25n
25N
25N

València inaugura una exposició sobre José Iturbi en el 125 aniversari del seu naixement

València inaugura una exposició sobre José Iturbi en el 125 aniversari del seu naixement
27/11/2020 -

La sala d’exposicions de l’Ajuntament acull fins al pròxim 28 de març un recorregut per la biografia i la trajectòria del pianista valencià José Iturbi. La mostra, comissariada per Manolo Gil i Òscar Oliver, conté material inèdit com entrevistes i interpretacions musicals del pianista valencià i també el seu piano. Demà, 28 de novembre, es compleixen 125 anys del seu naixement i 40 des de la seua mort.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, afirma que “és una de les exposicions més potents que hem fet mai des d’aquesta regidoria i m’atreviria a dir que és l’exposició més important que s’ha fet mai de la figura d’Iturbi. Segons la regidora, “Iturbi va ser un gran pianista, un gran director d’orquestra i un gran intèrpret musical en les pel·lícules de Hollywood, però, desgraciadament, no és un músic tan reconegut pels valencians i les valencianes”.

Un dels comissaris de l’exposició, Manolo Gil, ha explicat que Iturbi només va estar cinc anys a Hollywood, però eixe pas per la capital del cine “ha enfosquit tota la seua trajectòria com si haguera comportat una frivolització del personatge”. Segons Gil, “el gran mèrit d’Iturbi és acostar la música clàssica al gran públic. Ell va fer de la “Polonesa” de Chopin o del “Clar de Lluna” de Debussy un disc d’or amb un milió de discos venut”.

En la mostra pot veure’s material inèdit, com una entrevista que TVE li va fer en 1976, i fragments de concerts dirigits i interpretats per Iturbi i que mai havien vist la llum. També podran contemplar-se programes de mà dels teatres i auditoris on va actuar. Gràcies a la mostra sabem que Iturbi va actuar en Montevideo en 1.927, una visita a la capital uruguaiana completament desconeguda fins ara.

En l’exposició també hi ha documentació i material privat aportat per la família del pianista.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × dos =