Es recupera l'ús públic de la Casa dels Bous

Es recupera l'ús públic de la Casa dels Bous
26/07/2018 -

El Ple ha aprovat, amb l’abstenció dels grups de l’Oposició, una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a recuperar l’ús públic de la Casa dels Bous, un dels edificis que recorden el passat mariner del barri del Cabanyal. Per arribar a aquest acord, l’equip de govern ha comptat amb el vot de la regidora Neus Fábregas Santanta. L’edil ha participat en la sessió plenària per vídeo-conferència, un fet històric que ha acordat la resta de l’equip de govern que, en empatar a l’hora de votar el debat suscitat al respecte amb els representants del Partit Popular (PP) i de Ciutadans, ha necessitat el vot de qualitat de l’alcalde.

El Ple s’ha encetat amb la decisió d’autoritzar la participació a distància d’aquesta regidora que es troba en Palestina, amb una delegació de nou representants públics espanyols d’ajuntaments i parlaments autonòmics «que pretén estrényer els “llaços de solidaritat amb el poble palestí a Cisjordània». I tot i que el portaveu del PP, Eusebio Monzó, ha assegurat que la votació de la regidora «no seria vàlida, perquè aquesta diligència no ha estat justificada», i que ha anunciat que la seua formació «impugnarà tots els acords adoptats en la sessió plenària», aquesta s’ha celebrat amb normalitat.

La participació a distància s’ha votat dues voltes, amb un resultat idèntic: empat a 16 vots. Finalment, l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha explicat que «un informe favorable que avala la proposta», ha exercit el vot de qualitat per aprovar la participació de Fabregas Santana.

Pel que fa al debat relatiu a la modificació del PGOU relativa a la Casa dels Bous, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha explicat l’abstenció del seu grup «perquè aquesta com altres actuacions al Cabanyal es desenvolupa massa tard». En aquest cas, ha concretat, «les obres per valorar aquest immoble haurien d’estar en 2019 i amb aquest canvi de planejament no serà possible».

En la mateixa línia, s’ha manifestat el regidor popular Alfonso Novo qui ha qualificat de «poc rigorós» el canvi de planejament, «una actuació que s’afegirà a les promeses fetes de revitalitzar un barri que a hores d’ara es troba paralitzat». «No comptem amb un informe de Cultura ni d’una memòria de viabilitat econòmica i sostenibilitat per mantenir l’edifici durant diferents exercicis pressupostaris».

El regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha explicat que el Govern de la Nau treballa des de fa tres anys al barri del Cabanyal. «El primer que vam fer va ser tirar enrere el PEPRI (Pla Especial de Protecció i Reforma Interior) espoliador del barri». «Ara –ha continuat- amb aquesta modificació donem contingut a un bé protegit la Casa dels Bous, i per això hem demanat un informe a Cultura que, finalment no hem rebut, perquè no era preceptiu».

«La revalorització de la Casa dels Bous s’emmarca dins d’una estratègia integral de revitalització d’un barri devastat que simbolitza el que va ser la gestió de l’anterior equip de govern», ha conclòs el regidor.

En matèria urbanística, al Ple també s’ha proposat l’inici del procés de consulta i informació pública d’una altra modificació del PGOU «per connectar el carrer del Doctor Buen amb el de miniaturista Meseguer, de Benimàmet», una actuació que, segons el regidor Narciso Estellés, de Ciutadans, «s’ha de dur a terme el projecte d’obertura però correctament, i no amb aquest projecte» que, tal com ha defés el regidor popular Alfonso Novo, «no és real i és fruit d’una planificació incorrecta».

El regidor responsable del Desenvolupament Urbà de la ciutat, Vicent Sarrià, ha explicat que aquest projecte s’ha desenvolupat a petició del veïnat, i ha lamentat que el Partit Popular parle «d’incorrecta planificació, després dels anys d’inacció per part del seu govern». Finalment, la proposta, que Vilar ha qualificat d’urgent per a la zona, ha sigut aprovada sense el suport de l’Oposició.

Seguidament, el debat s’ha centrat en la proposta de desestimar la denúncia presentada per la mercantil Expo Grup SA que va signar un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament per a l’obtenció amb destinació a zona verda de l’immoble conegut com a Solar de Jesuïtes.

Els regidors Narciso Estellés i Alfonso Novo, de Ciutadans i PP, respectivament, han coincidit en assenyalar «la importància del conveni i el perill del seu incompliment». L’edil Vicent Sarrià ha parlat de les raons tècniques per les quals les seues demandes de l’esmentada firma no es poden atendre», i ha lamentat que els regidors de l’oposició «avalen un particular que demana a l’Ajuntament que es gaste diners municipals en qüestions que els tècnics consideren que no s’han de pagar».

D’altra banda, el Ple ha decidit, amb l’abstenció de l’Oposició, iniciar el procediment per a ampliar l’objecte social de l’Empresa Municipal de Transport, tal com en 2010 es va municipalitzar AUMSA, segons ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

El regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha manifestat la seua «preocupació, perquè l’EMT incremente competències i empitjore el seu servici». Estellés ha assegurat que aquesta empresa «està en una època obscura pel que fa a la transparència». També ha parlat de la «manca de transparència de l’EMT» el regidor popular Alberto Mendoza, que ha aprofitat la seua intervenció «per parlar de la mala gestió del regidor de Mobilitat Sostenible».

Per contra, el regidor Giuseppe Grezzi ha manifestat que totes les dades actuals «demostren que el balanç de l’EMT és positiu», amb un increment del nombre de viatgers (de 9 milions) i un superàvit d’1,8 euros. Després d’assegurar que l’EMT «té màxima transparència», ha recordat que, per exemple, «el servici jurídic cobrava tres voltes més amb l’anterior equip de govern».

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =

semana santa de torrent 2019
jornadas gastronomicas el puig