caixa popular

Sarrià crida a la responsabilitat de la ciutadania i dels fabricants de tovalloletes higièniques

Sarrià crida a la responsabilitat de la ciutadania i dels fabricants de tovalloletes higièniques
27/09/2017 -

Uso inadecuado de toallitasEl regidor del Cicle Integral de l’Aigua, Vicent Sarrià, ha alertat hui sobre l’ús inadequat de les tovalloletes higièniques, i ha instat a la ciutadania i a les empreses d’aquest producte a actuar “amb responsabilitat” per a evitar els efectes econòmics i mediambientals que es deriven d’això. L’edil ha visitat l’eixida de pluvials del Col·lector Nord, on s’està actuant des del passat maig per a resoldre una obstrucció generada, en part, per les citades tovalloletes.

“Estem actuant des del mes de maig per a resoldre una obstrucció de quasi un quilòmetre de llarg en el segon col·lector de fecals, d’aigües negres que, afortunadament, ha sigut detectat a temps i s’ha pogut evitar un abocament de fecals a l’antic llit del Túria, l’impacte ambiental del qual hauria sigut molt negatiu”. El regidor Sarrià ha alertat hui sobre els hàbits inadequats en l’ús de determinats productes d’higiene, que repercuteixen negativament sobre les infraestructures de sanejament i sobre el medi ambient, a més de la despesa que comporten.

“Al llarg dels treballs que se n’han anat desenvolupant aquests mesos i que es prolongaran segurament mig any més, la qual cosa s’ha posat de manifest són dues coses –ha explicat- per un costat el tema de les tovalloletes higièniques, que és un assumpte que s’ha d’abordar de manera enèrgica i dramàtica, i a més en diverses línies”. El regidor ha qualificat d'”imprescindible la conscienciació ciutadana”, i per això ha anunciat que des de l’Ajuntament es promourà una nova campanya de sensibilització sobre l’efecte que una acció “aparentment innocent, com és tirar al bany unes tovalloletes higièniques, tenen sobre el medi ambient i sobre les arques de la ciutat”.

El regidor ha parlat d’un cost de 2.200.000 euros, a la qual cosa cal sumar les periòdiques revisions i reparacions de bombament, els xicotets desembussos, i les actuacions en la resta de la xarxa de sanejament. “No és, per tant, una acció que tinga una conseqüència únicament cridanera, com un embús, sinó un cost econòmic enorme per a la ciutat”.

En segon lloc, Vicent Sarrià ha fet un crida també “a la responsabilitat als mateixos fabricants”. L’edil ha explicat que alguns d’ells han obert línies d’investigació sobre aquests productes, i ja han tret nous models que, ha assenyalat, “sent menys danyosos, ja que són més fàcilment dispensables en l’aigua, no obstant continuen causant problemes”. “Per tant –ha afegit- també ens dirigim a la indústria: per a aconseguir que aquest tipus de productes tinguen eixe efecte negatiu sobre les xarxes de sanejament, però també perquè els fabricants facen un esforç informatiu especial en els envasos, que no enganyen als ciutadans”.

El regidor ha recomanat a la ciutadania, com a regla general, que aquest tipus de productes “no es tiren a l’inodor, sinó que es depositen en papereres, igual que es fa amb un altre tipus de productes d’higiene personal, com a compreses o tampons”.

Finalment, el regidor del Cicle Integral de l’Aigua també s’ha referit a les despeses que es destinen al manteniment de la xarxa de sanejament. “En el cas de València, en l’anterior legislatura es va decidir realitzar un retall brutal, especialment entre els anys 2011 i 2012, que ara té conseqüències”. Sàrria assegura que, independentment de les causes objectives de l’embús del Col·lector Nord, “cal reconéixer que els retalls també tenen efecte en les labors de vigilància, que hagueren minorat aquest efecte, hagueren permés detectar-ho abans, i haver pogut actuar abans sense aquest cost tan enorme que tenim en aquests moments”.

L’edil ha conclòs destacant “el gran esforç pressupostari realitzat pel Govern de la Nau en aquests dos últims exercicis per a intentar recuperar part de la inversió i la despesa ordinària necessària per a mantenir en condicions la xarxa de la ciutat, però que –ha lamentat- encara és insuficient, i per això seguirem fent-ho en pròxims exercicis: creiem que a pesar que és una cosa que està baix terra i és poc lluent, és essencial per al funcionament i la salubritat i el medi ambient d’una ciutat de quasi un milió d’habitants com és València”.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × tres =

viva gym canovas
exposicion caps tallats