caixa popular

Una nueva amenaza para nuestra autonomía financiera

22/05/2017 -

Una nova amenaça se cerneix sobre l’autonomia financera dels Ajuntaments. La sentència del Tribunal Constitucional (TC) que estén la decisió que havia adoptat sobre l’impost de plusvàlua per al territori foral de Guipúscoa a tot l’Estat podria suposar una important pèrdua d’ingressos per als ajuntaments. D’acord amb este dictamen, els contribuents no hauran de pagar l’impost de plusvàlua municipal quan hagen registrat pèrdues en la venda d’un immoble.

La sentència no per ser esperada, és menys preocupant mancant una anàlisi més profunda de la mateixa ja que podria suposar una pèrdua quantiosa d’ingressos a les entitats locals. En el cas de València, el pressupost municipal del 2017 contempla una previsió d’ingressos per este concepte de 32,5 milions d’euros, xifra superior a la del 2016 en 9,5 milions (41,3 per cent).

En l’Ajuntament de València estem quantificant el que podria suposar en termes tributaris esta sentència i anem a apel·lar a la responsabilitat del legislador ja que els Ajuntaments hem estat liquidant este impost conformement al legislat i amb rigor jurídic-econòmic d’acord amb el nostre marc actual de finançament local.

No obstant això, cal tenir en compte que al no haver sol·licitat revisió cadastral en els últims anys l’impacte en el nostre Ajuntament no serà tan greu com haguera sigut si s’haguera produït la citada revisió.

La transcendència d’esta sentència és de tal magnitud que en última Comissió de la d’Hisenda i Finançament de la F.I.M.P. abordem esta possibilitat i va causar enorme preocupació entre els seus membres pel minvament d’ingressos que va a suposar la nova formulació a la qual es veurà abocat l’Impost de Plusvàlua. Així, plantegem que independentment del futur, els Ajuntaments hauran de sol·licitar que l’Estat abone la totalitat de les possibles devolucions.

En qualsevol cas, ens vam sumar a la petició unànime que s’aborde amb profunditat quins van a ser les conseqüències de futur d’esta sentència. En este sentit, des dels Ajuntaments ens hem de plantejar si l’actual impost queda invalidat amb l’objectiu de sol·licitar de l’Estat alternatives que puguen plantejar-se per a evitar els dèficits que es produiran per falta d’ingressos derivades d’este
concepte.


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − 6 =

Paiporta
exposicion caps tallats
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris