25n
Orgull
Orgull

La Unió denuncia venda de xufa africana a Alboraia, "en ple cor de l'orxata"

La Unió denuncia venda de xufa africana a Alboraia, "en ple cor de l'orxata"
04/04/2019 -

La Unió de Llauradors denúncia la venda de xufa procedent de Burkina Faso (Àfrica) “en ple cor” del seu cultiu i de l’orxata, en un centre comercial de la localitat valenciana d’Alboraia, una cosa poc ètica i socialment molt poc responsable”.

Diversos productors es van queixar a l’organització agrària que un hipermercat de la cadena Alcampo a Alboraia venia xufes a 5,99 euros el quilo, “sota un cartell que indica clarament la seua procedència i de què es tracta de xufes grans”.

Per a la Unió, encara que la venda d’aquesta xufa és “completament legal”, es tracta d'”una clara mostra de competència deslleial” cap al producte local i una pràctica “per a res ètica ni socialment responsable”, adverteix en un comunicat.

En aquesta línia, qüestiona que “la pose a la venda quan disposa de xufa local i de proximitat al costat mateix de les seues portes” i critica als importadors valencians per “comprar xufa de tercers països a preus molt barats i tractar de rebentar els nostres preus”. Recorda sobre aquest tema les recents denúncies per “portar xufa africana produïda allí en condicions de semiesclavitud”.

El responsable de la xufa de la Unió, Francesc Espinosa, ha defensat així que encara que les empreses i cadenes de distribució poden fer el que consideren oportú perquè estan en el seu dret, és “bastant il·lògic i trist” que aquesta venda es done en les zones tradicionals de cultiu.

Ha lamentat que “en ple bressol del cultiu trobem xufa que ha recorregut nombrosos quilòmetres, d’una qualitat inferior a la nostra, quan existeix producció autòctona suficient per a proveir el mercat”.

Davant aquesta situació, la Unió aprofita per a reclamar que tota l’orxata envasada que es comercialitza especifique de forma clara la procedència de la xufa i que les autoritats encarregades controlen el seu compliment.

LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN, “ÚNICA GARANTIA”

La seua meta és que “tota l’orxata envasada que s’embene estiguera acolliment en la Denominació d’Origen, una marca de qualitat que prestigia i vela perquè la xufa que s’empra per a elaborar aquesta beguda utilitze xufes de la nostra terra. El segell de la DO és l’única garantia possible per a certificar que la xufa procedeix d’ací”.

L’organització vol que “el consumidor conega d’on procedeixen les xufes amb les quals s’ha elaborat aqueixa orxata, tant per a evitar possibles fraus com per a valorar la producció de xufa valenciana, que té més qualitat que la de països africans”. Per a això, insta que en les etiquetes aparega l’origen de les xufes i al fet que l’administració competent vés-li pel seu compliment.

Finalment, recorda que el cultiu de la xufa és “un dels pocs que dóna rendibilitat als productors valencians” i alerta que “amb importacions procedents de tercers països s’ajuda ben poc a mantindre aquesta situació”.

La xufa “posseeix un conjunt de valors agrícoles, tècnics, històrics, econòmics i socials que, assimilats pel poble, formen part de la seua cultura i hàbits de vida, alhora que representen el reconeixement d’un producte per la seua qualitat i prestigi”, reivindica l’entitat agrària.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × un =