Units Podem i Compromís proposen un fons estatal per a finançar el transport públic en les ciutats

Guardar

bus- EMT
bus- EMT

Units Podem i Compromís han registrat aquest divendres una proposició de llei en el Congrés per a constituir un fons estatal amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat de cada any que permeta finançar el transport públic urbà.

La iniciativa, consensuada i avalada pels ajuntaments de Madrid, Barcelona, València, Saragossa, la Corunya, Santiago de Compostel·la i Cadis, i responsables d'empreses públiques de transport de diverses d'aquestes ciutats, busca regular el règim de finançament d'aquest transport i superar les "asimetries greus" que detecten a l'hora repartir aquests recursos.

Segons la llei, el fons comptarà cada any amb una suma mínima del 0,25% del PIB procedent dels Pressupostos i dividirà els seus recursos en transports urbans col·lectius en municipis de més de 50.000 habitants no agrupats en consorcis metropolitans, transports urbans i metropolitans per a consorcis que complisquen determinades condicions, i projectes d'inversió que busquen la millora de la mobilitat.

Segons diu l'exposició de motius, l'objectiu de la llei busca complementar els recursos bàsics del sistema i subjectar-ho "a un règim de condicionalidad basat en el cofinançament per part de les comunitats autònomes i la constitució de mecanismes de planificació local i metropolità que faciliten la mobilitat sostenible, intermodal i accessible".

TORNARÀ A REGISTRAR-SE EN LA PRÒXIMA LEGISLATURA.

"A vegades només parlem de Pressupostos i del que s'inverteix en grans obres, i cal parlar del xicotet transport, el de cada dia", ha defensat el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, minuts abans de registrar una iniciativa que assumeix que decaurà en tot just tres setmanes amb la dissolució de les Corts com a conseqüència de la convocatòria d'eleccions.

No obstant això, Baldoví ha avançat que, àdhuc decaient, la iniciativa tornarà a registrar-se, ja que el treball per a poder proposar una alternativa al sistema de finançament del transport ja està fet, i així evitar que les ciutats estiguen "a costa que el Govern negocie amb un grup o amb un altre en el transport que és de tots".

Inés Sabanés, regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Madrid, ha reivindicat al costat de Baldoví la necessitat de comptar amb un mecanisme que atorgue estabilitat a les corporacions locals per als seus serveis de transport, sobre la base d'un repartiment equitatiu.

En aquest sentit, ha assenyalat la importància que té comptar amb recursos suficients per a poder "invertir la tendència d'utilització del vehicle privat" per a, per exemple, reduir els nivells de contaminació atmosfèrica i contribuir en la lluita contra el canvi climàtic.

Per part seua, el diputat de Podemos Sergio Pascual, adscrit a la Comissió de Foment del Congrés, ha destacat que un terç de la mobilitat es produeix a través d'aquest tipus de transport, que continua estant infrafinançat" i recau "sobre l'esquena dels ajuntaments".

Per això, ha reclamat la posada en marxa d'aquest mecanisme de finançament, negociat "braç a braç" amb els "ajuntaments del canvi, particularment el de Madrid", per a estar "a l'altura d'Europa".

Arxivat a:

Destacats