25n
25N
25N

Un any després de la recuperació de la plaça de l'Ajuntament de València

Quan es compleix el primer aniversari del seu tancament al trànsit rodat, l’Ajuntament avança en la seua urbanització definitiva

Xisco Navarro

Un any després de la recuperació de la plaça de l'Ajuntament de València
04/05/2021 -

Fa hui un any, la plaça de l’Ajuntament de València es tancava al trànsit per a iniciar els treballs de patonalització blana. Sens dubte, una actuació que va marcar un abans i un després tant en la imatge del centre de la ciutat, com en la concepció que la ciutadania tenia d’una de les places més emblemàtiques de la ciutat. I és que la plaça de l’Ajuntament passava de ser una rotonda, amb més del 70% de l’espai ocupat pels vehicles privats, a un ampli espai per als vianants dedicat, quasi exclusivament, al gaudi dels valencians i valencianes.

Mitjançant una renovació de l’asfalt i l’ús de jardineres, bàculs i pilons, instal·lats a la plaça de manera provisional, es van delimitar els prop de 12.000 metres quadrats que es van recuperar amb aquesta actuació i que, prompte, van començar a omplir-se de vida. A més, aquesta conversió en zona de vianants també va vindre acompanyada d’un canvi substancial en la mobilitat que va suposar, principalment, el canvi de circulació de les línies de l’EMT, permetent només l’entrada de la C1, una línia que es va crear expressament després de l’anunci de peatonalització del centre.

Des de llavors, la plaça de l’Ajuntament s’ha convertit en tot un referent. Tant és així que, en 2020, va guanyar el primer premi de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible en la Comunitat Valenciana, en la categoria de grans ciutats. En eixe moment, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ressaltava que “encara que, al principi, aquest tipus d’actuacions poden despertar controvèrsia, només cal passejar-se una vesprada per la plaça de l’Ajuntament per a veure com és gaudida per xiquets i xiquetes i persones majors, que juguen, que se senten, que passegen, que es diverteixen i que gaudeixen d’un espai que ja fa anys tenia aquesta ciutat pendent de convertir en zona de vianants”.

Foto: Xisco Navarro

No obstant això, el camí no acaba ací. I és que, ara, és el moment d’avançar cap a la seua urbanització definitiva. Per això, Gómez ha presentat el concurs d’idees que projectarà la plaça de l’Ajuntament del futur. Així, una vegada aprovat en la Junta de Govern, s’obrirà un termini perquè equips multidisciplinaris presenten les seues propostes que, a més, hauran de respectar les conclusions extretes del procés de participació ciutadana que es va dur a terme.

Entre elles, ha explicat la vicealcaldessa, es troba mantenir l’espai per a la mascletà i la plantà del monument; mantenir els llocs de flors, encara que acceptant la seua reubicació per a donar-los més protagonisme; mantenir la font circular, encara que podent-se redissenyar i fer-la més accessible; així com crear zones verdes i d’ombra, banys, fonts per a beure i canviar el sòl per un que no siga esvarós.

Així mateix, un altre dels criteris que es tindran en compte és la petició de “que la plaça siga 100% per als vianants”. D’aquesta manera, s’estudiarà la idea de traure de la plaça les parades de transport públic, encara que garantint-se la càrrega i descàrrega i l’accés a pàrquings privats.

L’Ajuntament de València ha previst una inversió aproximada de 8.639.400 € per a l’execució de la urbanització definitiva de la plaça que, juntament amb la remodelació de la plaça de Bruges i de la plaça de la Reina no només transformarà la ciutat, sinó que s’alçarà com la icona de ‘València, ciutat de places’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + un =