25n
25N
25N

Universitats planteja l'ús obligatori de mascaretes

Universitats planteja l'ús obligatori de mascaretes
31/08/2020 -

L’obligatorietat d’usar mascareta, la millora en la ventilació dels centres i un nou protocol d’actuació davant casos positius o sospitosos de COVID-19 són les principals novetats que s’ha plantejat aquest dilluns en la Comissió Delegada de la Conferència General de Política Universitària. Així, davant un nombre elevat de casos que tinga “afectació general” en un centre o una universitat, la decisió a prendre serà competència dels centres juntament amb les autoritats sanitàries i educatives, és a dir, les comunitats autònomes.

En aquesta reunió, amb presència de totes les comunitats autònomes i presidida pel secretari general d’Universitats, José Manuel Pingarrón -en substitució del ministre Manuel Castells, absent per haver-se sotmés aquest divendres a una operació quirúrgica d’urgència encara que no grave, segons el seu departament-, s’ha treballat a realitzar els últims ajustos en els protocols (elaborats al juny) que s’han d’implementar en les universitats aquest inici de curs.

L’objectiu de la trobada, que estava programat a les 12.00 hores, ha sigut “assegurar una bona coordinació de l’inici del curs” i “garantir que tant el personal docent i investigador, com l’alumnat i el personal d’administració i serveis disposen d’informació precisa sobre les mesures sanitàries i educatives que s’aplicaran en el curs 2020-21”, segons informa el Ministeri d’Universitats.

Entre aquests “ajustos”, destaca que els Ministeris d’Universitats i de Sanitat han actualitzat el document marc de recomanacions sanitàries i educatives elaborat ja el mes de juny passat. Un dels canvis fonamentals és que es fa obligatori l’ús de la mascareta en les classes que finalment es vagen a realitzar de manera presencial així com en els espais comuns.

A més, s’intensifiquen també les labors de ventilació en tots els espais del centre, i es recomana ventilar almenys durant 10 o 15 minuts a l’inici i final de la jornada i a les aules després de cada classe lectiva. El document recomana també mantenir les finestres obertes tot el temps que siga possible.

PROTOCOLS D’ACTUACIÓ EN CAS DE POSITIUS

Una altra de les novetats és l’establiment de protocols d’actuació de les universitats davant un cas sospitós o un positiu de COVID-19.

Segons el document actualitzat, ‘Recomanacions del Ministeri d’Universitats a la comunitat universitària per a adaptar el curs universitari 2020-2021 a una presencialitat adaptada i mesures d’actuació de les universitats davant un cas sospitós o un positiu de COVID-19’, les universitats que conformen el sistema universitari espanyol, en l’ús de la seua competència, hauran de comptar amb un protocol d’actuació davant la detecció d’un cas sospitós de COVID-19 i aquest protocol ha d’elaborar-se seguint els criteris sanitaris establits pel Ministeri de Sanitat i les conselleries respectives de les comunitats autònomes.

UN RESPONSABLE GLOBAL COVID-19 I UN ALTRE PER CADA CENTRE

Al document s’estableix, en primer lloc, que totes les universitats tinguen una persona responsable global de la gestió de les actuacions derivades de la COVID-19, i que, al seu torn, cada Facultat, Escola, Institut d’Investigació o Centre Adscrit dispose d’una persona de referència responsable en el seu àmbit per a la gestió de la crisi.

En l’àmbit de centres i de grans equipaments acadèmics o espais de gestió, el document estableix que “les universitats hauran de definir un espai per a l’aïllament de la persona detectada com a cas sospitós de COVID-19″.

Si algun estudiant desenvolupa símptomes compatibles amb COVID-19, se li sol·licitarà que es trasllade fins a eixe espai d’aïllament (que haurà d’estar ben ventilat i comptar com a mínim d’una paperera de pedal amb bossa on tirar la mascareta i els mocadors d’un sol ús) i es col·locarà una mascareta quirúrgica (que ha de facilitar el centre universitari). La persona que li acompanye també ha de col·locar-se una mascareta quirúrgica.

L’alumnat sospitós de coronavirus haurà de romandre aïllat en el seu domicili fins a disposar dels resultats de les proves diagnòstiques, segons es refereix en l”Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de COVID-19′. Si el cas es confirma, no ha d’acudir al centre i ha de romandre en aïllament domiciliari fins transcorreguts 3 dies de la fi del quadre clínic i un mínim de 10 dies des de l’inici dels símptomes. Aquest estudiant no podrà reincorporar-se a l’activitat acadèmica normal fins que així siga indicat per les autoritats sanitàries.

Des del moment en què es confirme el diagnòstic de COVID-19, es realitzarà un estudi de contactes del cas confirmat amb la col·laboració dels responsables de cada centre i universitat i les autoritats sanitàries, per a determinar amb quins altres estudiants i resta de membres de la comunitat universitària ha estat recentment en contacte estret –a menys de dos metres de distància durant més de 15 minuts sense mascareta–, des de les 48 hores abans de l’inici de símptomes del cas confirmat i fins al moment en el qual el cas és aïllat.

Una vegada detectades eixes persones, se’ls comunicarà que hauran de passar a estar en quarantena a la seua habitació en els seus llocs de residència i, per tant, hauran de deixar d’assistir a les activitats acadèmiques presencials, es realitzen aquestes en la universitat o fora d’ella, fins que no hagen superat la duració de la quarantena.

Així mateix, s’indicarà la realització d’una PCR als estudiants que hagen sigut identificats com a contactes estrets. Independentment del resultat d’aquesta PCR, la quarantena ha de durar 14 dies, ja que, encara que en eixe moment encara no siga positiu, pot desenvolupar la malaltia al llarg d’eixos 14 dies.

Totes les facultats, escoles i instituts d’investigació hauran de disposar de material de protecció per a ser utilitzat en el cas de detectar un cas sospitós en un estudiant, o en el professorat i el personal d’administració i serveis, durant l’aïllament en el centre universitari.

QUÈ FER EN CAS D’ELEVAT NOMBRE DE CONTAGIS?

El document també recull que, per regla general, “l’alumnat que passa a una situació d’aïllament tindrà el dret de rebre la docència corresponent de forma no presencial, sempre atesa la idiosincràsia i especificitats de cada assignatura”.

Serà el centre el que s’encarregarà de vetlar perquè l’estudiant afectat que haja de realitzar l’aïllament i els contactes estrets que facen la quarantena, reben la docència de les diferents assignatures en les quals estiga matriculat.

En cas que la persona afectada siga un professor, se seguiran els protocols de riscos laborals de la universitat. El professor ha de contactar per telèfon amb el seu centre de salut, amb el telèfon de la comunitat autònoma, amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals o amb el 112. En qualsevol cas, aquest professor haurà de ser substituït per a mantenir així, si és possible, la continuïtat de les labors acadèmiques.

I en el cas de la constatació d’un nombre elevat d’estudiants (o resta de membres de la comunitat universitària) afectats, el text indica que “qualsevol decisió que tinga afectació general d’un centre o una universitat haurà de ser presa conjuntament pels responsables de la universitat i les autoritats responsables de la política sanitària i de la política universitària”.

Segons destaca el Ministeri, cada universitat té elaborat el seu propi protocol que serà actualitzat amb les noves directrius treballades en la Comissió Delegada de la Conferència General de Política Universitària d’aquest dilluns.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 1 =

museo prehistoria