25n
25N
25N

València és reconeguda pel Ministeri d'Hisenda com a "ciutat exemplar" per les seues inversions en enllumenament públic i creixement sostenible

València és reconeguda pel Ministeri d'Hisenda com a "ciutat exemplar" per les seues inversions en enllumenament públic i creixement sostenible
27/06/2020 -

El Ministeri d’Hisenda, a través de la Direcció General de Fons Europeus pertanyent a la Secretaria d’Estat de Pressupostos i Despeses, ha admés els projectes de la ciutat de València com a “exemples de bones pràctiques” en matèria d’inversions per a millorar l’eficiència de les instal·lacions d’enllumenament públic, a proposta de l’IDAE (Institut per al Desenvolupament i Estalvi d’Energia). És la segona convocatòria consecutiva que realitza l’IDAE i en què l’Ajuntament de València participa, convocatòries que suposen un finançament de fins a 4 milions d’euros a retornar en 10 anys sense interessos. És a dir, s’han invertit en total 8 milions d’euros, finançats de manera íntegra amb fons FEDER. La regidora de Gestió de Recursos de l’Ajuntament de València, Luisa Notario, ha manifestat que “és un merescut reconeixement a l’aposta d’aquest govern per millorar l’enllumenat de la nostra ciutat”.

“Ens sentim realment orgullosos, ja que és un reconeixement també al gran treball que han fet els treballadors i les treballadores del servici d’Enllumenat Públic. Un projecte que ha esborrat València del mapa de la contaminació lumínica i el malbaratament d’energia i diners públics i l’ha col·locada en el mapa de l’eficiència, la sostenibilitat i les bones pràctiques mediambientals. És un reconeixement que ens anima a continuar amb aquesta estratègia de renovació i canvi de l’enllumenat públic a tecnologia eficient”, ha afirmat Notario.

Un reconeixement del Ministeri d’Hisenda que premia el canvi de paradigma que ha experimentat València en tres anys, ja que en 2017 era considerada com una de les ciutats europees amb major contaminació lumínica que es traduïa en una factura elèctrica anual superior als 13 milions d’euros. Unes xifres que Notario ha posat en valor perquè “s’han reduït dràsticament, complint amb escreix els tres reptes que tenia la ciutat: renovar la totalitat del parc d’enllumenat públic per a assegurar una il·luminació eficient, reduir la factura elèctrica i les emissions de CO₂, i contribuir a crear una cultura ecològica i augmentar el benestar de la ciutadania disminuint la llum intrusiva”.

Pel que respecta a l’enllumenat públic, conformat per un parc de més de 107.000 punts de llum, en 2015 tenia una potència superior als 25 MW que suposaven un alt consum energètic i un elevat índex d’emissions de CO₂ així com una alta contaminació lumínica. L’Ajuntament de València va emprendre en 2018 la renovació de les seues instal·lacions d’enllumenat públic, l’equipament antiquat del qual no s’havia renovat des de 1990, en dues fases diferenciades. En la primera, que va finalitzar el juny de 2018, es van intervenir un total de 31.691 lluminàries de les quals 27.302 varen ser substituïdes per altres més eficients i, a més, es van renovar 4.389 lluminàries esfèriques instal·lades de baixa altura col·locant en gran part d’elles lluminàries LED de nova adquisició. En la segona, les obres de la qual han finalitzat aquesta mateixa setmana, s’han intervingut 10.875 punts de llum addicionals on els treballs han consistit en la renovació i millora de les lluminàries de baixa eficàcia lluminosa per altres amb font lluminosa LED d’alt rendiment.

D’aquesta manera, València ha aconseguit una reducció del consum d’energia elèctrica d’aproximadament 27.725 MWh a l’any i evitar l’emissió de 13.403 tones de CO₂ anuals. Unes xifres que conformen un estalvi del 74% en el consum inicial de la instal·lació intervinguda i un 24% sobre el consum total de tot l’enllumenat de la ciutat. Uns treballs de renovació que van requerir un pressupost de vora 4 milions d’euros, aportant l’IDAE un préstec per la totalitat de la inversió, del qual FEDER ha contribuït amb una subvenció de 841.935 euros. Amb aquesta nova instal·lació s’ha disminuït el consum d’energia elèctrica aproximadament en 21.597,76 MWh a l’any i 11.252,43 tones de CO₂ d’emissions evitades anuals; el que es tradueix en un estalvi del 75% en el consum inicial de la instal·lació intervinguda i un 20% sobre el consum total de tot l’enllumenat de la ciutat.

Notario ha posat de manifest que el factor social ha estat un altre dels aspectes importants que ha tingut en compte l’Ajuntament de València, ja que les renovacions s’han dut a terme “en tota mena de carrers, zones i barris, incloses-se àrees que requerien regeneració social així com zones rurals”. La regidora de Gestió de Recursos ha posat en valor que s’ha renovat vora la meitat de l’enllumenat total de la ciutat i ha remarcat que “s’ha buscat optimitzar al màxim la inversió, prevalent l’estalvi econòmic de la instal·lació. Aquest plantejament ens ha permés actuar sobre un major nombre de punts de llum, obtenint, finalment, un major estalvi energètic global”. Unes instal·lacions que han aconseguit la qualificació energètica “A”, l’índex més alt d’eficiència energètica tant a escala global de la instal·lació com per carrers, és a dir, que tenen la màxima il·luminació amb el menor consum d’energia possible.

Més informació

1 Comentari

  1. Juan
    Juan juny 28, 11:45

    Desde luego ha sido una gran medida, y la nueva iluminacion puedo dar fe de que es mucho menos molesta, hasta que se realizo este cambio habia mas luz de noche que de dia en algunas calles.

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + setze =

bombers
bombers