25n
25N
25N

El TSJCV rebutja el recurs contra la gratuïtat de les aules de 2 anys en escoles municipals

El TSJCV rebutja el recurs contra la gratuïtat de les aules de 2 anys en escoles municipals
15/01/2020 -

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha desestimat el recurs interposat per diverses patronals educatives contra l’ordre de la Conselleria d’Educació i dues resolucions que permeten tindre aules de 2 anys gratuïtes en les ‘escoletes’ municipals.

En concret, la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del TSJ valencià ha desestimat el recurs interposat per la Federació de Centres d’Ensenyament de València, Escoles Catòliques Comunitat Valenciana i l’Associació de Centres autònoms d’Ensenyament (Acade) contra l’Ordre 19/2018 de la Conselleria d’Educació per la qual s’aproven les bases reguladores de les ajudes econòmiques destinades a l’escolarització en els centres autoritzats d’Educació Infantil i escoles municipals de primer cicle.

Es va ampliar també a la resolució de 17 d’octubre de 2018 de la Direcció General de Centres i Personal Docent per la qual es resol la convocatòria de tals ajudes econòmiques per al curs escolar 2018-2019 i a la resolució d’11 de juny de 2019 del conseller d’Educació per les quals es convoquen ajudes per al curs escolar 2019-2020.

Les entitats demandants argumentaven per a sol·licitar l’anul·lació de l’ordre que constituïa una “evident discriminació” dels alumnes de centres d’educació infantil privats respecte dels municipals; que la normativa s’havia aprovat ometent “intencionadament” el procés de comunicació previst; que existeix una “il·legalitat” de la concessió directa de subvencions a les escoles infantils municipals per a alumnat de 2-3 anys i que s’havia incorregut en “desviació de poder” per “l”intent de la Conselleria d’estendre l’ensenyament públic gratuït al nivell 2-3 anys al marge del sistema educatiu, precisament mitjançant la il·legal regulació d’aquestes ajudes”.

Per part seua, l’Advocacia de la Generalitat sostenia que l’ordre i les convocatòries impugnades s’ajusten “plenament a dret”, assenyalava que el nivell educatiu del qual es tracta en el procediment “no és bàsic, ni obligatori ni gratuït” i negava que es done un tracte desigual.

En la seua sentència –avançada per ‘Las Provincias’ i consultada per Europa Press–, la sala rebutja les pretensions de les associacions demandants. Quant a la suposada discriminació, els jutges no comparteixen aquesta consideració “a la llum i prenent en consideració” sentències del Tribunal Constitucional “perquè no s’adverteix discriminació sense raonabilitat per al tracte diferencial”.

“No estem davant una regulació discriminatòria per imposar condicions diferents per a l’autorització dels centres d’educació infantil segons foren de titularitat privada o es tractara d’escoles infantils municipals i tampoc es fixen de manera diferenciada característiques constructives dels locals, ràtio màxima d’alumnes per aula, etc. La diferenciació en el muntant de les ajudes a l’alumnat en el cicle d’educació infantil, no obligatòria, en el nostre cas relatiu al segon tram d’edat dins del primer cicle d’educació infantil –podria haver-lo sigut en tot el cicle– obeeix a una raó indubtablement objectiva, la de rebre l’educació en escoles infantils municipals o en altres centres autoritzats. No es pot negar raonabilitat a tal diferenciació”, raona la resolució judicial.

En una altra part de la sentència, la sala apunta que si bé l’ordre recorreguda determina que les escoles infantils són beneficiàries directes de les ajudes en el primer tram d’edat, “tal determinació es veu matisada substancialment tot seguit en el mateix article 27 recollint literalment: ‘No obstant això, el destinatari final d’aquestes ajudes serà l’alumnat matriculat a l’escola municipal”.

“NO ES TRIEN CAPRITXOSAMENT”

“En fi –prossegueix– encara que certament no existisca establit barem per a assignar eixes ajudes en contrast amb el qual ocorre per al primer tram d’edat infantil, els beneficiaris finals no es trien capritxosament, ja que no deixa d’haver-hi una selecció dels destinataris conformement a regles objectives, en la mesura que el procés d’admissió a les escoles infantils municipals –tant de gestió directa com indirecta– queda subjecte a les disposicions administratives de rigor, Decret 40/2016, de 15 d’abril, del Consell; ens ho diu l’art. 27.24 de l’Ordre 19/2018”.

Finalment, la sala fa notar que malgrat el canvi de sistema “els alumnes dels centres privats autoritzats no han vist reduït l’import assignat individualment de les seues ajudes, ja que s’ha mantingut la mateixa ajuda per als diferents trams de renda i edat”. Per tot això, la sentència –de data 13 de gener i contra la que cap recurs– desestima el recurs i imposa costes en la suma màxima de 2.000 euros.

VALORACIÓ CONSELLERIA

Per part seua, després de conéixer la resolució, la Conselleria d’Educació ha valorat que “amb aquesta decisió del tribunal es tanque la judicialització d’una mesura educativa que promou la igualtat d’oportunitats en garantir que en totes les escoles de 0-3 municipals les aules de 2 anys siguen gratuïtes”.

Fonts del departament que dirigeix Vicent Marzà subratllen, en declaracions a Europa Press, que “gràcies a mesures com aquesta, la Comunitat Valenciana és l’única autonomia de l’Estat en la qual ha augmentat l’escolarització 0-3 anys”.

“Gràcies a la provisió d’aules gratuïtes de 2 anys –prossegueixen– des de fa diversos cursos, moltes famílies valencianes que econòmicament no podien cobrir la despesa de portar als seus fills i filles a aquest tram d’ensenyament no obligatori, ja el poden fer. Això, al costat de l’augment progressiu de les ajudes de Bo Infantil en tot el tram 0-3 ha facilitat que moltes famílies, independentment de la seua situació econòmica, accedisquen a aquest servei públic educatiu”.

Finalment, recorden que aquest curs hi ha més de 46.000 xiquets i xiquetes escolaritzats en el tram 0-3, “una pujada de més de 8.000 alumnes des que governa el Botànic”. En concret, hi ha 772 aules de dos anys gratuïtes per a més de 15.000 alumnes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + un =

mercat medieval ontinyent