25n
25N
25N

València celebrarà la Fira del Llibre presencial als Jardins de Vivers

La situació epidemiològica va obligar els organitzadors a traslladar la data i la 56 edició se celebrarà, finalment, del 14 al 24 d’octubre

València celebrarà la Fira del Llibre presencial als Jardins de Vivers
09/06/2021 -

La 56 Fira del Llibre de València se celebrarà del 14 al 24 d’octubre de 2021, a la seua ubicació habitual, els Jardins de Vivers de València. La situació epidemiològica per la Covid-19 va obligar el Gremi de Llibrers de València a traslladar l’esdeveniment cultural que se celebra cada any els últims dies del mes d’abril. “Confiem que, en eixes dates, la vacunació haja sigut extensiva a la major part de la població, i el nombre de contagis i ingressos hospitalaris siga menor”, explicaven els organitzadors en un comunicat el passat 17 de març. “El Gremi de Llibrers de València treballa en la preparació de la cita més important, al voltant de llibre, de la nostra comunitat, per garantir una fira segura, presencial, i adequada als protocols sanitaris de la Covid-19.”, refermaven.

Així, la Fira del Llibre coincidirà amb l’habitual campanya de llançaments editorials prèvia a Nadal, tradicional a la tardor. S’espera així, aconseguir salvar una situació molt greu per al sector, ja que les pèrdues a tot Espanya en l’últim any, estarien al voltant de 1.000 milions d’euros, l’equivalent a un terç de la seua facturació.
Cal recordar que un primer moment, la Fira del Llibre de València 2020 estava prevista per al mes d’abril. En el seu moment, es va proposar ajornar-la per a celebrar-la del 13 al 22 de novembre a la plaça de l’Ajuntament. No obstant això, i per a evitar la concentració de persones es va optar per la seua suspensió definitiva amb assitència de públic.

Finalment, la 55ena Fira del Llibre de València va optar per una programació digital, coincidint amb el Dia de les Llibreries, que va tindre lloc el divendres 13 de novembre i que es va perllongar fins al dia 22 amb la participació de més de 30 escriptors i escriptores i amb una àmplia programació. Una fira que es va celebrar en les llibreries valencianes amb activitats digitals i en format físic, sorpreses i descomptes del 5% en llibres.

L’última edició “normal” de la fira, la que es va celebrar l’abril de 2019, va tindre un volum de vendes estimades en 1.100.000 € i més de mig milió de visitants, a més de 122 presentacions de llibres, 700 sessions de signatures d’exemplars, 23 taules redones i debats, 14 tallers de lectura, 11 concerts, 6 lliuraments de premis, 6 recitals, 5 espectacles teatrals i de dansa, 5 exposicions, diferents homenatges, 4 trobades professionals, 3 trobades de clubs de lectura i 91 activitats infantils dirigides, en la seua majoria als 4.300 escolars que van passar pel recinte de Vivers.

Cartell d’Elena Odriozola

La Fira també va presentar ahir el cartell de la 56 edició, que és obra de la il·lustradora Elena Odriozola, que continua la línia temàtica de l’anterior edició. L’organització de la Fira del Llibre ha tornat a confiar en Elena Odriozola, al considerar que l’any anterior, la seua obra no va gaudir de la visibilitat adequada, al realitzar-se una Fira del Llibre en format virtual. “Al meu treball, és molt important la seqüència, la connexió entre una imatge i la següent. L’any passat, una xiqueta i un gos passejaven pel jardí. En aquesta ocasió, vaig barallar dues opcions: la mateixa xiqueta en altra situació, o altre personatge en el mateix jardí. Vaig escollir la segona, ja que el jardí és el protagonista. També hi ha un gos, i una bossa amb la il·lustració infinita”, explica Elena Odriozola sobre la seua obra.

Elena Odriozola (Sant Sebastià, 1967) va estudiar Art i Decoració i va treballar en una agència de publicitat durant huit anys, fins que en 1997 va començar a treballar com a il·lustradora. Des de llavors ha il·lustrat més de 100 llibres, publicats per editorials a Espanya, França, Regne Unit, Mèxic i Taiwan, així com en nombrosos idiomes. Odriozola ha obtingut nombrosos premis i reconeixements: va ser seleccionada en 2005 per a l’exposició “Ilustrísimos” en la Fira del Llibre de Bolonya, va rebre el segon Premi a les Millors Il·lustracions Infantils i Juvenils del Ministeri de Cultura en 2006 per “La princesa que bostezaba a todas horas”, i en 2009 i 2018 va obtindre el Premi Euskadi d’Il·lustració. En 2015 va rebre el Premi Nacional d’Il·lustració, mentre que en 2018 va ser candidata al Premi Andersen.

Així mateix, ahir es va obrir el termini per a la presentació de sol·licituds de participació com expositor. El termini per a sol·licitar caseta d’expositor finalitzarà el 29 de juny 2021.

Fundació Fira del Llibre de València i Gremi de Llibrers

La Fira del Llibre de València és una activitat que organitza la Fundació Fira del Llibre de València i el Gremi de Llibrers de València. Es desenvolupa amb periodicitat anual en la ciutat de València per tal de promoure el llibre, la lectura i l’activitat de les llibreries.

La Fundació Fira del Llibre de València, de la Comunitat Valenciana, va nàixer el 2018, i té com a fi el foment de la cultura del llibre com a bé cultural universal, mitjançant accions que afavorisquen l’increment de la lectura. La seua finalitat principal és, per tant, l’organització de la Fira del Llibre de València, un dels majors esdeveniments entorn del llibre i la lectura, en l’àmbit nacional, que es va desenvolupant des de fa cinquanta-tres anys en la ciutat de València, organitzada pel Gremi de Llibrers de València, impulsor d’aquesta fundació.

El seu objectiu fonamental és que la Fira del Llibre amplie la seua àrea d’influència, generant nous esdeveniments al llarg de l’any, baix la mateixa denominació, que porten les activitats més enllà de les dates i l’espai geogràfic en què se celebra, amb una vocació de servei públic.

En la filosofia d’aquesta fundació està la concepció del llibre i la lectura com a elements transversals a la resta de la cultura, amb la voluntat d’establir sinergies amb disciplines com la música, el teatre, el cinema o la dansa; per descomptat, amb la cerca d’especial cohesió amb el món de les arts plàstiques, i especial interés, en la il·lustració o en la fotografia.

Constatant la realitat de la desigualtat existent del valencià respecte del castellà, la fundació presta una especial atenció a les accions que es desenvolupen a la Comunitat Valenciana que afavorisquen l’increment de la lectura en llengua pròpia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × dos =