Unides Podem demana al Consell impulsar "al màxim" el teletreball i garantir que siga "voluntari i reversible"

Guardar

ferran martinez ep
ferran martinez ep

El portaveu d'Economia del grup parlamentari Unides Podem, Ferran Martínez, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) en la qual planteja al Consell que en el marc del diàleg social impulse un acord per a potenciar el teletreball "garantint el seu caràcter voluntari i reversible, així com la igualtat entre les treballadores i treballadors".

Martínez ha destacat que la crisi de la COVID-19 "ha suposat un augment considerable del teletreball", encara que ha matisat que el nombre de persones acollides a aquesta modalitat laboral "està encara està lluny d'arribar al seu màxim potencial".

Segons un informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, la proporció dels i les treballadores de la Comunitat Valenciana que podrien teletreballar seria un 20,9%, un total de 437.000 persones, ha explicat Unides Podem en un comunicat.

El parlamentari ha defensat que el teletreball "pot oferir importants avantatges tant a les empreses com les treballadores" però ha advertit que "no està exempt de riscos que poden repercutir en un empitjorament de les condicions laborals".

Entre ells, ha citat la superposició entre les dues esferes, que "propícia jornades laborals sense fi i que els i les treballadores hagen de tindre una disponibilitat permanent", així com l'aïllament, ja que "com que no es comparteix l'espai físic de treball es pot dificultar l'acció col·lectiva i accentuar el desequilibri en la relació entre treballador i empresa".

Igualment, ha assenyalat que aquesta modalitat "dificulta el control sobre les condicions de salut i seguretat en les quals es treballa i a més pot ocasionar que es traslladen als treballadors i treballadores els costos associats a l'activitat de l'empresa, com el pagament de factures, informàtica i ofimàtica o mobiliari".

El portaveu d'Economia de Unides Podem ha assenyalat que el marc normatiu "encara necessita ser desenvolupat" per a "adaptar-se a aquesta nova realitat laboral". A escala estatal, el Govern d'Espanya ha publicat l'Avantprojecte de Llei del treball a distància que establirà una legislació específica sobre aquesta matèria que fins ara no existia. I en l'àmbit autonòmic, el Projecte de Llei de la Funció Pública Valenciana preveurà també el desplegament d'aquesta modalitat de treball en el si de l'administració pública valenciana, ha precisat la formació.

No obstant això, Unides Podem ha defensat que "es poden impulsar actualment determinades actuacions" i, en aquest sentit, ha proposat que el Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Labora) elabore una guia pràctica per a treballadores i empreses d'adaptació al teletreball i que l'Institut Valencià de Salut realitze un informe per a prevenir i abordar els riscos laborals associats al teletreball tant de tipus ergonòmic com psicològic.

Així mateix, ha plantejat que en el marc del diàleg social, el Govern valencià impulse un acord per a "potenciar el teletreball, atés l'establit en l'Acord marc Europeu sobre aquesta matèria, garantint el seu caràcter voluntari i reversible així com la igualtat entre les treballadores".

Igualment, ha reclamat que l'Administració autonòmica "continue aprofundint el seu procés d'adaptació al teletreball habilitant les eines telemàtiques i els equips necessaris" i que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives realitze un "estret" seguiment sobre la forma en què es duu a terme el teletreball per a realitzar un informe d'impacte de gènere i, "si són necessàries, les propostes normatives que eviten que s'amplien les desigualtats entre homes i dones tant en termes laborals com de repartiment de les tasques de cures".

Destacats