25n
25N
25N

El TSJCV suspén el ple de Paterna que paralitza la llicència per al centre de menors de Montecañada

El TSJCV suspén el ple de Paterna que paralitza la llicència per al centre de menors de Montecañada
04/07/2019 -

La secció primera de la sala del Contenciós-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha decidit acordar la suspensió del ple del 8 de març de 2018 de l’Ajuntament de Paterna (València), pel qual es va suspendre preventivament l’atorgament de llicències d’autoritzacions per a la construcció d’edificacions destinades a activitats assistencials o habilitació de locals amb la mateixa fi, la qual cosa impedia el centre de menors de Montecañada que planejava la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, dirigida per Mónica Oltra.

La resolució implica que l’administració municipal haurà de tramitar la llicència sol·licitada “podent, si escau, denegar-la, sempre que concórreguen raons legals per a això”. La sala considera, en una resolució de 14 de juny, contra la qual cap recurs, que la suspensió acordada pel consistori, presidit pel socialista Juan Antonio Sagredo, “té fonamentalment per objecte impedir l’adequació d’habitatges perquè puguen ser utilitzades com a elements destinats a l’assistència social”.

Per al tribunal, es tracta d’un argument “únic” que exposa l’administració municipal i que sosté que és “expressió d’un fort contingut d’insolidaritat col·lectiva”.

En aquest cas, la sala el que ha fet és examinar la preferència dels interessos defensats per l’administració municipal i l’autonòmica. La primera, al·lega motius urbanístics relacionats amb les llicències, la propietat i l’ús del sòl, “molt lloable i susceptibles de protecció per l’ordenament”.

Per contra, la Generalitat va al·legar interessos recollits en l’Estatut d’Autonomia relatius a la protecció i ajuda de menors, joves, dones, emigrants, tercera edat, persones amb discapacitat o diversitat i altres grups, “singularment en la infància i l’adolescència desprotegida”.

“Òbviament, la preferència entre aquests dos interessos és absolutament inqüestionable”, assenyala la sala que apunta que “enfront de l’interés defensat per l’Ajuntament, perfectament legítim, però referit a titularitat, a la propietat del sòl i a les facultats que integra el domini, així com, a la definició de les seues activitats i usos, resulta prioritari, de manera manifesta aquell que, pretén la protecció, la reinserció i la rehabilitació de tercers desemparats”.

Així, manté que aquest segon interés “resulta essencial, per la prioritat que ostenta els drets de la infància i l’adolescència, així com la garantia del seu desenvolupament personal, enfront de les titularitats o urbanístiques que defensa l’administració municipal”.

Per això, acorda la suspensió del ple en el qual es va acordar aquesta mesura, amb l’efecte de l’aixecament de la suspensió de llicències, la qual cosa no implica “l’obtenció de la llicència sinó que l’administració municipal haurà de tramitar la llicència sol·licitada, podent si escau, denegar-la sempre que concórreguen raons legals per a això”.

Així mateix, precisa que com exclusivament l’administració autonòmica al·lega el superior interés de la protecció de menors o adolescents en situació de desprotecció, la sala limita la suspensió de l’acord “únicament a aquest supòsit”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × dos =

activem alfafar