El nou Botànic tindrà 12 conselleries: 6 per a PSPV, 4 per a Compromís i 2 per a Unides Podem

PSPV, Compromís i Unides Podem es van reunir ahir de vesprada per a acabar de perfilar les últimes qüestions programàtiques que marcaran la gestió en la nova legislatura

Guardar

negociación botànic II
negociación botànic II

Les decisions estan sent difícils de prendre, però la voluntat és construir un govern que represente al conjunt de valencians i valencianes. Són les últimes impressions que el PSPV, Compromís i Unides Podem han llançat als mitjans de comunicació en l'última reunió per a conformar el nou govern, un Botànic II amb eixos que ja estan "pràcticament tancats" i que han d'acabar de rematar-se abans del pròxim dimecres 12, quan Ximo Puig serà investit com president de la Generalitat Valenciana. De moment, el que està clar és que hi haurà 12 conselleries: 6 per a PSPV, 4 per a Compromís i 2 per a Unides Podem.

És la principal novetat que s'ha conegut sobre el nou govern, com van decidir els partits després d'una vesprada intensa de negociacions entre les diferents formacions d'esquerres, segons va anunciar l'informatiu nocturn d'À Punt. Malgrat això, van haver de continuar per la nit per a acordar si Presidència estaria dins d'una d'aquestes conselleries o tindria entitat pròpia i els noms de les persones que les regentarien. En l'aire també queda saber si hi haurà una o tres vicepresidències.

Ahir, a les 17 hores, es produïa la sisena i última reunió entre els negociadors del nou projecte polític en la seu d'EUPV a València on va quedar clar que hi ha voluntat de continuar avançant i "tancar el quin i el com al més prompte possible", en referència a les pròximes conselleries –i el seu número- i a les persones que estaran al capdavant. En aquest sentit, el sotssecretari general del PSPV, Manolo Mata, va manifestar que la trobada va ser una mostra que "el Botànic no para mai" i que és necessari aconseguir "un govern plural, divers i integrador, equilibrat, proporcional i que pense en els interessos de la majoria dels valencians".

Respecte a Compromís, la co-portaveu Àgueda Micó va assenyalar que és "evident que no és fàcil arribar a un acord complet", però que les últimes qüestions s'estaven tancant "de forma coordinada". Així, va explicar que els objectius de cada partit havien d'estar encaixats en les àrees del nou govern per a ser el més eficients que es puga.

Antonio Estañ, secretari general de Podem, va destacar, igual que els seus socis, que "el treball ha d'avançar i s'ha de concretar en un document que marque les grans línies de treball de tota la legislatura". "Estem convençuts que, si tots posem de la nostra part, arribarem a un acord i el resultat serà el més satisfactori possible per a la societat valenciana. Ens deixarem la pell per aconseguir-ho", va afegir.

En aquest sentit, Podem no seria l'únic partit que entre en el nou Botànic. Mentre que en l'anterior legislatura s'ha mantingut com un suport extern per a controlar la gestió del PSPV i Compromís, ara sí que lideraria algunes de les àrees juntament amb EUPV, després de la coalició que ha permés a la formació encapçalada per Rosa Pérez Garijo ocupar escons de les Corts. Ignacio Blanco, d'EUPV, va detallar: "Tenim pràcticament tancades les propostes dels eixos programàtics, cal donar-li alguna volta a algunes, espere que hui això es puga acabar per a continuar avançant sobre l'estructura del Consell".

Tal com va destacar eldiario.es, els eixos que més s'han debatut són la garantia de prestació de serveis socials, les reversions hospitalàries i els assumptes relacionats amb habitatge i pobresa energètica, així com l'empresa pública energètica que Unides Podem ha defensat en el seu programa electoral del 28A.

D'aquesta manera, s'espera que en les pròximes hores es done a conéixer quines àrees s'agruparan en les conselleries del nou Botànic per a, com han coincidit, avançar en la constitució del nou Consell. Tot apunta a que hui es congregarà els mitjans de comunicació per a anunciar les últimes peces, ja que en dos dies se celebrarà el debat d'investidura.

Destacats