25n
25N
25N

Un equip tècnic impulsarà noves mesures per a continuar reduint la factura energètica, que suposa el 4’2% del pressupost municipal

“La voluntat del Govern de la Nau és aprofitar i reciclar tot el que es puga per a no malgastar ni un euro de la ciutadania”

Un equip tècnic impulsarà noves mesures per a continuar reduint la factura energètica, que suposa el 4’2% del pressupost municipal
01/12/2016 -

Per a continuar en la línia que ja ha permès estalviar 1.828.947 euros anuals en enllumenat públic mitjançant el Pla d’Eficiència energètica o 500.000 més amb el Pla d’Apagat, este dijous es formalitzarà la constitució d’una comissió tècnica la tasca de la qual serà impulsar noves mesures per a reduir la factura energètica que suposa encara el 4’2 % del pressupost municipal, segons han informat ahir en roda de premsa els regidors Jordi Peris, de Canvi Climàtic i Participació, i Sergi Campillo, de Govern Interior, que han presentat el Diagnòstic Energètic i Pla d’Actuació de l’Ajuntament.

“En la Junta de Govern el que aprovarem és la constitució i la formalització d’un grup de treball en tema d’eficiència energètica, del que formen part tècnics municipals, que abordarà de manera integral i transversal la qüestió de l’energia en tots els edificis municipals amb la intenció de , a partir de la auditoria energètica que hem fet i que ens ha permès dotar-nos d’una visió de conjunt de tots els consums, establir les mesures i prioritats més oportunes per a avançar cap a una reducció del consum i un model de consum energètic més sostenible”, ha assegurat el regidor Canvi climàtic i Participació, Jordi Peris, en la presentació dels resultats del diagnòstic energètic que va a donar pas a un pla d’actuació per a seguir reduint la factura gràcies a una eficiència i destinar l’estalvi a altres necessitats ciutadanes.

En similar sentit s’ha manifestat el responsable de l’àrea de Govern Interior, Sergi Campillo, que ha afirmat que “des del Govern de la Nau pensem que cada euro que paga la ciutadania a través de les taxes i impostos s’ha de gastar amb molta cura i amb molt coneixement. Per açò hem iniciat aquest procés d’eficiència energètica amb el qual estem reduint la factura de la llum mitjançant l’impuls de millors solucions d’enllumenat públic i de consum energètic per als edificis municipals i per a la ciutat de València, de manera que l’import d’eixa baixada de la factura de la llum es puga destinar a altres partides on siga més necessari, com a ajudes socials o inversions en els barris”

Sergi Campillo ha destacat els resultats del Pla d’Eficiència Energètica, finançat amb 4 milions d’euros a interès zero a través del Fons Nacional d’Eficiència Energètica, que va a suposar una reducció del 30% del consum i un estalvi anual d’1.828.947 euros. En eixe mateix sentit, l’aplicació pressupostària d’energia contempla per a 2017 una reducció de les partides, entre enllumenat públic (2.599.399 euros) i dependències municipals (237.429 euros), de més de 2.800.000 euros pel que fa a 2016. “A través del Pla d’Apagat estem reutilitzant fanals d’alguns llocs on sobrava llum per a portar-les a altres barris on les que hi havia eren molt més antigues. “Este govern no vol malgastar ni un euro. Tot ho anem a aprofitar i a reciclar amb l’únic objectiu de gastar adequadament els diners de la ciutadania”

Estalvi i reducció d’emissions 

Jordi Peris ha posat en relleu que esta auditoria energètica, en lloc d’encarregar-la a una empresa externa, “el que em fet ha sigut constituir este grup de treball perquè siguen els propis tècnics municipals, els empleats públics els qui tinguen tota la informació disponible i harmonitzada per a poder comparar la situació de cadascun dels edificis, i siga des de dins de la casa on s’establisquen les prioritats en termes d’inversions per a una eficiència energètica. Amb ella ens dotem d’una eina bàsica per a harmonitzar la gestió”.

Tant Campillo com Peris han destacat l’aspecte que cara al futur els processos d’estalvi energètic “incorporen un aspecte de potencial pedagògic i elements de participació ciutadana” que estan en sintonia amb les iniciatives de lluita contra el canvi climàtic en compliment del Pacte d’Alcaldes per a reduir en un 40% les emissions de C02 abans de 2030, aplicades també als edifici municipals i a l’enllumenat públic. Peris ha insistit en el “caràcter estratègic de la gestió energètica amb decisions integrals i globals”.

Este diagnòstic és el punt de partida per a continuar amb les iniciatives d’estalvi i eficiència energètica. En aquest sentit, Sergi Campillo ha informat que la factura d’energia i aigua (enllumenat i reg suposa una de les partides més importants del pressupost municipal, concretament un 4’2%). Per a l’any 2017 es contempla una previsió de 11’33 milions per a enllumenat públic, 1’7 milions per a consum en les escoles i 5’4 per a les dependències municipals, malgrat que el descens registrat des de 2010 a 2015 s’eleva a 6.275.000 euros, dels quals 6.105.000 corresponen a enllumenat públic.

En l’equip de treball constituït estan representats treballadors de Serveis Centrals Tècnics, Cicle Integral de l’Aigua, Palau de la Música, Inndea, Servei d’Energies Renovables o EMIVASA, “que seran els encarregats de fer un seguiment mensual de subministraments amb una metodologia orientada a transformar els costos energètics i realitzar propostes d’inversions per a la millora energètica que puguen incorporar-se a totes les obres i projectes de l’Ajuntament”, ha assenyalat Peris, que ha afegit que la labor de l’equip la constitució del qual es formalitza hui  en la Junta de Govern ”serà molt fructífera per a definir prioritats” 

Un 40% en enllumenat públic

Campillo ha matisat que, també en l’àmbit energètic, són els tècnics municipals “els qui millor poden donar-nos les indicacions per a millorar esta administració”. Ha recordat el regidor que el Pla d’Eficiència energètica afecta al 20% dels punts d’enllumenat públic, i s’ha referit al Pla d’Apagat iniciat al desembre de 2015, “amb un cost mínim i un estalvi de prop de mig milió d’euros”, a la introducció de nou programari per a compensació d’energia reactiva, amb un estalvi anual estimat de 17.000 eros, al Programa de Gestió d’Estalvi i Eficiència energètica i a l’evolució del consum d’energia en el període 2010-2015, amb el descens ja assenyalat de més de 6 milions d’euros.

Quant a la destinació de l’estalvi generat ha ressaltat és diners no gastats en energia permet poder escometre “inversions en barris o projectes participatius”, a més de destinar 500.000 euros a la reposició d’instal·lacions de cable de coure que ha sigut sostret i instal·lació de detectors per a evitar i intervenir davant nous robatori, escometre noves mesures d’estalvi energètic en l’enllumenat públic. “Totes les decisions sobre estalvi energètic passaran per aquesta comissió que es crea, que serà l’encarregada d’estudiar les millors mesures i actuacions per a seguir baixant la factura de la llum”.

Ha explicat que de la factura energètica municipal un 40%, que suposa 8.800.000 euros correspon al consum en enllumenat públic, mentre que el 10% correspon a les escoles i col·legis. Els edificis municipals suposen el 7’9 % del consum i les instal·lacions esportives el 6’34.

Quant als edificis municipals, el de major consum “per ser el que té major nombre de funcionaris” és Tabaquera, al que li segueixen el Palau de la Música, el Palau de Congressos, el Centre la Petxina i la Casa Consistorial, en aquest mateix ordre.

El diagnòstic planteja també mesurades per a millorar els hàbits, pràctiques i comportaments en matèria de consum energètic que sumeixen estalvi, i fins i tot proposades perquè l’estalvi aconseguit en centres escolars “mitjançant propostes energètiques que valoren la situació del col·legi” es repartisca al 50%; la meitat per a dedicar-ho a noves mesures de millora de l’eficiència energètica, i l’altra meitat per a la destinació que acorde el propi centre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 4 =