25n
25N
25N

La UCO creu que l'entramat de Zaplana va moure fons a l'Uruguai amb ajuda d'un testaferro soci d'Ignacio Gonz√°lez

El que va fora cap de Gabinet de l’expresident es va acollir a l’amnistia fiscal del Govern del PP per a regularitzar els diners

La UCO creu que l'entramat de Zaplana va moure fons a l'Uruguai amb ajuda d'un testaferro soci d'Ignacio Gonz√°lez
13/02/2019 -

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Gu√†rdia Civil revela en un informe al Jutjat d’Instrucci√≥ n√ļmero 8 de Val√®ncia sobre el cas Erial, en el qual est√† imputat l’expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, que es desconeix la destinaci√≥ de part dels fons provinents de la presumpta manya de la venda d’actius de les ITV i el Pla E√≤lic Valenci√† –3,5 milions–, per√≤ apunta a la possibilitat que aquest capital haguera sigut transferit de Luxemburg a dos societats de l’Uruguai, relacionades amb tres suposats testaferros.

Un d’ells, Fernando Belhot, va participar juntament amb l’expresident valenci√† i el de la Comunitat de Madrid Ignacio Gonz√°lez, –investigat en el cas Lezo– en un negoci de comercialitzaci√≥ d’un producte de desinfecci√≥ d’aig√ľes que intentaven efectuar. Belhot tamb√© est√† relacionat amb estructures de blanqueig de capitals d’un cas de corrupci√≥ pol√≠tica a Sud-am√®rica, el cas ‘Ciccone’.

Aix√≠ consta en un informe de data 16 de febrer de 2018 de la UCO que explica, en primer lloc, l'”operativa de compravenda de participacions” entre empreses radicades a Luxemburg i Espanya a trav√©s de la qual “es podria haver efectuat de forma vetlada el pagament de comissions relacionades amb les adjudicacions de servei d’ITV i el Pla E√≤lic de la Comunitat Valenciana”. En s√≠ntesi, el grup Sedesa –vinculat a la fam√≠lia Cotino–, hi hauria mercat participacions a les mercantils Imison Internacional i Fenix Investments, les dos radicades a Luxemburg.

Per a justificar l’eixida de fons amb destinaci√≥ a una societat “amb cert perfil ‘offshore'”, es comprava primer participacions d’una mercantil establida a Val√®ncia, Inversions Imison, vinculada igualment a Sedesa i la fam√≠lia Cotino. “Resulta que es compren les mateixes participacions que quatre anys abans havia venut la pr√≤pia Sedesa a Imison Internacional, per√≤ abonant-se per elles una quantia extraordin√†ria”, assenyala.

Segons la Gu√†rdia Civil, la societat luxemburguesa es va utilitzar com a “vehicle corporatiu” per a “canalitzar fons que presumptament van tindre per objecte el pagament de comissions pactades en ocasi√≥ de determinades adjudicacions p√ļbliques”. En total, els investigadors assenyalen que entre els anys 2005 i 2006 el grup Sedesa va transferir 6,4 milions a la societat Imison Internacional. La mateixa operativa es va seguir, suposadament, amb les comissions il¬∑l√≠cites que van anar a parar a les mans del que f√≥ra director de gabinet de Zaplana, Juan Francisco Garc√≠a.

Els investigadors indiquen en l’informe que Garc√≠a estava relacionat amb una s√®rie d’entrades de divises en territori nacional en 2012 i 2013, procedents de la societat Luxemburguesa Fenix Investments SA per 2.239.107 euros i, vinculades amb aquestes entrades de divises, apareix una declaraci√≥ tribut√†ria especial, per la qual cosa “pareix ser que aquesta persona es va acollir a l’amnistia fiscal que es va desenvolupar a Espanya durant l’any 2012”.

“NO S’HA DETECTAT TORNADA”

En relaci√≥ a la resta dels diners expatriats a Luxemburg i que s’acumulava en la societat Imison Internacional, de la qual darrere estaria l’expresident Zaplana, la UCO assegura que “no s’han detectat de moment operacions de tornada i integraci√≥ en b√©ns del territori nacional” i xifra aquesta quantitat en 3,5 milions d’euros.

Cap la possibilitat, destaca l’informe, “que la resta de fons investigats hagueren tingut la mateixa destinaci√≥ i hagueren passat a l’esfera d’aquestes dos noves societats –radicades a l’Uruguai– Disfey SA i Misnely SA”, constitu√Įdes al novembre de 2009 i que declaraven posseir un percentatge paritari de l’espanyola Medlevante, l’administrador √ļnic de la qual era l’ex alt c√†rrec de Zaplana i presumpte testaferro Joaqu√≠n Barcel√≥, que al seu torn fins al moment havia declarat posseir la luxemburguesa Imison Internacional.

Zaplana, Barcel√≥ i l’exsecretari del consell d’administraci√≥ de la CAM, Francisco Grau, van quedar la passada setmana en llibertat despr√©s que la magistrada bloquejara 6.330.000 euros que considera que tenien en dos comptes a Su√Įssa, fet que per a la instructora “minimitza” el risc de fugida.

Aquestes societats apareixen relacionades als uruguaians Juan Francisco Mutio Cerdeiras i Daniel Garc√≠a Belhot, i aquest, al seu torn, a Washington Fernando Belhot Fierro, del que es coneixen relacions amb Eduardo Zaplana. Tots dos figuren en un mateix vol procedent de Londres i compartixen el negoci de comercialitzaci√≥ d’un producte de desinfecci√≥ d’aig√ľes que intentaven efectuar al costat de l’expresident madrileny Ignacio Gonz√°lez.

La UCO subratlla que el perfil professional de Fernando Belhot “podria assemblar-se al de Beatriz Garc√≠a Paesa, advocada de serveis de decom√≠s i estructures societ√†ries a Luxemburg. “Indici√†riament cap la possibilitat que aquestes persones podrien obtindre empreses pantalla opaques i traslladar fons ocults en favor dels investigats”, afigen.

A m√©s, Fernando Belhot, vinculat amb la firma BGL Asesores Legales i Fiscales SRL, √©s posse√Įdor de relacions societ√†ries en pa√Įsos com l’Uruguai, el Brasil, Panam√†, Hondures i l’Iraq, mentre que Daniel Garc√≠a Belhot, pel que sembla assalariat i nebot de l’anterior, en llocs com l’Uruguai, Panam√† i Argentina. Aix√≠ mateix, BGL hauria actuat d’intermedi√†ria en una suposada operaci√≥ de blanqueig de capitals juntament amb el despatx Mossack Fonseca, coneguda firma panamenya relacionada amb m√ļltiples societats ‘offshore’, detallen els investigadors.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × quatre =

Valencia activa
bombers
Valencia activa