25n
25N
25N

La UE finança amb més de 3 milions d'euros les obres de l'entorn del Mercat Central

L’aportació europea suposa la meitat del cost total del projecte, que tindrà una duració total de 10 mesos

La UE finança amb més de 3 milions d'euros les obres de l'entorn del Mercat Central
13/04/2021 -

El passat divendres la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València va aprovar la recepció de 3,2 milions d’euros, aproximadament, d’ajudes procedents de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi Energètic (IDAE), organisme pertanyent a la Unió Europea. Aquest finançament suposa cobrir el 50% del cost total del projecte de regeneració urbana de l’entorn de la plaça de Ciutat de Bruges, Llotja de la Seda, Mercat Central i Església dels Sants Joans, les obres dels quals duraran 10 mesos.

De moment, tal com va comprovar el dijous passat la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, les obres “estan avançant dins dels terminis previstos”. A més, Gómez va mostrar la seua satisfacció perquè “el projecte presentat des d’Urbanisme haja sigut valorat favorablement per la Comissió Europea i que per tant siga un dels primers projectes de l’ajuntament que rep aqueixos fons europeus”.

El consistori va explicar que aquesta és una subvenció dirigida a projectes singulars d’entitats locals que afavorisquen el passe a una economia baixa en carboni en el marc del Programa Operatiu Feder de creixement sostenible. Segons afirmava la vicealcaldessa, les obres duraran uns 10 mesos, per la qual cosa “al començament de 2022 podria estar finalitzada una de les intervencions urbanes més importants de la ciutat”.

Els treballs realitzats fins al moment han tret a la llum restes de calçades antigues de les antigues vies del tramvia i de cases d’entre els segles XVI i XIX que els arqueòlegs ja estan catalogant. Alguna cosa que, segons Gómez, ja estava “previst en aquests terminis d’execució, ja que els treballs s’estan desenvolupant en una de les zones amb major valor patrimonial de la ciutat”.

En què consisteix el projecte

Aquesta iniciativa, acordada per la Junta de Govern Local el gener de 2020 amb la vista posada a participar en aquesta convocatòria en el marc del Programa Operatiu Feder, preveu que en tota la plaça del Mercat es traga a la llum tota la llamborda original situada sota l’actual asfalt. Amb això, les tonalitats i grandàries del paviment en la resta de l’entorn es combinaran en funció de la seua ubicació i de si s’instal·la en zones per als vianants o transitables amb vehicles.

Pel que se sap del projecte, s’eliminarà l’actual arbratge que hi ha en tota la plaça per a, en el seu lloc, plantar palmeres amb l’objectiu de permetre una millor visualització de l’entorn monumental. A excepció de la façana principal de la Llotja, que quedarà lliure d’obstacles visuals.

Un espai que serà cent per cent accessible és el de les ‘covetes’ de Sant Joan, on es generarà una xicoteta graderia flanquejada per quatre esglaons. La plaça de Comunió de Sant Joan, situada després de l’església, quedarà convertida en zona de vianants i amb jocs infantils. Quant a la plaça de Bruges, destaquen les dues pèrgoles cobertes que s’instal·laran com a zones de descans amb ombra per a dissimular els ascensors i accessos a l’aparcament. Ambdues tindran plaques fotovoltaiques que permetran instal·lar carregadors de telefonia i dotaran d’energia elèctrica a la Llotgeta.

Ajudes a veïns afectats per les obres

Amb la finalitat de compensar els problemes que puguen ocasionar-se a causa de les obres, la regidoria d’Hisenda ja va anunciar la bonificació del 80% de l’Impost d’Activitat Econòmica (IAE) als comerços afectats. Això va arribar després que els comerciants del centre realitzaren una petició d’ajudes per les molèsties ocasionades de les obres.

“Una intervenció d’aquesta envergadura a llarg termini és molt beneficiosa per a l’activitat econòmica, beneficiaran al comerç local de la ciutat, perquè les conversions en zona de vianants generen un impacte molt positiu en el comerç, ja que facilita els desplaçaments a peu que afavoreixen les compres”, ressaltava la vicealcaldessa de València.

Així i tot, aquestes obres s’estan duent a terme en un moment molt delicat per als comerciants, que ja havien vist agreujada la seua situació a causa de les restriccions provocades per l’evolució de la pandèmia. Les obres “se sumen a un any molt complicat”, per la qual cosa l’ajuntament “aplicarà totes aquelles bonificacions i ajudes que puguen alleujar possibles pèrdues”, assegurava Gómez.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + set =

museo prehistoria
museo prehistoria