25n
25N
25N

València crearà el Centre valencià d'estudis i conservació de patrimoni del còmic, que serà referent a nivell nacional

En este nuevo espacio cultural, el primer centro público en España de estas características, se desarrollarán labores de archivo y conservación del patrimonio cultural y creativo del cómico, investigación, formación y divulgación

València crearà el Centre valencià d'estudis i conservació de patrimoni del còmic, que serà referent a nivell nacional
03/02/2021 -

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha anunciat que l’edifici situat en el número 4 de la plaça Tavernes de Valldigna, seu de l’antic Centre Excursionista, es convertirà en el Centre Valencià d’Estudis i Conservació del Patrimoni del Còmic. L’Ajuntament de València i el Vicerectorat de Cultura de la UV col·laboraran en la gestió i coordinació de les activitats d’este nou espai cultural situat en el cor del barri del Carme. A més, la planta baixa albergarà la Biblioteca Municipal Carles Ros.

N.4 de la plaça Tavernes de Valldigna, seu de l’antic centre excursionista.

El Centre Valencià d’Estudis i Conservació del Patrimoni del Còmic serà un centre de nova creació promogut per la regidoria d’Acció Cultural, l’objectiu de la qual serà contribuir a la divulgació i conservació del patrimoni del còmic, produït tant a la nostra ciutat i comunitat, com en la resta del territori nacional. L’Ajuntament de València, des de de la regidoria d’Acció Cultural, i la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura, establiran una col·laboració per a la gestió i coordinació de les activitats, així com per a la dotació i ampliació de les col·leccions de còmic. En este sentit, l’Aula del Còmic jugarà un paper fonamental.

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha explicat que “serà un centre de referència del còmic a nivell local i nacional, el primer centre públic a Espanya d’estes característiques”, en el qual “durem a terme labors d’arxiu i conservació del patrimoni cultural i creatiu del còmic, investigació, formació i divulgació”. “El còmic valencià està tenint un reconeixement cada vegada major i una presència activa en la programació de museus i biblioteques, no obstant això, no disposem d’un centre que assegure la conservació i estudi d’este immens patrimoni creatiu i cultural”.

A continuació, Ibáñez ha detallat les línies fonamentals de treball. En primer lloc, seran objectius fonamentals del centre vetlar per la conservació de col·leccions de publicacions de còmic que s’han donat a Espanya i, especialment, en la Comunitat Valenciana, des del segle XIX, així com per la preservació dels materials creatius (originals, esbossos, guions, documentació…).

En segon lloc, es promourà la investigació del còmic, amb especial incidència en les línies que desenvolupen temes com la visibilització de la creació de la dona i la seua representació en l’àmbit de la historieta o la promoció de la creació valenciana. També tindrà per objectiu assessorar i oferir servicis de consulta per a la realització de projectes d’investigació, oferint accés al fons documental que es construïsca en el centre, així com afavorir la digitalització dels fons per a la seua conservació i consulta

En tercer lloc, es pretén impulsar la formació a través de la realització de cursos, xarrades, conferències i activitats formatives en l’àmbit del còmic. I finalment, el centre la promourà la divulgació mitjançant exposicions, el préstec de materials per a iniciatives expositives, i la creació de publicacions sobre l’àmbit de la historieta.

Regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, al costat del director de la Càtedra d’Estudis del Còmic i de l’Aula del Còmic de la Universitat de València, Álvaro Pons.

Quant a l’edifici que albergarà el nou espai cultural, Tello ha afirmat que no requerirà una gran inversió, perquè es troba en bon estat i serà suficient amb dur a terme un “condicionament i modernització de les instal·lacions, com la incorporació de l’ascensor i dotar a l’edifici de mobiliari i material per a la digitalització i l’organització dels fons culturals”.

Per part seua, el director de la Càtedra d’Estudis del Còmic i de l’Aula del Còmic de la Universitat de València, Álvaro Pons, ha ressaltat que “València ha sigut una terra de còmics, tenim el còmic en el nostre ADN, per tant donar suport al còmic des del sector públic, ha sigut una necessitat especialment en els últims anys”, i ha destacat necessitat que existia de “crear un centre on es treballe des de l’àmbit acadèmic amb este patrimoni tan gran que té la nostra ciutat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − quatre =