La Unió Europea accepta la proposta del Consell d'augmentar la coordinació interadministrativa per a frenar els efectes del Brexit

El Comité de les Regions accepta tres esmenes de la Generalitat en el seu informe sobre la Reserva d'Ajust de la UE davant el Brexit

Guardar

Ple del Consell
Ple del Consell

El Comité de les Regions ha acceptat en el seu informe sobre la Reserva d'Ajust del Brexit la proposta valenciana per a fomentar la cooperació entre els diferents nivells de l'administració dels Estats membres "per a frenar les externalitats negatives del Brexit i aconseguir superar el seu impacte amb els menors efectes possibles per a l'economia de la UE".

En concret, l'esmena, que s'ha presentat a proposta de la Direcció General de Fons Europeus, demana la inclusió el principi de partenariat en la gestió de la reserva, com ocorre en altres fons de gestió compartida com el Fons Social Europeu o Feder. "A causa del diferent grau de descentralització dels Estats membres, la cooperació entre els diferents nivells administratius pot ser fonamental perquè els diferents territoris puguen superar els efectes del de la sortida del Regne Unit sobre les seues economies", ha apuntat sobre aquest tema el director general de Fons, Andreu Iranzo.

"No hi ha cap dubte que el Brexit tindrà un fort impacte per a àmbits tan diversos com la pesca, la mobilitat, la formació, la cooperació en R+D+i, la lluita contra el canvi climàtic o la col·laboració publicoprivada entre altres" ha apuntat Iranzo abans d'assenyalar que "per a això és fonamental que puga existir col·laboració entre les administracions responsables de cadascuna d'aquestes matèries en cada Estat membre".

"Cada país té la competència de cadascuna d'aquestes àrees a diferents nivells administratius, per això és clau que, amb independència del nivell al qual es trobe, puguem fer efectiva una col·laboració real", ha assegurat.

Per tot això, el Comité de les Regions ha inclòs en el seu informe la necessitat que la gestió de la reserva d'ajust es duga a terme segons els criteris generals dels programes de gestió compartida entre la Comissió, els Estats membres i les autoritats regionals i locals.

Major participació dels sindicats i empresariat

A més del principi de partenariat, des de la Comunitat Valenciana també s'ha sol·licitat que la Reserva d'Ajust del Brexit "compte amb la transparència més gran, acord i consideracions de tots els sectors implicats". D'aquesta manera, el Comité de les Regions ha acceptat dues esmenes en les quals sol·liciten que a més dels informes pertinents al Consell, el Parlament Europeu i al mateix Comité de les Regions, la Comissió també envie per a la seua opinió l'informe al Comité Econòmic i Social Europeu (CESSAMENT).

"Sens dubte, el Brexit està tenint i tindrà encara més en els pròxims anys un impacte significatiu sobre els treballadors transfronterers i sobre les empreses europees i, per això, és fonamental que la institució que representa als agents socials puga tenir accés a l'informe sobre la Reserva d'Ajust en les mateixes condicions que les altres institucions europees", ha apuntat el responsable de Fons Europeus de la Generalitat.

Des de la Generalitat, s'han presentat igualment esmenes "per a reduir l'impacte del Brexit en sectors o activitats clau com el turisme, el comerç internacional o les activitats d'R+D+i, així com aquelles que tinguen un pes significatiu en l'àmbit territorial per al desenvolupament o l'ocupació" i que han estat incorporades a l'informe a través del text presentat pel ponent.

"El responsable de l'informe va ser conscient que la profunditat de l'impacte del Brexit en determinades àrees justifica que la reserva d'ajust puga cobrir també mesurades de suport a aquests, especialment si són sectors estratègics o activitats d'especial importància per a una regió concreta", ha assegurat Iranzo.

Ajust de reserva del Brexit

La Reserva d'Ajust del Brexit és el mecanisme que la UE ha proposat per a proporcionar suport als Estats membres, les regions i els sectors més afectats per les conseqüències adverses de la retirada del Regne Unit de la Unió, mitigant així el seu impacte econòmic, social i territorial. "L'objectiu és que pugui sumar-se a les mesures específiques establertes pels Estats membres per a ajudar a les empreses i els sectors econòmics", ha apuntat el director general.

De fet, Andreu ha recordat que amb la sortida del Regne Unit del Mercat Únic i de la Unió Duanera de la UE, així com de la majoria de polítiques de la UE, totes dues potències constituiran dos mercats separats i dos espais reguladors diferents "que, malgrat els acords aconseguits, poden crear barreres al comerç de béns i serveis o a la mobilitat, per exemple, que no havien existit fins al moment, per la qual cosa és fonamental que la UE compte amb els mecanismes necessaris per a mitigar les conseqüències negatives d'aquesta nova realitat a través del suport econòmic necessari en els pròxims anys.

Destacats