25n
25N
25N

València Activa combat la bretxa de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia

València Activa combat la bretxa de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia
11/02/2019 -

L’agència de desenvolupament local València Activa ha organitzat, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, unes jornades en el col·legi Juan Comenius per visibilitzar la labor de les científiques, fomentar la vocació investigadora en les xiquetes i ajudar a tancar la bretxa de gènere en la ciència. La regidora de l’àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, ha defensat «la necessitat de frenar els prejudicis d’atribució de gènere d’algunes carreres i camps professionals i demostrar, amb exemples i experiències reals, que el coneixement, la innovació i el talent no entenen de gènere».

Segons un estudi internacional, la probabilitat que les estudiants acaben una llicenciatura, un màster i un doctorat en algun camp relacionat amb la ciència és del 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que aquestes xifres en el cas de l’alumnat masculí es dupliquen fins a situar-se en el 37%, 18% i 6%. En el cas d’Espanya, mentre que el 38% de l’alumnat masculí tria estudiar carreres de ciència, enginyeria, matemàtiques o arquitectura, tan sols el 15% d’alumnat femení opta per estudiar carreres d’aquests camps.

«Hem de treballar per a canviar aquestes xifres. Les xiquetes i xiquets han de sentir des de l’escola que no existeixen barreres per a optar per un camp professional o un altre. Tots i totes ha de tindre les mateixes oportunitats i ser coneixedors i coneixedores d’això i sentir-se lliures per arribar tan lluny com es proposen», ha ressaltat Sandra Gómez.

Per tot això, durant les jornades, s’ha intentat conscienciar, a més de 400 alumnes assistents, sobre la necessitat de trencar la visió tradicional del paper de la dona en la ciència i d’ampliar la perspectiva de les dones en l’emprenedoria, la tecnologia i la ciència.

La bretxa de gènere continua sent una realitat en sectors com la ciència, la tecnologia, les matemàtiques o l’enginyeria, ja que la representació de la dona en aquests sectors contínua sent baixa, malgrat que la seua participació en carreres de grau superior ha augmentat en els últims anys. El Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència busca aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes i, a més, aconseguir el seu apoderament i la igualtat de gènere.

VALÈNCIA ACTIVA CONTRA LA BRETXA DE GÈNERE

València Activa treballa per la igualtat de la dona en l’àmbit de l’ocupació i aplica en tots els seus servicis i programes la perspectiva de gènere. De fet, fa unes setmanes llançà la plataforma #TreballemIguals, que promou el treball de les dones valencianes perquè puguen trobar ocupació, millorar-la o promocionar.

D’aquesta forma, «s’ha posat en marxa un programa d’ocupació específica per a dones víctimes de la violència de gènere; una línia de cursos en competències professionals diverses en diferents nivells; un programa de lideratge femení per a aquelles dones que vulguen promocionar en el seu treball; un programa formatiu denominat ‘Tecnodones’, dirigit a professionals de perfil tecnològic; i una Unitat d’Igualtat», ha recordat Sandra Gómez.

A més, per a contribuir a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, des del Servici d’Igualtat de València Activa s’ha llançat un repte per a descobrir les aportacions essencials a la societat de quatre grans científiques i investigadores.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + dos =

bombers
CCCC
bombers