25n
25N
25N

La València de places i de 15 minuts agafarà impuls gràcies als fons europeus

L’Ajuntament de València preveu l’execució de 200 projectes valorats en 1.290 milions d’euros que aspiren a ser finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea

Xisco Navarro

La València de places i de 15 minuts agafarà impuls gràcies als fons europeus
20/05/2021 -

L’Ajuntament de València s’ha avançat a la convocatòria dels fons europeus Next Generation, i ha preparat un llistat de 200 intervencions, valorades en 1.290 milions d’euros, que impulsaran la transformació i recuperació de la ciutat. Uns projectes, dividits en un total de 18 programes, que se centraran en la construcció d’infraestructures verdes per als barris de la ciutat, la regeneració del litoral, la recuperació de l’espai públic, la mobilitat sostenible o l’eficiència energètica, entre altres.

I entre aquests projectes que el consistori presentarà als fons Next Generation no podien faltar aquells que consoliden el model de ciutat que s’està impulsant des de l’àrea d’Urbanisme: València, ciutat de places i la València de 15 minuts. En aquest sentit, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha explicat que l’objectiu no és un altre que “consolidar una València inclusiva, de proximitat, on tots els veïns i veïnes compten amb els mateixos serveis i infraestructures independentment del codi postal. En definitiva, consolidar un model policèntric on els barris siguen llocs de trobada i convivència”.

Així, dins del programa ‘València, ciutat de places i de vianants‘, es preveuen projectes per valor de 168,8 milions d’euros, que aspiren a ser finançats pels fons Next Generation. Entre ells, a més de la remodelació definitiva de la plaça de l’Ajuntament, també es troba la remodelació de l’avinguda del Port, Pérez Galdós i Ausiàs March; la creació de sis itineraris per als vianants radials i dos circulars; o la creació de les superilles en Orriols o Palleters.

Projecte de remodelació de Pérez Galdós

Projectes que segueixen la línia de fomentar una mobilitat més sostenible, que implica transformar l’espai públic en entorns més amables, humanitzats i garantint seguretat i autonomia en els desplaçaments. Així i tot, com ha assenyalat Gómez, “no es tracta de projectes que hàgem inventat per a l’ocasió, sinó que són projectes madurs, consolidats, que l’Ajuntament ja els està treballant, però que s’impulsaran amb més força gràcies als fons europeus”.

I aquest programa es complementa també amb el de ‘La ciutat de 15 minuts‘, l’objectiu del qual és la creació de barris dinàmics i cohesionats, garantint que disposen de tots els equipaments i serveis necessaris a només 15 minuts caminant. “Es tracta de reproduir el model del centre de la ciutat en cadascun dels barris, i això implica, a més de col·legis o centres de salut, l’oferta cultural i d’oci”, ha apuntat Gómez.

D’aquesta manera, entre les principals actuacions previstes estan l’escoleta de Malilla, la Fàbrica d’oli de Marxalenes, l’Almoina, el Casino de l’Americà, la construcció de poliesportius i la rehabilitació de serveis públics educatius, culturals, de protecció civil, etc. Tots aquests projectes estan valorats en 77,4 milions d’euros.

Tal com ha apuntat l’alcalde de València, Joan Ribó, “aquesta cartera de projectes s’anirà presentant a mesura que vagen eixint les diverses convocatòries dels fons Next Generation. Suposa una gran oportunitat, però també una immensa responsabilitat de gestió”. I és que el 70% dels projectes finançats hauran d’estar executats abans de 2024, mentre que el 30% restant haurà d’estar abans de 2026.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + disset =