El TSJCV dóna la raó a la Generalitat i rebutja el recurs de la Catòlica contra la beques

Guardar

Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)
Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha donat la raó a la Generalitat i ha desestimat el recurs de la Universitat Catòlica de València contra les ordres de la Conselleria d'Educació per les quals es regulaven les bases per a la concessió de les beques de promoció de l'excel·lència acadèmica de l'alumnat universitari de les universitats públiques de la Comunitat i les de complement de beques per a l'activitat de mobilitat dels estudiants per estudis del programa Erasmus + d'institucions públiques d'educació superior.

La resolució, de data del passat 8 de novembre i facilitada aquest dilluns pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, no és ferma i contra ella cap recurs davant el Suprem. La sala, que cita jurisprudència anterior de la secció cinquena en casos similars, desestima d'aquesta forma els recursos interposats per la Catòlica contra ambdues resolucions de la Conselleria de Justícia, i imposa a la universitat privada 3.000 euros de costes.

La UCV havia presentat recursos contra les dues ordres de la Conselleria, sobre les quals la sala va acordar acumular-los i seguir el procediment únicament en relació al dret d'igualtat invocat. La Catòlica al·legava que s'havia produït una "transgressió constitucional" que implicava la nul·litat de les dues ordres per lesió del dret fonamental a la igualtat en establir-se una diferència "injustificada" entre les universitats públiques i les privades i afegia que es tractava de forma desigual circumstàncies objectives idèntiques, atribuint la diferència de tracte al centre en el qual decideixen estudiar els alumnes.

La Generalitat es va oposar als recursos citant jurisprudència de la secció cinquena en la qual es rebutjava l'existència de vulneració de l'article 14 de la Constitució i al·legant que el contingut de les ordres impugnades no afecta els drets dels quals és titular cap universitat sinó a l'alumnat i sol est pot invocar una suposada transgressió d'aqueix dret a la igualtat de tracte. A més, sostenia que els estudiants que opten per aquest model ho fan per no haver aconseguit la nota de tall i disposen de recursos econòmics per a açò.

La sala reconeix, en primer lloc, la legitimitat de la UCV per a plantejar el recurs, igual que va fer en el seu moment la secció cinquena, però rebutja les seues al·legacions també d'acord amb aqueixes sentències anteriors en les quals es va entendre que la norma impugnada no vulnerava el dret a la igualtat de la universitat demandant, que no es veia afectada per aqueixa ordre, que regulava els drets dels alumnes.

Sobre aquest tema, la sala assenyala que, dins de la legalitat i del respecte als drets fonamentals i llibertats públiques tutelables per la via del procediment especial, "freqüentment li caben als poders administratius diferents opcions, particularment en el camp de l'activitat de foment, de la qual les ajudes a l'estudi són molt típiques manifestacions".

Destacats