Unanimitat en Les Corts per a acabar amb la temporalitat dels investigadors sanitaris

Guardar

fotonoticia_20191120115219_1920
fotonoticia_20191120115219_1920

Les Corts insten a la Generalitat Valenciana a iniciar un pla pluriennal per a reduir la temporalitat del personal estructural de les fundacions d'investigació sanitària dependents de l'administració autonòmica, com el IIS La Fe de València.

La proposta de Ciutadans (Cs) ha tirat avant per unanimitat, amb el suport del Botànic II (PSPV, Compromís i Unides Podem) i la resta de l'oposició (PP i Vox), encara que ha sigut modificada perquè inicialment es referia únicament a la situació "presumptament irregular" dels investigadors de la Fe.

D'aquesta forma, l'acord de la cambra emplaça a les conselleries de Sanitat i Hisenda a elaborar un pla pluriennal en totes les fundacions dependents de la Generalitat contra la temporalitat i precarietat, a més de fixar criteris objectius de contractació (publicitat, igualtat, mèrit i capacitat) i un "compromís" per una investigació sanitària d'excel·lència que recupere el talent.

En el cas del IIS La Fe, la Proposició No de Llei (PNL) demana un estudi de la nova direcció sobre la situació en "frau de llei" en matèria de contractació i temporalitat dels investigadors. I en general, insta al Govern central a realitzar un estudi sobre la normativa laboral dels investigadors i iniciar els canvis pertinents en nom d'una major qualitat i estabilitat.

Com a impulsor de la iniciativa, Cs reclama que la nova directora gerent del IIS La Fe, l'economista Sonia Galdón --nomenada la setmana passada--, realitze una "anàlisi exhaustiva" de la situació de la plantilla davant la finalització de contractes sense renovació, "en lloc de decisions preses amb urgència per a evitar incórrer en frau de llei", ha advertit la diputada 'taronja' Yaneth Giraldo.

"PROBLEMA HERETAT"

Per part del Botànic, el PSPV destaca l'ampliació de 92 places al IIS La Fe acordades amb el Comité d'Empresa, al costat de la convocatòria de cinc d'investigació i la petició d'una relació de llocs de treball (RPT) d'un mínim de 103 enfront de l'anterior de només 45. "La temporalitat dels investigadors no és un problema sol imputable al Botànic", ha recalcat Carmen Martínez en el debat, sobre la conselleria que dirigeix la també socialista Ana Barceló.

En aquesta línia, el PSPV sosté que els treballadors en situació de frau de llei "no els ha generats" l'actual Consell, sinó que és un problema "heretat", per la qual cosa veu necessari que el Govern central "revise tota la remuneració" dels investigadors. Igual que Compromís, assegura que "no són acomiadaments, són contractes que han d'acabar".

A la fi d'octubre, el Comité d'Empresa del IIS La Fe va urgir a la Generalitat a generar "al més prompte possible" una relació de llocs de treball que abaste totes les places sol·licitades conjuntament amb la gerència el març de 2018, ja que "l'actual es redueix únicament a set llocs".

També fa unes setmanes, el Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) va denunciar la "precària situació" per la qual travessa aquest institut després que "s'hagen hagut d'anar al carrer uns 60 investigadors, molts d'ells biòlegs sanitaris, d'una plantilla formada per uns 350 investigadors".

El mes de febrer passat, els investigadors de la IIS La Fe de València van eixir al carrer per a denunciar les seues "penoses condicions laborals" i una precarietat que "abraça la indecència laboral", amb una temporalitat que "frega el 99% de la plantilla amb contractes irregulars associats a projectes".

Destacats