tenia anteriorment, després de la reforma de Goerlich en 1931, i que es mostra a continuació.

No obstant això, l’equip de govern local ha fet canvis en aquest pla, perquè considera que “a causa de la rellevància de l’espai […] i l’interès que suscita per a una gran majoria de la ciutadania”, l’actuació haurà de comptar amb “el major consens i la major participació”. En altres paraules: que es durà a terme la reforma, però com decidisca la majoria, a través d’un altre procés de participació ciutadana.

El cost inicial, el que es dedicarà en 2018 a la redacció del projecte, és de 450.000 euros. Per tant, l’inici de les obres es retardarà almenys, fins a 2019. I tenint en compte que es pretén recaptar el consens i la participació de la ciutadania, la posada en marxa d’aquest pla de “reurbanització integral” de la Plaça de l’Ajuntament podria demorar-se més encara. Així doncs, la peatonalització per complet no serà immediata i encara està subjecta a molts canvis, però València ja ha parlat. Ara és el torn de les institucions.

Fotografia: Pinterest | @Isabel Esperanza

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 5 =

bombers
CCCC
Valencia activa